kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Hogyan lesz valakiből e-sport szakértő és mivel telik egy napja?

"Az e-sportban kiváló reflexekre és tizedmásodpercek alatt meghozott döntésekre van szükség, hogy a legjobb játékosok közé kerülj." - hangsúlyozza Barta Gábor, e-sport szakértő, aki nemes egyszerűséggel az e-sport handyman-jeként (mindeneseként) aposztrofálja magát. Hogyan lesz a hobbiból munka? Mi mindennel foglalkozik egy e-sport szakértő?

Az e-sport nem szereti a randomitást, vagyis szereti mérni, hogy mennyire jó egy játékos. Amíg egy kártyajátéknál például nagyobb szerepe van a véletlenszerűségnek, a szerencsének abban, hogy milyen lapot húzol, addig az e-sportban kiváló reflexekre és tizedmásodpercek alatt meghozott döntésekre van szükség, hogy a legjobb játékosok közé kerülj.” -hangsúlyozza Barta Gábor, e-sport szakértő.

Az elmúlt egy évben kezdték el használni az e-sport szakértő elnevezést, hogy az emberek kicsit jobban eltudják képzelni, mivel is foglalkoznak ők. Miért 'mindenes'? Mert a szakmai felkészültség mellett, egy kicsit mindenhez kell értenie annak, aki e-sport szakértő szeretne lenni. Vagyis át kell látnia a sport zegzugos felépítését, előny, ha minél kiterjedtebb média kapcsolatokkal rendelkezik, értenie kell a videojátékokhoz, játékfejlesztéshez, marketinghez, értékesítéshez, közösségi médiához, rendezvényszervezéshez, szövegíráshoz, ismernie kell a játékosokat, a piacot, a csapatokat, a versenyeket. Szóval egy kicsit mindenhez kell érteni és mindenhol ott kell lenni, ami e-sport.

Amikor az e-sport még csak hobbi


Régen versenyszerűen játszottam, de ma már nem érdekel ez a része a szakmának, mert öreg vagyok hozzá.” -állítja ezt meglepő komolysággal a hangjában, a húszas évei közepén járó Barta Gábor, e-sport szakértő. „Nincs sok 30 év feletti e-sportoló, mert hamar kiöregszenek a játékosok, ugyanis egy bizonyos kor felett a reflexek már nem úgy működnek, mint tizenévesen és a reakció idő is csökken.” Márpedig az élmezőny játékosainak másodpercek töredéke alatt kell olyan döntéseket meghozni - akár egy lövöldözős játék során -, amely a világ klasszisai közé repítheti őket, ahogy ezt a 26 évesen már visszavonult Kiss "Vizicsacsi" Tamás példája is igazolja. Gábort azonban mindig is jobban érdekelte az e-sport közösségi része és sikerült fiatalon becsatlakoznia egy olyan iparágba, ami fejlődőképes, tele van kiaknázatlan területtel, és szakemberekből is hiány van.

Barta GáborHogy megértsem hogyan lesz egy játékból e-sport, ahhoz a játékfejlesztésben is el kellett töltenem jó pár évet.
Szakmai tudását még tinédzserként alapozta meg, ugyanis 10-12 évvel ezelőtt szippantotta be a videojátékok világa, és hobbiból, mintegy 1900 órányi játékidőt ölt a Call of Duty 2. belső nézetű lövöldözős játékba. Képzeljünk el egy aktív e-sportolót, aki akár napi 12 órát is játszik a monitor előtt. Mindeközben két játék (Diablo Hungary és Call of Duty) közösségi oldalát is kiépítette és az évek során több, mint 1000 cikket írt a magyar e-sport csapatokról, versenyekről, játékokról, tesztelve a legmodernebb számítógépes hardvereket, egereket, billentyűzeteket, hozzásegítve a játékosokat a kimagasló teljesítményhez.

Amikor az e-sport már munka


Hogy megértsem hogyan lesz egy játékból e-sport, ahhoz a játékfejlesztésben is el kellett töltenem jó pár évet. Ehhez jól jött a CAD-CAM informatikusi végzettségem, amely adott egy jó alapot, hogy megértsem, hogyan működik a hálózatfejlesztés, programozás.” Első munkahelyén juniorként, egy játékfejlesztő cég közösségi média kezelőjeként, Facebook és Google hirdetésekkel foglalkozott, így segített a vállalkozásnak több bevételt termelni a megfelelő helyen, megfelelő időben futtatott online hirdetésekkel. Miután az egyik PPC-s (Pay Per Click) kollégája megalapította a saját játékfejlesztő cégét, Gábort kérte fel az új játék kommunikációjáért felelős vezetőnek. Azt érdemes tudni, hogy külföldön több millió dolláros versenyeket szervez egy játékfejlesztő cég a saját játékában azért, hogy felkeltse az érdeklődést a kompetitív játékosok számára is. Náluk ezt a célt szolgálta az Esport Center, amit párhuzamosan építettek a játékfejlesztő céggel.

A kommunikáció mellett Gábor előadásokat tartott az e-sportról, sőt oktatott is a Magyar Esport Akadémián, de feladatai közé sorolhatjuk a szponzorok szerzését, valamint az újonnan alakult e-sport center technikai részének összeállítását:
Van két termünk, húsz gépet szeretnénk, azt hogyan kell beállítani? Szerverszoba, legyen stabil internet. Mi az e-sport játék gépigénye? Ehhez képest nekünk mekkora büdzsénk van? Milyen gépeket tudunk összeállítani ebből? A gépeket komponensenként kell társítani. Milyen alaplap, milyen videó kártya, milyen processzor? Legyen SSD vagy ne legyen? A monitoroknál ugyanezek a kérdések...” -meséli Gábor áhítattal.

Barta GáborAzt érdemes tudni, hogy külföldön több millió dolláros versenyeket szervez egy játékfejlesztő cég a saját játékában azért, hogy felkeltse az érdeklődést a kompetitív játékosok számára is.
A monitoroknál fontos volt, hogy 144 hertz- esek legyenek. A képfrissítés miatt. „Olyan ez, mint ha te az otthoni gépeden játszanál és 5 másodperccel később látsz meg valamit, amit én már ezeken a csúcs monitorokon megláttam. Itt tizedmásodpercekről beszélünk. A reakció idő fontos és gyors döntéseket kell hozni a versenyzőknek, főleg ha lövöldözős játékokról beszélünk.” -szemlélteti egy igen érzékletes példával. Egy ilyen környezet kialakításánál mérvadó volt, hogy az e-sportolók egyénileg és csapat szinten is betérjenek hozzájuk játszani, gyakorolni, versenyezni. A boot camp-ekre (csapatépítő) például azért is van szükség, hogy az online játékosok az offline térben személyesen is megismerjék egymást. Mennyibe kerül egy ilyen szoba kiépítése? Csak a számítógép fél millió forint alsó hangon, ehhez jön a monitor, ami 100 ezer Forint és akkor még nem beszéltünk a rendezvényszervezés költségeiről, a heti szinten tartandó versenyekről, 100 fős FIFA bajnokságról, a LED falról, influencerekről, …

Amikor az e-sport szakértőjévé válsz


Jelenleg vállalkozóként, saját márkájának építése mellett e-sport szakértő. A már két hónapja tartó megyei szintű helyi játékosoknak szóló országos e-sport verseny lebonyolításért felelős szakmai csapat tagja. Napi és heti rendszerességgel tartanak online megbeszéléseket, ahol az adott időszak kommunikációs feladatairól konzultálnak. Gábor riportokat is készít arról, hogy milyen tartalmak kerültek ki a rendezvény kapcsán az online térbe, ami több Facebook, Instagram és Tik-Tok oldalt fed le, valamint posztonként elemzi, hogy ezek a tartalmak milyen eléréseket produkáltak. A hetenkénti órapontos tartalomterv része a hirdetéskezelés mellett a szövegírás, akár cikk vagy poszt formájában. Az összes szerkesztővel együtt figyelniük kell az egységes kommunikációs stílusra, miközben eltérő szakmai mélységű tartalmat készítenek a verseny iránt érdeklődőknek és az e-sportban jártas szakembereknek. A pontos szakmai fogalmazás és a csapatmunka elengedhetetlen része a mindennapoknak, hiszen előfordulhat, hogy heti hét napból mindennap élő közvetítés zajlik. Ebben az esetben egy kolléga segítségével Gábor összegyűjti a verseny legérdekesebb pillanatait, videót vág, szöveget ír, a meccs végi eredmények bemutatásához képszerkesztői tudását is latba veti, majd a kész tartalmat feltölti a közösségi platformokra.

e-sportAz e-sporthoz kapcsolódó szakterületek.
Mi a szakma csúcsa Gábor szerint? Olyan rendezvények főszervezőjének lenni, mint a V4 Future Sports Festivalnál Bíró Balázs, aki évekkel megelőzte a hazai e-sportot, és elkezdte Magyarországon kiépíteni azt. Ő már egy olyan szakember, aki a csúcson van, mert ismerik a szponzorok is.

Melyek a jövőbeni tervei Gábornak? Szeretne továbbra is szerepet vállalni abban, hogy kiépítsenek egy jól működő magyar szakmai közösséget, versenyekkel, amelyek már Liga rendszerűek, mint például a foci esetében. Akár egy e-sport csapatot is szívesen összeállítana és menedzserükként a saját márkájukat építené, vagy számukra egy edzőtermet is kialakítana. „Az e-sportnak számtalan területe van, nem csak e-sportoló lehet valaki, hanem elszegődhet csapatokhoz akár elemzőnek, háttérmunkásnak, vagy menedzsernek. Szakértőként pedig az is fontos, hogy akár egy újonnan induló e-sport centernél össze tudj rakni egy ütős koncepciót, és persze tudd, hogy melyik platformon mit és hogyan szeretnél kommunikálni.
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az asztalos szakma is megadhatja az alkotás örömét

Ki gondolná, hogy az egyéni vállalkozó asztalosnál a munka körülbelül 30-40 százalékát nem is a bútor legyártása és beszerelése jelenti, hanem... Teljes cikk

"Keressük a lila elefántot" - avagy miért izgalmas a toborzó szakma

Miért szeretek recruiter lenni? – tette fel a kérdést néhány ismert toborzási szakembernek Csatalinácz Adrienn, az euJobs HR-Group HR és BRAND... Teljes cikk

A szexi pozíciónevek csapdája

Tudja mi a különbség a sales manager, a business development manager és account manager munkakörök között? A gyakorlatban nem sok: az... Teljes cikk