Megjelent: 2 hónapja

Használjunk-e mesterséges intelligenciát a munkaerő-felvételhez?

Az elmúlt évek egyik legjelentősebb technológiai fejlődése a mesterséges intelligencia (AI/MI). Az MI eszközeinek a humánerőforrás-menedzsment (HRM) kiegészítésére történő alkalmazásának természetesen vannak előnyei és hátrányai is.

images

images

Egyre népszerűbbek az alkalmazottak felvételét és munkájuk nyomon követését segítő automatizált megoldások. A pandémia számos vállalatot kényszerített arra, hogy új munkamodelleket alkalmazzon, a teljesen távoli munkavégzéstől kezdve a hibrid munkavégzésig. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás (AI/ML) alkalmazása éppen akkor robbant be a HR területére, amikor a menedzserek és a vezetők igyekeztek átállni. A technológia fejlődése óriási hatással volt a felvételi folyamatra. A jelöltek profiljának hozzáférésétől kezdve a különböző platformokon történő álláspályázatok közzétételének megkönnyítéséig a modern technológia hozzájárult ahhoz, hogy a toborzás minden eddiginél hatékonyabb és eredményesebb legyen. Nem csoda, hogy ma már az AI/ML alapú digitális menedzsmentszoftvereket használják például az önéletrajzok átvizsgálására és a jelentkezők kiválasztására, a napi munkateljesítmény meghatározására, valamint kiegészítő képzések ajánlására.

De vajon megéri-e a technológia használata a felmerülő költségeket? Íme néhány előnye és hátránya a mesterséges intelligencia alkalmazásának:

Előnyök

Szűrés

Az MI egyik legnagyobb előnye a munkaerő-felvételben az, hogy képes a jelöltek önéletrajzainak átválogatására. Önéletrajzok százait vizsgál át percek alatt és biztosítja, hogy a legjobb jelöltek kerüljenek a figyelmünkbe, ami pedig nagymértékben csökkenti a pályázatok átnézésével járó időt.

Kommunikáció

A mesterséges intelligencia segíthet a jelöltekkel való kommunikáció javításában is. A chatrobotok használata az elmúlt években egyre elterjedtebb, különösen az ügyfélszolgálaton. Most már a HR-szakemberek is használják, hiszen a jelöltek éjjel-nappal fordulhatnak hozzá kérdéseikkel.

Felgyorsítja a felvételi folyamatot

Tagadhatatlan, hogy a felvételi folyamat legalább egy részét felgyorsíthatja az AI-eszközök alkalmazása.  Használhatjuk őket például munkaköri leírások létrehozására vagy javítására, a jelentkezések és a követelmények összevetésére, a jelöltek szűrésére és még sok másra. Ne feledjük, hogy bár a jelentkezőkben nincs hiány, de ugyanakkor több vállalatnál is pályáznak. Ebből következik, hogy ha a felvételi folyamat elhúzódik, a tehetséges embereket gyorsan elveszíthetjük.

Kevesebb lehetőség az emberi elfogultságra

A teljesen elfogultságmentes felvételi folyamat biztosítása hihetetlenül nehéz. Bizonyos szempontok iránti elfogultság emberi tulajdonság, valójában meghatározó jellemző. A mesterséges intelligencia ezzel szemben tisztán adatvezérelt.

munkaerő

Hátrányok

A jelöltek figyelmen kívül hagyása

Bármennyire is hasznos lehet a mesterséges intelligencia képessége a megfelelő jelöltek megtalálására, a pályázókövető rendszer egyik fő hibája, hogy hiányzik belőle a pontosság és a megbízhatóság. Figyelmen kívül hagyhat olyan jelölteket, akik tökéletesen alkalmasak és képesek lennének a munkára. A megfelelő képzettségű jelentkezőkről is megfeledkezhetünk, akik egyszerűen nem a megcélzott kulcsszavakat használták.

Személytelenség

A mesterséges intelligencia személytelennek tűnhet, ami negatívan befolyásolhatja a vállalat megítélését, hiszen az MI nem mindig tud olyan jól kapcsolódni az ügyfelekhez, mint egy ember. Az AI-alapú chatbotok bár egyszerűbbé és hatékonyabbá tehetik a munkát, de végső soron az eredményes kommunikáció hiányához vezethet.

Csökkentheti a vállalat imázsát

Az emberek gyakran eltérően viszonyulnak a technológiai eszközök használatához, vagyis a potenciális jelöltek egy részének, akik a közvetlenebb emberi interakciót részesítik előnyben, elidegenedést jelenthet. Ez rossz benyomást kelthet a cégről a leendő munkavállalók körében.

Az emberi ítélőképesség hiánya

Ha egy vállalat diverzifikálni szeretné a munkaerő-állományát, nem biztos, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása a legjobb megoldás. Vannak olyan jelöltek, akik nem a legrelevánsabb munkatapasztalattal rendelkeznek, de személyisége, személyes érdeklődése, jelleme és munkamorálja alapján mégis a legmegfelelőbbek lehetnek a pozícióra. Ezek olyan tényezők, amelyek emberi megítélést igényelnek.

Európában a vállalkozások körében még nem annyira elterjedt sem a mesterséges intelligencia, sem a Big Data használata az új munkatársak keresésekor. Észak-Amerikában és Ázsiában ugyanakkor nagyrészt a mesterséges intelligencia használatát részesítik előnyben a hagyományos módszerekkel szemben.

Úgy tűnik, hogy a mesterséges intelligencia ma már minden elképzelhető iparágban megjelenik, az autonóm autóktól kezdve a genomikai diagnosztikáig. A szerencsejáték, gyártás, egészségügy és pénzügy csak néhány olyan iparág, amely már régóta alkalmazza az MI-t. Az online kaszinó és sportfogadó platformok összetett algoritmusokat és mesterséges intelligenciát használnak az ügyfeleikről rendelkezésre álló információk feldolgozásához. A mesterséges intelligencia nagy mértékben javítja az online játékok élvezetét, valamint óriási hatással van a casinos játékok fejlesztésére. A gyártás a robotok használatával segíti a hatékonyságot. Az egészségügy a mesterséges intelligenciát a műtétek, a nyilvántartás vezetése és a költségcsökkentés segítésére használja. A pénzügy területén tevékenykedő vállalatok képesek algoritmusokat használni a részvényekkel kapcsolatos döntések és a portfóliókezelés segítésére.

A mesterséges intelligencia 1950-es évekbeli kifejlesztésétől kezdve a modern gyakorlati alkalmazásokban való használatig mára a gyártás hatékonyságának és termelékenységének szükséges részévé vált.

 

  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Pánikrohamot kapott céges szülinapi buliján, mire kirúgták

Közel 150 millió forintnyi kártérítést ítélt meg a bíróság annak a férfinak, akinek kifejezett kérése ellenére szülinapi bulit szerveztek a... Teljes cikk

Valóra vált gyerekkori álom: munkába állt a MÁV-nál az első női mozdonyvezető

Magdolna gyerekkora óta szeretett volna a vasútnál dolgozni, most pedig mozdonyvezetőként is kipróbálhatja magát. Teljes cikk

Böszörményi úti épületomlás: foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt nyomoznak

Több autó megrongálódott Budapesten, egy XII. kerületi épület bontása közben hétfő délután - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi... Teljes cikk

Facebook