kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Használjunk-e mesterséges intelligenciát a munkaerő-felvételhez?

Az elmúlt évek egyik legjelentősebb technológiai fejlődése a mesterséges intelligencia (AI/MI). Az MI eszközeinek a humánerőforrás-menedzsment (HRM) kiegészítésére történő alkalmazásának természetesen vannak előnyei és hátrányai is.

images

Egyre népszerűbbek az alkalmazottak felvételét és munkájuk nyomon követését segítő automatizált megoldások. A pandémia számos vállalatot kényszerített arra, hogy új munkamodelleket alkalmazzon, a teljesen távoli munkavégzéstől kezdve a hibrid munkavégzésig. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás (AI/ML) alkalmazása éppen akkor robbant be a HR területére, amikor a menedzserek és a vezetők igyekeztek átállni. A technológia fejlődése óriási hatással volt a felvételi folyamatra. A jelöltek profiljának hozzáférésétől kezdve a különböző platformokon történő álláspályázatok közzétételének megkönnyítéséig a modern technológia hozzájárult ahhoz, hogy a toborzás minden eddiginél hatékonyabb és eredményesebb legyen. Nem csoda, hogy ma már az AI/ML alapú digitális menedzsmentszoftvereket használják például az önéletrajzok átvizsgálására és a jelentkezők kiválasztására, a napi munkateljesítmény meghatározására, valamint kiegészítő képzések ajánlására.

De vajon megéri-e a technológia használata a felmerülő költségeket? Íme néhány előnye és hátránya a mesterséges intelligencia alkalmazásának:

Előnyök

Szűrés

Az MI egyik legnagyobb előnye a munkaerő-felvételben az, hogy képes a jelöltek önéletrajzainak átválogatására. Önéletrajzok százait vizsgál át percek alatt és biztosítja, hogy a legjobb jelöltek kerüljenek a figyelmünkbe, ami pedig nagymértékben csökkenti a pályázatok átnézésével járó időt.

Kommunikáció

A mesterséges intelligencia segíthet a jelöltekkel való kommunikáció javításában is. A chatrobotok használata az elmúlt években egyre elterjedtebb, különösen az ügyfélszolgálaton. Most már a HR-szakemberek is használják, hiszen a jelöltek éjjel-nappal fordulhatnak hozzá kérdéseikkel.

Felgyorsítja a felvételi folyamatot

Tagadhatatlan, hogy a felvételi folyamat legalább egy részét felgyorsíthatja az AI-eszközök alkalmazása.  Használhatjuk őket például munkaköri leírások létrehozására vagy javítására, a jelentkezések és a követelmények összevetésére, a jelöltek szűrésére és még sok másra. Ne feledjük, hogy bár a jelentkezőkben nincs hiány, de ugyanakkor több vállalatnál is pályáznak. Ebből következik, hogy ha a felvételi folyamat elhúzódik, a tehetséges embereket gyorsan elveszíthetjük.

Kevesebb lehetőség az emberi elfogultságra

A teljesen elfogultságmentes felvételi folyamat biztosítása hihetetlenül nehéz. Bizonyos szempontok iránti elfogultság emberi tulajdonság, valójában meghatározó jellemző. A mesterséges intelligencia ezzel szemben tisztán adatvezérelt.

munkaerő

Hátrányok

A jelöltek figyelmen kívül hagyása

Bármennyire is hasznos lehet a mesterséges intelligencia képessége a megfelelő jelöltek megtalálására, a pályázókövető rendszer egyik fő hibája, hogy hiányzik belőle a pontosság és a megbízhatóság. Figyelmen kívül hagyhat olyan jelölteket, akik tökéletesen alkalmasak és képesek lennének a munkára. A megfelelő képzettségű jelentkezőkről is megfeledkezhetünk, akik egyszerűen nem a megcélzott kulcsszavakat használták.

Személytelenség

A mesterséges intelligencia személytelennek tűnhet, ami negatívan befolyásolhatja a vállalat megítélését, hiszen az MI nem mindig tud olyan jól kapcsolódni az ügyfelekhez, mint egy ember. Az AI-alapú chatbotok bár egyszerűbbé és hatékonyabbá tehetik a munkát, de végső soron az eredményes kommunikáció hiányához vezethet.

Csökkentheti a vállalat imázsát

Az emberek gyakran eltérően viszonyulnak a technológiai eszközök használatához, vagyis a potenciális jelöltek egy részének, akik a közvetlenebb emberi interakciót részesítik előnyben, elidegenedést jelenthet. Ez rossz benyomást kelthet a cégről a leendő munkavállalók körében.

Az emberi ítélőképesség hiánya

Ha egy vállalat diverzifikálni szeretné a munkaerő-állományát, nem biztos, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása a legjobb megoldás. Vannak olyan jelöltek, akik nem a legrelevánsabb munkatapasztalattal rendelkeznek, de személyisége, személyes érdeklődése, jelleme és munkamorálja alapján mégis a legmegfelelőbbek lehetnek a pozícióra. Ezek olyan tényezők, amelyek emberi megítélést igényelnek.

Európában a vállalkozások körében még nem annyira elterjedt sem a mesterséges intelligencia, sem a Big Data használata az új munkatársak keresésekor. Észak-Amerikában és Ázsiában ugyanakkor nagyrészt a mesterséges intelligencia használatát részesítik előnyben a hagyományos módszerekkel szemben.

Úgy tűnik, hogy a mesterséges intelligencia ma már minden elképzelhető iparágban megjelenik, az autonóm autóktól kezdve a genomikai diagnosztikáig. A szerencsejáték, gyártás, egészségügy és pénzügy csak néhány olyan iparág, amely már régóta alkalmazza az MI-t. Az online kaszinó és sportfogadó platformok összetett algoritmusokat és mesterséges intelligenciát használnak az ügyfeleikről rendelkezésre álló információk feldolgozásához. A mesterséges intelligencia nagy mértékben javítja az online játékok élvezetét, valamint óriási hatással van a casinos játékok fejlesztésére. A gyártás a robotok használatával segíti a hatékonyságot. Az egészségügy a mesterséges intelligenciát a műtétek, a nyilvántartás vezetése és a költségcsökkentés segítésére használja. A pénzügy területén tevékenykedő vállalatok képesek algoritmusokat használni a részvényekkel kapcsolatos döntések és a portfóliókezelés segítésére.

A mesterséges intelligencia 1950-es évekbeli kifejlesztésétől kezdve a modern gyakorlati alkalmazásokban való használatig mára a gyártás hatékonyságának és termelékenységének szükséges részévé vált.

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk