Megjelent: 6 éve

Hogyan találjunk meg a jó kollégát?

A sikeres vállalakozásokat nézve mindig felmerül a kérdés vajon miben rejlik sikerük titka. Számos dolog jut eszünkbe - újdonság a piacon, jó marketing, alacsony ár -, de ritkán gondolunk arra, hogy a dolgozóik kiválasztása, motiválása, képzése, lojalitásuk elnyerése lehet az egyik kulcstényező.

Célunk eléréséhez a leghatékonyabb az emberekbe történő befektetés. Megtalálni azokat a kollégákat, akik tudásukkal, hozzáállásukkal a cég jövőjén dolgoznak. Velük válik tanuló szervezetté a vállalkozás.
És hogyan találjuk meg a számunkra legmegfelelőbb munkatársat?
Hazánkban is egyre inkább elterjed a kompetencia alapú interjú, aminek az alapja egy cégre szabott kompetencia modell, ahol a kulcskompetenciák megtalálására és mérésére helyeztünk hangsúlyt.

Az egyéni kompetenciák értékelése a munkakörre, munkaköri szerepre kidolgozott kompetenciamodellek alapján (amelyek az elvárt követelményeket fogalmazzák meg), annak a vizsgálata, hogy az egyén mennyire felel meg az elvárásoknak, mennyire illeszkedik a munkaköri illetve az egyéni profil.

A kongruencia, az egybevágás mértékének mérése, illetve az illeszkedés elérésére való törekvés az alapja pl. a külső/belső kiválasztásnak is (személyiségfejlesztő programoknak, karriertervezésnek, utódlás-előléptetés, teljesítménymenedzsment).


KompetenciaMi az ami megkülönbözteti az embereket egymástól?
Mi az oka a kimagasló teljesítménynek?
Mitől jobb lényegesen az egyik alkalmazott (ugyanazon képzettség, hasonló tapasztalatok esetén)?
Hogyan lehet ezeket mérni?


A tesztek a tradicionális, akadémikus alkalmasság és ismeretek mérésére szolgálnak az iskolai végzettséget igazoló bizonyítványon és ajánlóleveleken túl. Azonban mégsem elegendőek a fenti kérdések megválaszolására.

Definíció: a kompetencia valamilyen viselkedésekkel, magatartásmódokkal leírható tulajdonság-együttes, amely általában a kiemelkedő teljesítmény eléréséhez szükséges jellemzőkhöz köthető.


Néhány módszerek a sikeres modell kialakításához1. CIT (Critical Incident Technique) kritikus esemény technika Flanagan nevéhez fűződik. /Mi volt a szituáció? Ki volt érintett az adott helyzetben ? Mi volt a célja, mit szándékozott tenni?Mit tett ténylegesen? Mit ért el? Mi volt az eredmény? Mi volt a legkevésbé / leginkább hatékony viselkedés ebben a helyzetben? A lejegyzett válaszokon túl munkakör elemzési dokumentáció, munkaköri leírás, közvetlen megfigyelés és szakértőkkel való interjú is szükséges. Az ezekből kapott eredményeket statisztikai szempontok szerint megvizsgálják.

2. BEI (Behavioral Events Interview) viselkedésinterjú McClelland fejlesztette ki a CIT-ből. Őt azok az emberek érdekelték akik egy bizonyos munkát jól végeztek, jobban hangsúlyozza az ember aspektust. Teljeskörű metodológiát alakított ki munkaköri kompetenciaértékelés néven (JCA Job Competency Assessment)

3. Spencerék szerint a hatékony kompetenciamodell tartalmazza azt az 5-9 legfontosabb kompetenciát, amelyek a kimagasló munkavégzéshez szükségesek. A módszer időigényes és drága, de több ezer emberre való rendszer kidolgozásakor a várható hatékonyságnövekedés miatt megéri. A módszer előnye, hogy differenciálni tud, el tudja különíteni azokat a magatartásformákat mely viselkedések a kimagaslók és az átlagosak különbségét adja.

4. REP (Repertory Grid) szereprepertoár teszt Kelly nevéhez fűződik, személyes konstrukciós elmélete azt jeleníti meg, ahogy az emberek a világot maguk körül észlelik. Kompetenciamodellek megalkotását teszi lehetővé ez a módszer is.

A kompetenciákat különböző szempontok szerint csoportosíthatjuk. Úgy mint például:

 • Kulcskompetenciák
 • Általános kompetenciák
 • Funkcionális kompetenciák

  Első lépésként el kell dönteni, hogy mik azok a kompetenciák, melyek számunkra a legfontosabbak, pontosan meghatározni a tartalmukat. Ez alapján készüljünk fel a kérdésekkel. A négy alapkérdés:

  o Az előző munkahelyén/munkahelyein milyen eredményeket ért el?
  o Mennyi idő alatt érte el ezeket a teljesítményeket?
  o Mennyire tudja konkrét példákkal alátámasztani az elmondottakat?
  o Tud-e referencia személyt megemlíteni?

  Természetesen ezekre válaszolva is lehet nagyot mondani, elferdíteni a dolgokat. Amennyiben nem érezzük meggyőzve magunkat érdemes belemenni a részletekbe.

  A fenti feladatokkal kapcsolatos terheket le tudja levenni a vezető válláról egy jól felkészült, a partnert, az ő igényeit alaposan megismerő tanácsadó aki "beépülve" a cég életébe át tudja venni azoknak a feladatoknak egy jelentős részét, mely a hatékony munkaerő gazdálkodáshoz és ezzel a célok eléréséhez elengedhetetlen. Hogy mik ezek a feladatok?

  1. Szervezet átvilágítás, munkafolyamatok optimalizálása
  2. Kompetencia modell kidolgozása
  3. Munkakörök, a hozzájuk kapcsolódó feladatok meghatározása
  4. Munkaszerződések standardizálása az egyes munkaköröknek megfelelően
  5. Bér és juttatási rendszer kidolgozása
  6. HR folyamatok kidolgozása
  7. TÉR
  8. Képzési terv
  9. Karrier menedzsment
  10. Tréningek

  Majtényi Mariann
  DEKRA Arbeit Kft
  country manager
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Atipikus helyzetre atipikus válasz: a kölcsönzés és a diákmunka a megoldás a járvány okozta visszaesésben?

  A munkaerő-kölcsönzés, a diák- és a nyugdíjas szövetkezeti foglalkoztatás volt képes először reagálni és segíteni a gazdaság újraindulását a... Teljes cikk

  Bértámogatás kölcsönzés esetén - Itt vannak a legfontosabb tudnivalók!

  A kormány a munkaerő-kölcsönzés keretében dolgozókra is kiterjesztette a csökkentett munkaidőben (kurzarbeit) történő foglalkoztatás esetén... Teljes cikk

  Kik lesznek a koronavírus-válság nyertesei? - interjú Ignácz Bélával, a Prohuman ügyvezetőjével

  Átlagosan 30% a munkaerő-kölcsönzők létszámvesztesége az utóbbi két hónapban, a nyugdíjas foglalkoztatás szinte lenullázódott, diák fronton is... Teljes cikk