Megjelent: 3 hónapja

A stresszkezelés nem abból áll, hogy megszoksz vagy megszöksz!

A stressz és az arra adott ösztönös reakcióink nem újkeletűek. Az állatvilágban megfigyelt „stresszreakció” az emberekre is jellemző, de az emberiség olyan stresszes helyzetekkel is szembesül, melyek a természetben nem voltak jelen. Legyőzésükre új megküzdési mechanizmusokra van szükség. A módszerekről Dr. Mészáros Gergelyt, a Doktor24 Egészségközpont pszichiáterét kérdeztük.

Teljesen természetes, hogy egy számunkra ismeretlen, nehéz, kiszámíthatatlan helyzetre szervezetünk ún. „stresszreakcióval” válaszol. A szorongást keltő hatásokat az evolúció során alapvetően két módszerrel tanultuk meg kezelni: vagy legyőzzük a fenyegetést, vagy elmenekülünk előle” - kezdte a magyarázatot Dr. Mészáros Gergely.

Az aktuális és a hosszantartó stresszhatás különbségei

A stresszreakció lényegében azt jelenti, hogy a szervezetünk felkészül a fizikai izommunkára: felhasználjuk tartalékainkat, ezért a légzésünk és a pulzusunk szaporább lesz, emésztésünk lelassul, izmaink előfeszített állapotba kerülnek. A folyamatot a szervezetünkben felhalmozott adrenalin indítja be. Az adrenalinkészletünk kb. 20 percnyi ilyen típusú, azaz hirtelen bekövetkező intenzív fizikai stressz feldolgozására alkalmas.

A hosszabb ideig fennálló stressz kezelésében a kortizol hormon segít, melyről fontos tudni, hogy hosszútávon változtatja meg a szerveink működését. A tartósan megemelkedett kortizolszint hatással van a csontok felépülésére, a vérképzésre, az immunválasz erősségére és az alvás-ébrenlét ritmusára is. A tartós stressz tehát szerteágazó testi tüneteket okoz és gyakran csökkenti a fertőzésekkel szembeni védekezőképességet is.

Új stresszorok és azok legyőzése

A mai modern világban számos olyan stresszhatás is ér bennünket, melyet nem tudunk ezekkel az évmilliók alatt kifejlesztett módszerekkel leküzdeni. Ilyenek például a vizsgaszituáció, az állásinterjú, a mások előtti szereplés. Ezeknek az élethelyzeteknek a kezelésére új típusú megküzdési technikákat tanultunk meg. Ilyen módszer a sport, a relaxáció, de megoldás az is, ha azonosítjuk és megfogalmazzuk az érzéseinket, aggodalmainkat, majd meg is osztjuk azokat másokkal. Szintén hatékony technikának bizonyul, ha megtervezzük a jövőt és felvázoljuk a lehetséges megvalósítási lehetőségek kimenetelét.

A jelenlegi járványügyi helyzet mindannyiunk számára új, félelmekkel teli, ezért teljesen természetes, hogy szorongunk. A bezártság, a korlátozottság érzése ismeretlen volt eddig számunkra, ezért legyünk türelmesek, és mielőtt reagálnánk, azonosítsuk az érzéseinket. Gondoljuk át és fogalmazzuk meg, mit érzünk, mi aggaszt bennünket és beszüljünk erről másokkal is. Tudatosítsuk magunkban, hogy bármit is érzünk, az teljesen normális és bíztasson bennünket a tény, hogy a jelenlegi helyzet nem állandósult állapot. Az érzéseinkkel nem vagyunk egyedül és nem is kell velük egyedül megküzdenünk. A mi kultúránkban még nem megszokott - ezért nincs benne gyakorlatunk -, hogy érzelmeinket kimondjuk, problémáinkat megosszuk másokkal. Sokan ezt gyengeségnek tekintik magukkal és másokkal szemben is. Arra is kell gondolni, hogy vannak emberek, akiknek nehézséget okoz mások előtt megnyílni” - számolt be Mészáros doktor a távkonzultáció során szerzett szakmai tapasztalatairól.

Merjünk beszélni érzéseinkről

A járványhelyzet okozta nehézségek komoly lelki terheket rónak ránk. Fontos, hogy a lelki gondok feldolgozására már most nagy figyelmet szenteljünk, ezzel elkerüljük a komolyabb lelki vagy akár testi megbetegedések kialakulását. „Különleges időket élünk, nem szabad magunkkal szemben sem túl szigorúnak vagy türelmetlennek lennünk. Amennyiben úgy érezzük, túl nagy súly nehezül a vállunkra és nehéz megküzdeni vele egyedül, esetleg már testi tüneteket is érzékelünk, érdemes szakemberhez fordulni” - tanácsolja a pszichiáter.

A pszichológusok, pszichiáterek irányított beszélgetés során megértő és elfogadó légkört teremtve nyújtanak segítséget érzelmeink megértésében, a probléma kezelésében. A szakemberek szükség esetén konkrét technikákat is tanítanak a pácienseknek (pl. relaxáció, autogén tréning), melyek alkalmazásával megküzdhetnek a nehéz érzéseikkel. A tanultakat bármikor alkalmazhatják a páciensek a különböző stresszes élethelyzetek során a későbbiekben is. A kezelések alkalmával elsajátított megküzdési módszerek hosszútávon segítségünkre lehetnek, nem csak a jelenlegi szélsőséges körülmények között.

A szakemberek távolról is segítenek

A Doktor24 Egészségközpont pszichológusai és pszichiáterei a cégek számára kétlépcsős mentális egészségmegőrző programot dolgoztak ki, hogy a hosszantartó stresszhelyzet miatt könnyen kialakuló testi-lelki megbetegedések elkerülhetőek legyenek. A kétlépcsős program online konzultáció keretében érhető el, így a dolgozók otthonuk biztonságából vehetnek részt a krízistanácsadáson. A program első lépcsőfoka a krízisvonal - ez egyszeri telefonos konzultációs alkalmat jelent, melyen a szakemberek a fennálló probléma jellegétől függően meghatározzák a szükséges kezelés típusát. A második lépés az online pszichológiai konzultáció, mely néhány alkalmas problémafókuszú gyors és hatékony tanácsadás. A helyes stresszkezelési technikák hosszútávon segítenek a munkavállalóknak egészségük megőrzésében, ezért azok elsajátítása nem csak a dolgozók, hanem a munkáltatók számára is rendkívül sok előnnyel jár.

Doktor24 Egészségközpont
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Új magánegészségügyi szolgáltató nyílt Budapesten

Hárommilliárd forintos beruházással új magánegészségügyi szolgáltató központ nyílt Budapesten: a Wáberer Medical Centerben (WMC) a mintegy 30... Teljes cikk

Amikor a szorongás nem hagy aludni - mit lehet tenni ellene?

Mindenki ismeri az érzést: hajnalban felriad, eszébe jut valami, utána pedig órákig nem tud visszaaludni. De hogyan győzzük le ezeket a hajnali démonokat? Teljes cikk

A koronavírus szövődményei a munkateljesítményre is súlyos hatást gyakorolnak

A University College London kutatói ugyanarra a következtetésre jutottak, mint északolasz kollégáik: a koronavírus hosszú távú hatásai nem csak a... Teljes cikk