kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Hogyan akadályozd meg, hogy dolgozód a versenytárshoz váltson?

Piacismeret, jó kapcsolatrendszer, pozitív szakmai visszajelzések. Ilyen érvek szólhatnak amellett, hogy versenytársunk egy vagy több dolgozónkat megkörnyékezze. Milyen megelőző lépéseket tehet a munkaadó és mit tegyen akkor, ha már a felmondólevéllel érkezik a munkavállaló? Néhány HR eszköz és nagyító alatt a versenytilalmi megállapodás.

images

A munkaadó számára a legrosszabb szcenárió, ha értékes emberei a versenytárshoz váltanak, ezért legtöbbször valamilyen megelőző lépéseket tesznek. Vidéki városokban nem ritka, hogy a cégvezetők szóbeli, “meg nem támadási egyezményt” kötnek, azaz vállalják azt, hogy egymás embereit nem keresik meg ajánlatokkal. Ezek jogilag semmire sem kötelező vállalások, ám a betartás minden félnek érdeke. Nagy számban betanított és szakmunkások egymástól halászása felfelé menő bérspirált indíthat el, aminek egy idő után munkaadói oldalon csak vesztesei lesznek. Drága lesz a működés/termelés, veszélybe kerül a jövedelmezőség.

Aduász a vonzó cégkultúra


Akadnak cégek - szerencsére egyre többen -, amelyek pozitív ösztönzőkben gondolkodnak és a megtartást erősítő lépéseket tesznek. A versenyképes bér mellett vonzó juttatási csomagot kínálnak, profi menedzsment szemléletet honosítanak meg a középvezetőknél, fejlődési, képzési lehetőséget adnak a munkavállalóknak. Az ilyen cégek folyamatosan monitorozzák a béreket, elégedettségi felméréseket végeznek, vizsgálják a dolgozók egyedi igényeit, nagy hangsúlyt helyeznek a személyes egyeztetésekre és igyekeznek transzparensen működni. Ha kialakul egy ilyen vagy ebbe az irányba tartó cégkultúra, onnan még magasabb fizetésért sem csábítható el egy munkavállaló.

Tegyél ellenajánlatot


Mit tehet egy munkaadó, ha dolgozója a felmondását akarja bejelenteni a konkurencia ajánlatát a kezében lobogtatva? Alapos mérlegelést igényel a válasz, általános igazság nincs is rá. Van olyan vezető, aki szemrebbenés nélkül hagyja őt menni, mondván ennyire illojális munkavállalóval nem akar együttdolgozni. Más lehet a reakció akkor, ha kulcsemberről van szó, aki fontos láncszeme a gépezetnek, a bevételtermelésnek (ilyenkor védhet a alább tárgyalt versenytilalmi megállapodás is). Érdemes rákérdezni, a miértre, mi nem tetszik neki itt, mivel ad többet a konkurencia, valamilyen konfliktus áll-e a háttérben. Ha mindenképpen kell az ő tudása, és rövid távon nem tudjuk pótolni, akkor tegyünk ellenajánlatot. Ígérjünk többet a versenytársnál. Nem feltétlenül pénzben, hanem olyan igények kielégítése is szóba jöhet, ami a dolgozónak hiányzik, nekünk nem kerül sokba, mégis hatásos. Ilyen lehet a rugalmas munkaidő, a részben otthoni munkavégzés, külföldi konferenciára kiküldés, személyes konfliktus esetén annak rendezésére ígéret vagy bármi.

Ha tető alá jön a megállapodás és sikerül megtartani, akkor is kezdjünk el “B” tervben gondolkodni és egy esetleges utódlást előkészíteni. Ez az esemény arra is jó alkalom, hogy - ha eddig nem tettük - mérjük fel a cégen belüli elégedettségi szintet, az igényeket, a zavaró tényezőket, a hangulatot és ha kell lépéseket ezek javítására.

Ha túl magas bérigényt fogalmaz meg a kolléga, akkor azt a legtöbb esetben nem éri meg teljesíteni. Könnyen lavinát indíthat el, ugyanis nem életszerű, hogy a munkahelyi csapat előtt titokban marad a megegyezés. Ez pedig csak feszültséget gerjeszt, és arra sarkallja a többieket, hogy hasonló kérést fogalmazzanak meg. Ilyenkor javasolt a teljes felmondási idő ledolgozásához ragaszkodni és azonnal elkezdeni a pótlásról gondoskodni.

Mire jó a versenytilalmi megállapodás?


A harmadik eszköz a konkurenciához való igazolás megakadályozására, amikor a jogot hívjuk segítségül, és versenytilalmi megállapodást kötünk a munkavállalóval. Oláh Zsófia ügyvéd, az OPL Ügyvédi Iroda munkajogi részlegének vezetője elmondta, hogy elsősorban kulcspozícióban dolgozókkal - közép- és felsővezetők, értékesítők, programozók - íratnak alá ilyen dokumentumot. Olyan munkakörökre vonatkozik, amiből a távozó kolléga a munkáltató jogos gazdasági érdekét veszélyeztetheti valamilyen, a munkáltatótól származó információ felhasználásával, ügyfelek, beszállítók, üzleti partnerek vagy munkavállalók átcsábításával.

Minimum a havi fizetés harmada, de 100% is lehet


Érdemes résen lenni a precizitással, mert ha ennek lényeges elemeiben - ellentételezés, időtartam, milyen tevékenységek tiltottak - nem állapodnak meg, akkor létre sem jön az egyezség, és arra nem lehet igényt sem formálni. Mekkora anyagi ellentételezést kell adni azért, hogy valaki ne a konkurenciához váltson? A Munka törvénykönyve csak a minimális összeget határozza meg, ami a munkavállaló azonos időszakra járó alapbérének egyharmada. “Ha a megállapodás gyakorlatilag ellehetetleníti, hogy a munkavállaló versenytilalmi időszakban a szakmájában elhelyezkedjen, akkor akár száz százalékos ellentételezés is indokolt lehet” - fogalmaz Oláh Zsófia.

Ha van egy érvényes versenytilalmi megállapodás, akkor az a munkáltatónak elállási jogot is biztosít. Ez azt jelenti, hogy mondhatja azt, hogy mégsem köti ki semmit, de nem is fizet. Mikor lehet észszerű az elállás? Ha a munkáltató rájön arra, hogy nem is veszélyes rá a munkavállaló versenytársnál való elhelyezkedése. Vagy mert nincs fontos információk birtokában, vagy mert azok gyorsan elavulnak, vagy egyszerűen nem ér annyit a munkavállaló tudása, hogy hónapokig fizessen még neki ezért.

A versenytilalom megszüntetéséhez mindig kell külön nyilatkozat, még akkor is, ha az a munkaszerződés része. Ezért fontos, hogy ha a munkáltató meg szeretné szüntetni a versenytilalmit a munkaszerződés megszűnésekor, akkor arról vagy a felmondásban nyilatkozzon (álljon el) vagy a közös megegyezésben térjenek ki erre.

Trükközések ellen - ne csak a munkaviszonyt tiltsa, a cégalapítást is


“Nagyon sokféle és gyakran sikeres trükközés van, főleg munkavállalói oldalon” - mondja Oláh Zsófia. Erre gyakran azért van lehetőség, mert a versenytilalmi megállapodás szövege nem átgondolt, enged kiskapukat. Ezért munkáltatói oldalról fontos, hogy például ne csak a közvetlen, munkaviszonyban történő elhelyezkedést tiltsa meg a szerződés, hanem a közvetett formákat is, mindent, ami munkavégzéssel jár. Érdemes például azt is leszögezni, hogy már a versenytárs cég alapításával kapcsolatos előkészítő munkálatok is sértik a megállapodást. Körültekintő, átgondolt szövegezésre van szükség, érdemes végiggondolni, hogy a konkrét iparágban és viszonyokban milyen szcenáriók fordulhatnak elő, és nem egyszerűen egy mintát alkalmazni.

Cikkünk következő részében a másik oldalt vesszük nagyító alá. Azaz: hogyan tud egy cég elcsábítani munkavállalót a konkurenciától.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk

Vendégmunkásokra cserélheti dolgozóit a makói Continental?

Novemberben és decemberben 25-25 munkavállalót küldenek el a makói ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-től. Az érintettek nem ismerik az... Teljes cikk

Munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel: erre figyelj

A munkaviszony megszüntetésének több módja van, közülük az egyik leggyakrabban alkalmazott a közös megegyezés. Bár ez a forma rugalmasságot... Teljes cikk