kapubanner for mobile
Megjelent: 12 éve

Hogyan adjunk "házilag" fegyelmit a munkavállalónak?

Megszűnt az a rendelkezés, hogy a kollektív szerződésben egyben az eljárási szabályokat is meg kellett határozni. Pedig a fegyelmi eljárás szabályainak kollektív szerződésben való meghatározása nemcsak a munkavállaló védelme szempontjából volt fontos, hanem egyben a munkáltatót is segítette. Az óvatosabb munkáltatókon nem segít ez a módosítás, a merészebbek pedig könnyebben bíróság előtt találhatják magukat.

images

A munkavállaló vétkes kötelességszegése esetére - bizonyos feltételeket megkövetelve - már az előző Munka Törvénykönyve (1992. évi XXII. törvény) is megengedte hátrányos jogkövetkezmények, úgynevezett "fegyelmi" alkalmazását. A fegyelmiről és a szükséges eljárásról a kollektív szerződésben kellett rendelkeznie a szerződést kötő feleknek.

Véleményem szerint a fegyelmi intézménye inkább a közszférában alkalmazható, ahol a jogviszony a kinevezés elfogadásával jön létre, és nem a felek kölcsönös és egybehangzó jognyilatkozatával, mint a versenyszférában. Más kérdés, hogy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényből 2012. július 1-jével kikerültek a fegyelmi eljárásra vonatkozó - az indokolás szerint - bürokratikus rendelkezések. Logikusabbnak gondoltam volna, ha a köztisztviselőkre (most már közszolgálati tisztviselőkre) vonatkozó részletes szabályokat tette volna a közalkalmazottra is alkalmazhatóvá a jogalkotó. A versenyszféra munkavállalói esetében is előnyös lehet azonban a "fegyelmi" bevezetése, ugyanis a munkaadó az azonnali hatályú - a régi terminológia szerinti "rendkívüli" - felmondást maga után még nem vonó kötelességszegések elkövetőit így elbocsátás helyett más, "humánusabb" eszközökkel ösztönözheti a megfelelő magatartás tanúsítására, illetve az elvárt teljesítmény elérésére. A fegyelmi eljárás versenyszférában való alkalmazását többek között az angol jog is ismeri.

Az új Munka törvénykönyvével - a 2012. évi I. törvénnyel - a jogalkotó látszólag megkönnyítette a munkavállaló vétkes kötelezettségszegése esetére vonatkozóan a hátrányos jogkövetkezmények alkalmazását. Míg korábban kizárólag kollektív szerződés ilyen tárgyú rendelkezése esetén lehetett hátrányos jogkövetkezményeket alkalmazni a munkavállalóval szemben, addig a 2012. július 1-jétől hatályos új Mt. értelmében már a munkaszerződésben is megegyezhetnek a felek ilyen joghátrányok alkalmazásáról, amennyiben nem állnak kollektív szerződés hatálya alatt (Ez lehet ágazati kollektív szerződés is).

Korábban garanciális szabály volt, hogy a kollektív szerződésben egyben az eljárási szabályokat is meg kellett határozni. Most ez a rendelkezés megszűnt, a törvényjavaslat indokolása szerint az azonnali hatályú munkáltatói - korábban rendkívüli - felmondást sem kell megelőznie vizsgálatnak, eljárásnak, ezért az annál enyhébb jogkövetkezmények alkalmazása sem indokolja.

Az Acas (Advisory, Conciliation and Arbitration Service, Egyesült Királyság) nevű szervezet ajánlásai szerint a "fegyelmi" eljárás szabályait írásba kell foglalni, mert a tisztességes és átlátható eljárás elvét így tudják leginkább biztosítani. Az ajánlás szerint a munkavállalót minden esetben meg kell hallgatni, és a munkáltatónak le kell folytatni a tények feltárásához, bizonyításához szükséges vizsgálatokat.

Véleményem szerint a fegyelmi eljárási szabályainak kollektív szerződésben való meghatározása nemcsak a munkavállaló védelme szempontjából volt fontos, hanem egyben a munkáltatót is segítette. Ha a munkáltató minden különösebb eljárás, vizsgálat nélkül adhat "fegyelmit", alkalmazhat hátrányos jogkövetkezményeket, akkor csak a bíróságon derül ki, hogy megfelelően járt-e el a munkavállaló által elkövetett vétkes kötelességszegés megítélése során, az elkövetett kötelességszegés súlyához igazodik-e a "büntetés". Következésképpen az óvatosabb munkáltatókon nem segít ez a módosítás, a merészebbek pedig könnyebben bíróság előtt találhatják magukat.

Dogmatikai szempontból munkaszerződésbe ilyen tárgyú rendelkezést nem foglalnék. Naivitás azt gondolni, hogy a mai gazdasági körülmények között a munkavállaló aktívan részt vesz a szerződése kialakításában. Innentől kezdve pedig csupán a munkavállaló kiszolgáltatottságát növeli hátrányos jogkövetkezmények alkalmazásának munkaszerződésben való meghatározása. Ha a munkáltató élni szeretne a törvény adta lehetőséggel, és nem áll kollektív szerződés hatálya alatt, akkor jobbnak tartanám a kérdés munkáltatói szabályzatban való rendezését (Mt. 17.§) az angol gyakorlathoz hasonlóan. Sajnálatos, hogy a jogalkotó ezt másként gondolta, és ezért erre jelenleg nincs mód. Mindezek mellett az esélyegyenlőséget is sértheti, ha ugyanaz a cég nem minden munkavállaló munkaszerződésében rendelkezik hátrányos jogkövetkezmények alkalmazásáról.

Számomra elfogadhatóbbnak tűnt az 1992. évi XXII. törvény azon hatályon kívül helyezett rendelkezése, mely szerint a hátrányos jogkövetkezmény kiszabására irányuló eljárásban biztosítani kellett, hogy a munkavállaló védekezését előadhassa és ennek során jogi képviselőt vehessen igénybe - különösen, mivel a rendkívüli felmondás esetében is főszabály volt a munkavállaló meghallgatása, amelytől csak akkor lehetett eltérni, ha az eset körülményei alapján nem volt elvárható a munkáltatótól.

A fegyelmi eljárás szabályainak belső kimunkálása során érdemes a fentebb idézett angol szervezet ajánlásában is említettek szerint a tényállást feltárni, a munkavállalót meghallgatni, lehetőséget biztosítani számára a védekezésre. Nagy-Britanniában tudomásom szerint a közvetlen munkahelyi vezető és a HR-es vesz részt az eljárás alá vont munkavállalóval való fegyelmi beszélgetésben, illetve a munkavállaló vihet magával munkatársai közül egy tanút vagy a szakszervezeti képviselőt.

Továbbra is figyelemmel kell lenni arra a követelményre, hogy a hátrányos jogkövetkezmény alkalmazása nem sértheti a munkavállaló személyhez fűződő jogát és emberi méltóságát, például szégyenfalra nem kerülhet a neve.

Pozitívum, hogy a jogszabály szövege szerint csak határozott időre szólhat a munkáltató által "büntetésként" megállapított hátrányos jogkövetkezmény, azonban nem tudni, hogy a bíróság mit fog érteni határozott idő alatt.

Az új Mt. korlátozza a vagyoni hátrányt megállapító jogkövetkezmény mértékét, az ugyanis nem haladhatja meg a munkavállaló - a jogkövetkezmény megállapításakor irányadó - egyhavi alapbére összegét. Ha büntetésként a prémium megvonását választjuk, akkor is tekintettel kell lennünk a fenti korlátozásra.

A munkavállalóval szembeni hátrányos jogkövetkezmények alkalmazása esetén az azonnali hatályú felmondás (új Mt. 78. §) - korábban rendkívüli felmondás - esetének feltételeit kell alkalmazni, azaz hátrányos jogkövetkezményt az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napon, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül lehet alkalmazni. A kötelességszegés elkövetésétől számított 1 éven túl tehát akkor sem lehet hátrányos jogkövetkezményt kiszabni, ha az csak akkor jutott a munkáltató tudomására.

Ha a munkáltató élt a házi fegyelmi lehetőségével, akkor ugyanarra az okra hivatkozva már nem élhet a rendkívüli felmondás jogával. Természetesen más a helyzet, ha közben a munkavállaló további kötelességszegéseket követett el.

A határozatot indokolni kell, és a határozatnak tartalmaznia kell a jogorvoslatról való tájékoztatást.

Új Mt. 22. § (5) bekezdése szerint "A munkáltató az egyoldalú jognyilatkozatát az e törvényben meghatározott esetben köteles írásban indokolni és az igény érvényesítésének módjáról, és ha az elévülési időnél rövidebb, annak határidejéről a munkavállalót ki kell oktatni. A határidőről való kioktatás elmulasztása esetén hat hónap elteltével az igény nem érvényesíthető."

A korábbi szabály is előírta a jogorvoslatra vonatkozó tájékoztatási kötelezettséget, de annak megsértése esetén az elévülési időn (3 év) belül lehetett bírósághoz fordulni. Az új Mt. nem "bünteti" többé a jogorvoslati tájékoztatásról megfeledkező munkáltatót, fél év után a munkavállaló már nem fordulhat bírósághoz.

Szerencsésebbnek tartottam volna a hátrányos jogkövetkezmények szabályozását meghagyni a kollektív szerződéseknek és a munkáltatói szabályzatnak (annak ellenére is, hogy ez utóbbi egyoldalú nyilatkozat).

dr. Csibra Klára
munkajogi szakjogász



  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk