Megjelent: 8 hónapja

Hogyan kerüljük el a függőségeket a karantén idején?

A rengeteg bizonytalanság és változás, amelyet a koronavírus hozott az életünkbe teljesen új kihívások elé állít bennünket. Számos megküzdési forma áll rendelkezésünkre, teljesen egyéni, hogy kinek melyik módszer válik be. Honnan tudhatjuk, hogy melyik metódus a nekünk megfelelő, melyik számít egészséges megoldásnak és melyik rejt magában valamilyen veszélyt?

images

images

A koronavírus-járvány teljesen felborította a mindennapjainkat, megszűntek a jól megszokott rutinok. Korábban a napjaink keretét legtöbbünknek a munkába járás adta meg, és amiatt panaszkodtunk leginkább, hogy kevés a strukturálatlan szabadidő. Mára azonban egy ennél jóval nagyobb problémával szembesülünk. Strukturálatlanná váltak a mindennapok.

Sokan a lelki megterhelés mellett azzal is küzdenek, hogy megtanulják kezelni a home office adta lehetőségeket, és ez a feladat még párosulhat a gyermekek otthoni tanításával, valamint a szülőkről való gondoskodással. Mások a kilátástalansággal, létbizonytalansággal szembesülnek, hiszen váratlanul elveszítették a munkájukat. Vannak, akiknek az összezártság, másoknak a folyamatos egyedüllét, az izoláltság okoz konstans stresszhelyzetet.

Ezekről a kérdésről folytatott gondolatébresztő szakmai párbeszédet a Doktor24 orvosigazgatója, Dr. Spányik András és Demetrovics Zsolt, az ELTE Pedagógia és Pszichológia Kar munkatársa, addiktológus.

Veszélyforrás lehet a többszörös stresszhatás

Mindannyian keressünk a megoldást a stressz csökkentésére a magunk módján. „Vajon mennyire fenyeget bennünket annak a veszélye, hogy a koronavírus-járvány miatt rossz pszichológiai megküzdéseket választunk, illetve mennyire vagyunk kitéve a különböző függőségeknek?” - tette fel a kérdést Dr. Spányik András.

Demetrovics Zsolt addiktológus megállapítása szerint jelenleg speciális, többszörös és folyamatos stresszhatás ér bennünket. Az ismeretlen, új élethelyzet, a beszűkült mozgástér, a mindennapi rutinok megszűnése és a betegségtől, megbetegedéstől való félelem folyamatos szorongást okoz mindannyiunknak. „Stresszhelyzetet jelent a bezártság is, ugyanakkor az is, ha elhagyjuk otthonunk biztoságát.” - mutat a helyzet összetettségére az addiktológus.

Jelenleg fokozottan fennáll annak a veszélye, hogy rossz megküzdési technikákat alkalmazunk, hiszen a szakember tapasztalata alapján a stresszre, szorongásra gyakran olyan kívülről jövő gyors megoldást keresünk, mint az alkoholfogyasztás, a nyugtató, szorongásoldó, altató hatású gyógyszerek esetleg az illegális szerek. Függőséget okozó rossz pszichológiai megküzdési technikának számíthat még az olyan viselkedési addikciós jelenség is, mint túlzásba vitt videójáték és az online szerencsejáték.

Hol a határ?

Spányik doktor a segítő szakmában dolgozó kollégáival együtt azt vette észre a krízisintervenciós és egyéb pszichológiai, pszichiátriai távkonzultációk során, hogy egyre többen választják az alkoholt, hogy azzal űzzék el a stresszt. A kérdés az: honnan tudjuk, hol van a határ, amelyet átlépve problémássá válhat a viselkedésünk?

Demetrovics Zsolt addiktológus szerint nincs azzal probléma, ha nap végén megiszunk egy-egy pohár bort vagy, ha pihenésképpen videójátékozunk, hiszen a játéknak is van közösségteremtő ereje, az által kapcsolatba léphetünk másokkal, így csökkenti a stresszt. A szakértő tapasztalata szerint a lényeg az, hogy minden esetben előre szabjuk meg a határokat.

A fent említett rossz megküzdési technikákban rejlő veszély azok egyszerűségében van, hiszen a külső „segítség” alkalmazása hamar szokássá, automatizmussá válik.
Egy idő után a kívánt állapotot csak növekvő mennyiséggel lehet elérni, amely tovább mélyíti a problémát és ezáltal könnyen kerülhetünk negatív spirálba.

Ajánlott pozitív megküzdési technikák

Az addiktológus olyan módszerek alkalmazását javasolja, melyekkel a saját erőforrásra építve csökkenthetjük a stresszt. Ilyen például a relaxáció vagy éppen az aktív testmozgás biztonságos kültéri környezetben vagy akár otthon. Természetesen nem életszerű, hogy valaki egy rendkívül stresszes, hosszú fizikai és szellemi munkavégzést követően hazaérve még testedzésbe fogjon, azonban arra bíztat az addiktológus, hogy mindenkinek érdemes megkeresnie, hogy mi az a tevékenység, amely kikapcsolódásként a testi-lelki feltöltődéshez szükséges.

Sablonosnak hangozhat, de nagyon fontos a pihentető és elegendő mennyiségű alvás és az egészséges táplálkozás. Ezek hiányában az ember ingerlékenyebbé, türelmetlenebbé válik, csökken a hatékonysága, sőt baleset is könnyebben érheti.

Ezekben a nehéz időkben a hasonló problémákkal küzdő társaink, kollégáink támogatása nagy jelentőséggel bír, érdemes a közösség erőforrásaira, az általuk nyújtott érzelmi támogatásra is támaszkodni. A nehéz idők pozitív hozadékaként a nyitottság, és az egymással szembeni odafigyelés felerősödött, a járványügyi helyzet tehát jó működéseket is életre hívott.” - állapította meg Demetrovics Zsolt addiktológus. Figyeljünk oda egymásra és ápoljuk ezeket a kapcsolatokat önmagunk és munkatársaink, barátaink megsegítése érdekében is.

A segítség elérhető, csak kérni kell

Spányik doktor szerint most különösen fontos, hogy időben kérjünk segítséget probléma esetén. Az izoláció miatt sokan válhatnak magányossá, felerősödhetnek a félelmek, könnyebben alakul ki bennünk szorongás. Az összezártság, a megfelelési kényszer, a folyamatos alkalmazkodás az új élethelyzethez szintén olyan stresszforrás, mellyel teljesen természetes, ha úgy érezzük, egyedül nem biztos, hogy meg tudunk küzdeni. Ilyen esetben feltétlenül érdemes szakembertől segítséget kérni.

A Doktor24 pszichológus és pszichiáter szakemberei is önkéntes karanténban vannak, ezért online vizit/távkonzultáció keretében tartják rendeléseiket. Minden esetben a páciens egyéni helyzetének, egyedi igényeit figyelembe véve segítenek abban, hogy megtalálják a megfelelő stresszkezelési technikát. Az egyik ilyen rendkívül hatékony megoldás lehet például az autogén tréning, mely során olyan relaxációs módszer sajátítható el, amelyet bármilyen típusú stresszhelyzet esetén alkalmazni lehet a későbbiekben is. Az autogén tréning egy olyan készség elsajátításáról szól, amellyel a páciens képes a negatív stresszspirált megfordítani, és megtanul ellazulni. Néhány konzultációs alkalom alatt megtanulhatók a technika alapjai, amelyet ezek után bármilyen élethelyzetben lehet alkalmazni.

Doktor24 Egészségközpont
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Zöldebb home office-t mindenkinek!

Ha home office-ban dolgozunk, ki tudja meddig, fontos, hogy tudatosan kialakítsunk otthon egy teret magunknak, ami segít abban, hogy ugyanolyan produktívak... Teljes cikk

Miért jó az aktív ülés?

Napjainkban rengetegen végeznek ülőmunkát, és sokan keresik azokat a lehetőségeket, melyekkel valamiképpen csökkenthetik az irodai vagy otthoni... Teljes cikk

A lelket is nagyon megviseli a járvány - így őrködnek a cégek a dolgozók egészségén

Kell a mentáhigiénés tanácsadás, mert a dolgozókat pszichésen rendkívül megterheli a járványhelyzet és jön a tél - derült ki a vállalati... Teljes cikk