kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Hibrid munkavégzés, meetingmentes órák, 16 hetes fizetett szabadság mindkét szülőnek - egy családbarát munkahely jellemzői

16 hét fizetett szülői szabadság jár a gyermeke születésekor annak a kollégának, aki nincs szülési szabadságon. Így mindkét szülő otthon lehet, akár négy hónapig a babával. 9 óra előtt nincs meeting, rugalmas és hibrid munkarend is működik. Tóth Zsuzsanna, a Vodafone Magyarország HR vezérigazgató-helyettese szerint, ha a munkáltató nem partner ebben, akkor a munkavállaló lehetetlen helyzetben kerül a munka és a magánélet egyensúlyba hozásában. Tóth Zsuzsannával beszélgettünk.

Tóth Zsuzsanna, Vodafone-

Izgalmas videóval készült anyák napjára a Vodafone. Honnan jött az ötlet, és mi volt a koncepció, mit szerettek volna üzenni a kisfilmmel?

A videó a kollégáim kreativitását dicséri, akiknek az volt a célja, hogy teszteljék: vajon tényleg családbarát munkahely a Vodafone? Azt szerették volna kipróbálni, hogy ha élőben, élesben hangzik el a kérdés, hogy anya vagy apa elviheti-e a gyerekeket reggel iskolába vagy fogjuk-e keresni őket a nyaralás alatt, akkor mit válaszolunk. A videót anyák napjára időzítettük, de ez az egész nem csak az anyukákról szól. A Vodafone-nál az egyenlőség nem csak akkor alapvetés, amikor a karrierlehetőségekről van szó, hanem akkor is, amikor a családi életben való kiteljesedés lehetősége a kérdés. A munka-magánélet egyensúlyát elősegítő intézkedésinkről való gondolkodás során minden kollégánkat szem előtt tartjuk, legyen férfi vagy nő, anya vagy apa.

Ön is látható a videóban, milyen érzés volt részt venni benne, illetve mit szólt, amikor megtudta, hogy megtréfálták?

Bevallom, egy pillanatra elakadt a szavam, amikor két gyerek jelent meg a képernyő másik oldalán, pláne, amikor még kérdezgetni kezdtek. Van jónéhány év HR-es tapasztalat mögöttem, de ilyen állásinterjún még nem voltam! A kezdeti meglepetés azonban gyorsan elszállt, és nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot a gyerekekkel, azt hiszem, azért is, mert úgy éreztem, teljesen jogos kérdéseket tesznek fel. A következő meglepetés akkor ért, amikor Lilu maga felé fordította a kamerát, és kiderült, hogy a kollégáim eszelték ki az egész „tesztet”. Utólag gondolkodtam rajta, hogy nemcsak az mutatja, mennyire komolyan gondoljuk a Vodafone-nál a családbarát szemléletet, hogy megnyugtató választ tudtam adni a gyerekek kérdéseire, hanem az is, hogy egyetlen kollégám sem jött különösebben zavarba attól, amikor két gyerek őket kezdte kérdezgetni. 

Mitől családbarát munkahely a Vodafone, milyen intézkedéseket tettek eddig azért, hogy családbarát munkahely legyenek?

Számos lépést tettünk már a munka és magánélet egyensúlyának megteremtéséért, ezek között vannak olyanok, amelyek a mindennapokban segítik a szülőket, hogy ne rohanással teljen a reggel vagy ne e-maileket kelljen megválaszolni a vacsora alatt, és vannak olyanok is, amelyek a különleges élethelyzetekben, például egy új családtag érkezésekor jelentenek nagy segítséget. 2020-ban lépett életbe a szülői szabadságra vonatkozó irányelvünk, melynek értelmében 16 hetes szülői szabadságot biztosítunk azon kollégáink számára, akiknek partnerük veszi igénybe a szülési szabadságot, így gyakorlatilag 4 hónapig mindkét szülő otthon lehet. Ezt a 4 hetes fizetett szabadságot jellemzően apukák veszik igénybe, de természetesen az örökbefogadó és az azonos nemű szülők is igénybe vehetik. 

Fontosnak tartom kiemelni továbbá ReConnect programunkat, amely azoknak a tehetséges nőknek segít visszatérni a nagyvállalati környezetbe, akik bármilyen okból – például, mert a gyermekükkel voltak otthon, vagy egy családtagról gondoskodtak – néhány évre kiestek a munkából.

A mindennapokban pedig a rugalmas munkaórák, a részmunkaidős opció, továbbá az otthoni és hibrid munkavégzés kínálta lehetőségek azok, amelyek nagy segítséget jelentenek a munka-magánélet egyensúly terén minden kollégánknak. A hibrid munkarend bevezetésével például egy olyan, rugalmasan személyre szabható keretrendszert szerettünk volna biztosítani munkatársaink számára, amely figyelembe veszi, hogy – ahogy az élet különböző területein, úgy a munkavégzés során is – az egyes munkavállalóknak mások az igényei és a preferenciái. A hibrid munkarendnek a munkavállaló áll a középpontjában – ő dönti el, hogy távolról vagy az irodából kíván munkaidejének nagy részében dolgozni, és a munkaidejét is rugalmasan alakíthatja. Ez a keretrendszer arra is lehetőséget biztosít munkatársaink számára, hogy munkaidejüket családjuk időbeosztásával hangolják össze.

Fontos döntés volt az is, hogy 9 előtt ne legyenek meetingek: egy (vagy több) gyerekkel elindulni reggelente egyébként is stresszes, mi igyekszünk ezzel is enyhíteni a nyomást a kollégákon a reggeli rohanásban. Meetingmentes időszak nálunk egyébként az ebédidő is, sőt a családos kollégáknak lehetőségük van tovább bővíteni ezt a periódust, ez segít jobban szervezni a saját idejüket.

Hogyan néznek ki ezek az intézkedések a gyakorlatban, mire adnak lehetőséget a kollégáknak?

Az 16 hetes szülői szabadság nem meglepő módon az egyik legnépszerűbb intézkedésünk, azt tapasztaljuk, hogy nagyon sokat számít a kollégáknak, hogy lehetőségük van családként minőségi időt együtt tölteni, együtt találni meg családként az új ritmusukat. Azt is tudjuk, hogy van, ahol nem rögtön a baba érkezése utáni hetekben, hanem esetleg néhány hónappal később jönne jól az extra segítség, ezért kollégáinkra bízzuk ezt a döntést; gyermekük 18 hónapos koráig bármikor, akár több részletben is kivehetik a szülői szabadságot, ahogyan az számukra és családjuk számára a legkényelmesebb.

A rugalmas munkaórák és a home office lehetősége a pandémia alatt is fontos volt, de a visszajelzések alapján most is sokat segít a szülőknek, ha például egy tavaszi szünet vagy egy betegség esetén otthon tudnak maradni a gyerekkel. Az pedig, hogy reggel van idejük kényelmesen, nem kapkodva bevinni a gyerekeket az óvodába, iskolába, hogy el tudnak menni az edzésekre és hogy a nyaralás alatt nem csöng a telefonjuk, hanem ilyenkor tényleg minőségi időt tudnak tölteni a családdal, véleményem szerint elengedhetetlen a feltöltődéshez, ráadásul a gyerekeknek is nagyon sokat jelent.

Hogyan lehetséges, hogy valaki 4 hónapos szülői szabadságra menjen egy nagyvállalatnál?

Ez egyelőre Magyarországon egyedülálló gyakorlat, és azért vezettük be, mert fontosnak tartjuk, hogy úttörők legyünk a munka és magánélet egyensúlyát érintő kérdésekben. 

Miért tartja fontosnak a Vodafone, hogy az anyák és apák is szülői szabadságra mehessenek?

A Vodafone-nál az esélyegyenlőség alapkérdés: szerintünk mindenkit, édesanyákat és édesapákat is megillet a lehetőség, hogy az újszülött gyerekük mellett lehessenek, és egyiküknek se kelljen lemondania a karrierjéről sem. Ráadásul a nemzetközi kutatások és saját kollégáink tapasztalatai is azt mutatják, hogy nagyon sokat segít a baba és az apa közötti kötődés kialakulásában, ha ő is aktívan ki tudja venni a részét a kicsi gondozásából.

Feladata-e a HR-nek, hogy a család-karrier egyensúly megteremtését aktív intézkedésekkel segítse?

Én azt gondolom, hogy igen. Cseppet sem egyszerű feladat a karrierünk építése mellett gyereket is nevelni, és ha ebben a munkáltaó nem partner, az gyakorlatilag lehetetlen feladat elé állítja a munkavállalót. Egy vállalatnak nem az az érdeke, hogy a dolgozói erőforrásait minél hamarabb elégesse, hanem az, hogy hosszú távon is meg tudja tartani a tudással, tapasztalattal rendelkező kollégákat, akik az évek múlásával is agilisek és lelkesek maradnak. Ehhez pedig elengedhetetlen a munkavállalók jóllétének támogatása, és itt a családbarát szemlélet kialakítása csak az első lépés. Ahhoz, hogy mindez a gyakorlatban is megvalósuljon, konkrét intézkedések szükségesek, ez pedig a HR felelőssége.

Mennyire fontosak ezek az intézkedések a Vodafone-nál dolgozóknak akár a toborzás, akár a munkaerő megtartása során?

Fontosak, sőt, idővel egyre fontosabbá válnak. A már nálunk dolgozó munkaerő megtartásában eddig is fontos szerepe volt annak, hogy mekkora hangsúlyt fektetünk a munka és a magánélet egyensúlyára, azok pedig, akik most lépnek be a munkaerő-piacra, vagy új állást keresnek, szerencsére egyre tudatosabbak ezekben a kérdésekben. Ha lassan is, de kikopni látszik az a vállalati kultúra, amiben a kiégés vagy kimerültség egyfajta státuszszimbólum. A munkavállalók olyan munkahelyet keresnek, ahol ki tudnak bontakozni, lehetőségük van a fejlődésre és a tanulásra, ugyanakkor a magánéletüket sem kell beáldozniuk. Az elmúlt években hozott intézkedéseknek köszönhető az, hogy a Vodafone-nál nem most kell reagálnunk erre a megjelenő igényre, mert már régóta fel vagyunk készülve rá, és eleget is tudunk tenni neki.

Nagyvállalatként mennyire tartja fontosnak a Vodafone, hogy társadalmi kérdésekben állást foglaljon?

Teljes mértékben! Úgy gondoljuk, hogy nagyvállalatként a felelősségünk túlmutat a telekommunikációs szolgáltatásokon, példaértékűnek kell lennünk abban is, ahogyan társadalmi kérdésekben megnyilvánulunk. Ezért keressük aktívan a megoldást arra, mi magunk hogyan tudunk hozzájárulni akár a fenntarthatóság, akár az esélyegyenlőség megteremtéshez.

Mik a Vodafone távlati céljai, milyen munkahellyé szeretne válni a jövőben?

Mindegy, hogy egy három fős családi vállalkozásról beszélünk, vagy egy olyan nemzetközi nagyvállalatról, mint a Vodafone, a cég sikere mindig az ott dolgozókon múlik. Tudjuk, hogy akkor lehetünk hosszú távon is sikeresek és versenyképesek, ha a nálunk dolgozók is hosszú távon elégedettek és motiváltak. A Vodafone célja ezért az, hogy 2025-re a legjobb munkahellyé váljon mind a nők, mind a férfiak, a gyermeket nevelők és a gyermektelen munkavállalók számára egyaránt.

Nyitóképen Tóth Zsuzsanna

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az empatikus munkahelyi vezetés sokkal hasznosabb, mint egy szál nőnapi virág!

Március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot. Azonban az egynapos ünneplésnél sokkal fontosabb, hogy a nők minden nap komfortosan és biztonságosan... Teljes cikk

Nincs több email áradat szabadság után - így segít az AI felvenni újra a fonalat

Egy mesterséges intelligencia (AI) alapú alkalmazásnak köszönhetően többé nem kell órákat töltenie a munkavállalónak a hosszabb szabadság alatt... Teljes cikk

Álláskeresés és szórakozás egy csomagban: az idei első nagy állásbörzén jártunk

Helyben akarnak interjúzni vagy legalább a szakmai vezetővel beszélni, élményt szeretnének gyűjteni munkakörökről, inspirációt meríteni a... Teljes cikk