Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 6 hónapja

Így látták a HR vezetők 2021-et: Tóth Zsuzsanna, Vodafone

Hibrid munkavégzés, amiben a munkavállaló dönt, meetingmentes időszakok és maximalizált megbeszélésidőtartam a munka-magánélet egyensúlyának érdekében. Kihívást jelentő Vodafone-UPC integráció, új székház, és munkáltatói márkaépítés. Sorozatunkban néhány címszó Tóth Zsuzsanna, a Vodafone Magyarország HR igazgatójának összegzéséből és jövő évi várakozásaiból.

Mit tart a legnagyobb eredménynek 2021-ben HR vezetőként?

Egy hallatlanul eseménydús és eredményes éven vagyunk túl, rengeteg új folyamatot építettünk be a Vodafone Magyarország vállalati működésébe és kultúrájába – természetesen mindezeket igyekeztünk kollégáink igényeihez igazítani.

Beépítve az elmúlt másfél év tapasztalatait, valamint munkatársaink igényeit, nyáron meghirdettük a hibrid munkavégzést, amely egy olyan, rugalmasan személyre szabható keretrendszert ad dolgozóinknak, amely figyelembe veszi az egyéni preferenciákat, és biztosítja a hatékony munkavégzéshez szükséges feltételeket. Az új, hibrid munkarendnek a munkavállaló áll a középpontjában – ő dönti el, hogy távolról vagy az irodából kíván munkaidejének nagy részében dolgozni. Kollégáink, illetve csapataik kezébe adjuk a döntést, milyen arányban végzik az irodából és az irodán kívülről munkájukat, mi pedig ehhez a megfelelő technikai hátteret biztosítjuk. Az új, hibrid munkarend érdekében újraszerveztük irodáinkat is: a már meglévő budapesti épületünkben például egyéni és csapatzónákat hoztunk létre, olyan formában, hogy a terek 70%-ban kollaborációt, míg 30%-ban az elmélyült egyéni munkát támogassák. Ezzel a szemlélettel épül új székházunk is a Budapest ONE irodaházban.

A hibrid munkarend bevezetése mellett kiemelt figyelmet fordítottunk a meeting kultúránk transzformációjára, ezzel is támogatva munkatársaink munka-magánélet egyensúlyának megteremtését. Napon belüli meetingmentes időszakokat és teljesen meetingmentes napokat hirdettünk meg, illetve maximáltuk a meetingek hosszát 20 illetve 45 percben, valamint tudatosítottuk, hogy amennyiben nem releváns egy meeting, vagy nincs benne agenda, akkor nemet is lehet mondani egy-egy megbeszélésre.

A vállalat Planet stratégiája mentén még a járműflottánkat érintő változásokat szeretném kiemelni: nyáron jelentettük be ugyanis, hogy teljes, összesen több mint 400 autóból álló gépjárműflottánkat környezettudatos modellekre cseréljük. Idén 100 autót cseréltünk le plug-in-hybrid modellekre, következő évben flottánk 90%-a már zöld folttából fog állni. A kollégákat, a valóban fenntartható autó használatra képzésekkel, valamint új támogató rendszer kialakításával ösztönöztük.

Mi volt a legnagyobb kihívás az ön számára?

Az előzőekben felsorolt aktivitások kivétel nélkül kihívást jelentettek számomra– ezzel együtt mindegyikbe belevágnék újra a csapatommal. Emellett vállalatunk sok átalakuláson ment és megy jelenleg is keresztül, mint például a Vodafone-UPC integráció idénre tervezett lépései, vagy IT / Business transzformációs programunk, amelyek önmagukban is kihívást jelentenek. Ehhez jön még hozzá a külső bizonytalanság, gondolok itt elsősorban a világjárványra, az újabb hullámokra. Ezek mind hatással vannak a vállalat leterheltségére, kollégáink motivációjára.

Ebben az időszakban minden olyan HR kezdeményezés felértékelődött, mely a munka-magánélet egyensúlyát igyekszik támogatni, mint a hibrid munkavégzés lehetősége, a meeting kultúránk transzformációja, de fokozott figyelmet fordítottunk kollégáink alkalmazkodó képességének támogatására is vezetői reziliencia fejlesztésére szolgáló programokkal.

Milyen tapasztalatot, tanulságot visz magával ebből az évből?

Fontos meghallgatni a munkatársainkat minél több platformon, hogy megfelelően tudjunk reagálni az igényeikre. Nagyon jó példa erre a hibrid munkavégzés bevezetése, melynek kapcsán a pandémia kezdetén belső felmérést végeztünk: hogyan élik meg a nagy arányú otthoni munkát, mennyire érzik magukat hatékonynak, kiegyensúlyozottnak és elégedettnek az irodán kívüli munkavégzés során, és ez alapján megélésük szerint heti hány nap irodai munka lenne számukra ideális hosszútávon. Ennek eredményeképp azt vetítjük előre, hogy munkatársaink heti 3 napot továbbra is otthonról szeretnének dolgozni, 2 napot pedig az irodából – többek között ezen megállapítás alapján kezdtük el kidolgozni a hibrid munkarendet. Ugyanez igaz a meetingkultúra kialakítására is: felmértük munkatársaink igényeit, tapasztalatait és ez alapján határoztuk meg a meetingmentes idősávokat és az általános szabályokat.

Utóbbiak mellett kiemelten fontos a rugalmasság- szabályozás közötti optimális egyensúly. Itt arra gondolok, hogy vannak olyan területek, ahol kiemelten fontos a rugalmasság (pl. hibrid munkavégzés), ugyanakkor léteznek olyan területek is, ahol nagyon fontos, hogy mindenki betartsa és betartassa a szabályokat (pl. COVID egészségügyi szabályok).

A három szakmai szót, ami idén leggyakrabban felmerült?

Hibrid munkarend: ahogy korábban is említettem, ez volt az egyik legfontosabb újításunk 2021-ben.

Upskilling és Re-skilling: technológiai Kommunikációs vállalatként számunkra különösen fontos, hogy kollégáink rendelkezzenek azokkal a képességekkel, amelyek innovatív termékek és szolgáltatások kialakításához, illetve digitális társadalom építéséhez szükségesek mind ma, mind pedig a közel jövőben. Ennek érdekében minden területen meghatároztuk a legfontosabb ’future proof’ skilleket, melyek elsajátítására, különböző tanulási lehetőségek biztosításával és "Learning Day"-ekkel ösztönözzük a kollégákat.

TechComms munkáltatói márkaépítés: ma már a Vodafone sokkal inkább technológiai vállalat, mintsem „szimplán” telekommunikációs cég. Számos olyan megoldásunk, fejlesztésünk van, melyek jóval túlmutatnak a telekommunikáción. Szeretnénk ezeket a külvilágnak is bemutatni és ezáltal vonzóvá tenni vállalatunkat a commercial területek mellett különösen az IT, Data és  technológia tehetséges szakemberei számára.

Mit vár 2022-től?

Rengeteg tervünk van, kettőt emelnék ki közülük. A jövő év októberében új székházba költözünk, amely ahogy említettem a hibrid munkarend feltételei szerint épül, emellett pedig a fenntarthatósági szempontokra és dolgozóink egészségére és jó közérzetére is összpontosít.

A másik – részben az előzőhöz kapcsolódik – a hibrid munkavégzés kiteljesedése, bízom benne, hogy valós támogatást tud nyújtani kollégáinkak a mindennapokban és ki tudnak teljesedni ezáltal munkájukban és magánéletükben egyaránt.

Bízom benne, hogy a jövő év – egy kiszámíthatóbb egészségügyi környezetben - elhozza az elmúlt évek kemény munkájának gyümölcsét és mindannyian pozitív változásokat és stabilitást élhetünk meg.

A nyitóképen Tóth Zsuzsanna

 

  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2022.07.25Üzleti metaverzum: Vezetéstechnikai szimuláció a Training360-tól A 3 napos Business Game lényege, hogy csapatmunkában kell egy több helyszínen hajókat gyártó vállalatot irányítani. Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A röghöz kötés helyett a motiválásban hisz az SAP - betekintés a legjobb HR gyakorlatokba

Fontos, hogy ne tűzoltásra kelljen toborozni, hanem a szerves fejlődéssel lehessen foglalkozni, hangsúlyozza Dobos-Horváth Krisztina, az SAP Hungary HR... Teljes cikk

Csak a fiatalok 38 százaléka érzi, hogy megbecsülik a munkahelyén

A dolgozó fiatalok 53 százaléka érezte stabilnak a munkahelyét 2022 első három hónapjában, míg korábban - például 2019 első negyedében - ennél... Teljes cikk

Hogyan hat a jó vezető?

Minden vezető célja, hogy hatással legyen a kollégáira. Ám az egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hatással. ICF HR Brandem 2022 konferencián a... Teljes cikk

Facebook