Szerző: Polgár Zita
Megjelent: 11 éve

Képzési tippek tanulni vágyó HR-eseknek

images

images

A napokban hirdetik ki a felsőoktatásba felvételizett hallgatók eredményeit, és mint minden évben most is számos iskola és szak között válogathattak a továbbtanulni vágyó diákok. Míg évekkel ezelőtt meglehetősen korlátozott volt a humán erőforrás képzések száma, manapság számos választási lehetősége van a diákoknak és felnőtteknek egyaránt ez irányú ismereteiket bővíteni.

A képzések sokasága

Attól függően, hogy a hallgató milyen szintű, típusú vagy intenzitású HR képzésekre kíván járni alapvetően megkülönböztetünk:

 • OKJ-s
 • főiskolai (BSc)
 • egyetemi (MSc)
 • mesterképzéseket.

  Továbbá ide sorolhatjuk a különböző vállalati oktatásokat (internal training), amelynek során az adott területen tevékenykedő kollegák tudását hivatottak bővíteni akár belsős akár külsős oktató tartja azokat. Következésképp a HR, mint szakma, kiforrott oktatási anyaggá vált. A felvi.hu adatai alapján 2010-ben összesen 8 felsőoktatási intézmény indított emberi erőforrás képzést:

 • Budapesti Corvinus Egyetem, Közgazdaságtudományi Kar - Emberi erőforrások (BSc)
 • Budapesti Gazdasági Főiskola, Pénzügyi és Számviteli Ka - Emberi erőforrások
 • Debreceni Egyetem - Emberi erőforrás tanácsadó (MSc)
 • Eszterházy Károly Főiskola, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar - Emberi erőforrások (BSc)
 • Károly Róbert Főiskola, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar - Emberi erőforrások (BSc)
 • Nyugat-magyarországi Egyetem, Apáczai Csere János Kar - Emberi erőforrás tanácsadó (MSc)
 • Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Emberi erőforrások (BSc)
 • Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar - Emberi erőforrás tanácsadó (MSc)
 • Szent István Egyetem - Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar - Emberi erőforrások (BSc)

  A fenti képzések javarészt közgazdász végzettséget adnak a hallgatóknak, amelyben természetesen feltüntetik az "Emberi erőforrás" szakirányt is és mindez jó alapot adhat a további specializációhoz.

  A Budapest Corvinus Egyetem Humánmenedzsment és HR Business Partner Program nevet viselő szakirányú továbbképzései olyan pár éves tapasztalattal rendelkező HR szakemberek, generalisták és specialisták számára lehet hasznos, akik még inkább szeretnének elmélyülni a szakma rejtelmeiben és menedzseri szintre szeretnének lépni karrierjükben. Emellett hazánkban működnek a felsőoktatási intézmények által működtetett továbbképző intézetek is, amelyek lehetővé teszik jelentkezőik számára szakmai ismereteik bővítését, meglévő ismereteik frissítését, valamint az újdonságok és aktualitások bemutatását.

  Az OKJ-s képzések száma gyakorlatilag évről évre bővül, az Emberi erőforrás ügyfélkapcsolati szakügyintézőtől kezdve egészen a munkaügyi vonalig, úgy mint TB-ügyintézés vagy éppen bérszámfejtés. Azonban a speciális szakmát adó képzéseken kívül a munkaerőpiacon többnyire a nyelvet beszélő diplomás szakemberek vannak előnyben. A humán erőforrás területre különösen igaz, hogy a szakmai tapasztalat igazi kincs, és a legjobb, ha a frissen végzett HR-es "alulról" kezdi karrierjét építeni. Fokozottan érvényes ráadásul, hogyha egy pályakezdő szakmája elején részletekbe menően megtapasztalja a HR-rel kapcsolatos napi teendőket, elsajátítva mindazon területeket, amelyek később rutinszerűvé válnak munkájában, később segíteni fogja őt abban, hogy hozzáértő szemmel közelítse meg a később rá váró feladatokat.

  A HR és munkaügyi területen az alábbi OKJ-s képzések a legnépszerűbbek

 • Személyügyi ügyintéző
 • Személyügyi gazdálkodó
 • TB-ügyintéztő
 • Bérszámfejtő
 • HR asszisztens
 • Humán controlling ügyintéző
 • Tréner illetve tanácsadó képzés

  A fenti képzések jelenlegi munkaerő-piaci értéke azonban vitatott és különböző súllyal esik a latba. Míg ugyanis a TB-ügyintézést és bérszámfejtés valóban jól hasznosítható tudást ad, addig a HR asszisztens vagy Személyügyi ügyintéző képzések sokszor kevéssé versenyképesek, ugyanis az ilyen jellegű állások betöltéséhez általában diplomát kérnek. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az ügyintézői végzettséget adó OKJ-s képzések nem állják meg a helyüket a piacon, csupán a főiskolai illetve egyetemi oklevéllel szemben jelentős hátrányban vannak.

  Mindezeken túl a tanulni vágyó HR szakemberek számára számos lehetőségeket biztosítanak a különböző tréningek, szakmai konferenciák, és egyre gyakoribbá válnak a kifejezetten HR-esek számára szervezett rendezvények is, habár ez utóbbiak fókuszában már inkább a kikapcsolódás áll, de a szervezők mindig igyekeznek a résztvevők figyelmét felkelteni a szakmai továbbképzési lehetőségekre is.

  Hogyan válasszunk?

  Természetesen először is meg kell különböztetnünk érettségizett diákokat, valamint diplomával (és esetleg tapasztalattal) rendelkező HR szakembereket a képzések szempontjából. Míg előbbinél valószínűleg a szakmai "divatossága", a HR iránti érdeklődés, illetve az ilyen irányú ambíciókon kívül más egyéb szempont valószínűleg nem kerül előtérbe, a bővebb ismeretekkel rendelkező személyzetisek már számos tényező mentén döntenek. Mivel a HR napjainkban egy rendkívül komplex szakmát takar, gyakorlatilag számos területet is megkülönböztethetünk, amelyek irányába specializálódni lehet.

  Ezek a következők:

  - Toborzás-kiválasztás
  - HR kontrolling
  - Személyzetfejlesztés
  - Tréning és coaching
  - HR tanácsadás és szolgáltatások
  - Munkaügy és munkajog
  - Humánmenedzsment és stratégia
  - Munka- és szervezetpszichológia

  A fentiekkel kapcsolatban megállapíthatjuk, hogy az általános humánpolitikai, társadalomtudományi és gazdasági ismeretek mellett, az egyes területek eltérő szemléletet és szakmai irányt jelentenek. Míg a HR kontrolling erőteljesen pénzügyi és analitikus szemléletmódot igényelnek, addig a munkajog esetében akár jogi végzettség is lehet a kimenet.

  Következésképp megállapíthatjuk, hogy a HR, mint szakma lehatárolása inkább a fenti funkciók mentén lehetséges, illetve a BSc szakok többnyire jó alapot adnak a későbbi specializációnak. Természetesen adódhat úgy is, hogy a szakmáját gyakorló HR-es a későbbiek során dönt úgy, hogy szeretné bővíteni ismereteit, illetve további karrierje szempontjából előnyös lehet egy újabb képzés elvégzése. Ezzel kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy a HR-hez köthető tevékenységek köre éppúgy bővül, mint a vonatkozó tananyag mennyisége. Ráadásul a HR-en belül az egyes szakmák is eltérő végzettséget igényelnek, így előfordulhat az, hogy a humánpolitikai alapképzésben résztvevő hallgató csak a tananyag teljes megismerését, vagy épp a lediplomázást követően ismeri fel pontosan szakmai érdeklődésének középpontját. Természetesen pontosan ezeket a főiskolai vagy BSc képzéseket egészítik ki tökéletesen a hazánk felsőoktatási intézményei által meghirdetett MSc illetve egyéb kiegészítő képzések.

  Itt kell szólnunk az MBA diplomával járó széleskörű HR tananyagról is, a magasszintű tudást biztosító végzettség ugyanis túlmutat az általános humánpolitikai képzések által nyújtott tananyagon. A többnyire vezetői ambíciókkal rendelkező tanulni vágyó szakemberek ugyanis bármilyen területről érkezzenek is, releváns ismereteket sajátíthatnak el emberi erőforrás menedzsmentből, amelyet általában véve kiegészít e témakörhöz szorosan kapcsolódó "tantárgyak", úgy mint stratégiai és változásmenedzsment, szervezeti viselkedés, vezetés-szervezés és szervezetpszichológia.

  Menő, nem menő?

  Tekintve, hogy hazánkban a humánpolitika a nagyvállalatok kivételével többnyire még mindig gyerekcipőben jár, a HR-nek gyakorlatilag még mindig nem sikerült más területekhez, szervezeti funkciókhoz hasonló elismerést kivívnia. Ráadásul a válság is jócskán megnehezítette a HR szakemberek dolgát, és a HR büdzsét kurtították meg legnagyobb mértékben a multicégeknél is. A kkv-k humánpolitikájára jellemző "one man show" és foghíjas HR stratégia korszerűbb és emberközelibb gondolkodásmódot igényelne, olyan szakemberek segítségével, akik komplex megoldásokat nyújtanak a kis- és középvállalkozások számára. Ezzel szemben a nagyvállalatoknál a HR vonatkozású pozíciók betöltéséhez kiváltképp speciális és mély tudásra van szükség, és a HR osztály legtöbbször funkcionális, hierarchikus és regionális szempontból is tagolódik.

  Hogy pontosan milyen egyedi ismeretekre vagy végzettségre van szükség a HR kérdésben, az meglehetősen függ a gazdaság helyzetétől (például outplacement-szolgáltatás), a vállalat méretétől (regionális felelősséggel bíró HR szakemberek, HR generalista, HR specialista pozíciók) a szervezeti hierarchiától (HR asszisztens, munkatárs, menedzser), valamint attól is, hogy a HR, mint funkció milyen szerepet tölt be a szervezet életében. Mindezeken túl fontos kiemelnünk a vállalati és szolgáltatói HR közötti különbséget, amely épp abból adódik, hogy a mindennapi munkavégzés tekintetében teljesen más megközelítést igényelnek a munkakör betöltőjétől.

  A felsoroltak alapján tehát megállapíthatjuk, hogy önmagában a HR, mint tananyag igen széles spektrumú ismereteket ölelhet fel, és érdemes a specializálódást is megfontolni mindazoknak, akik e területen komoly eredményeket szeretnének elérni.

  Polgár Zita
  Grafton Recruitment


  Állások emberi erőforrás területen >>
  • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Nyomdaipari képzőközpont nyílt Békéscsabán

  Átadták a Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpontot Békéscsabán, ahol 33 nyomdaipari vállalkozás működik. A beruházás a Modern városok program... Teljes cikk

  Jövőre 4,4 milliárd forintból gazdálkodhat a Nemzeti Tehetség Program

  Csak jövőre 4,4 milliárd forintot fordít a Nemzeti Tehetség Programra a kormány - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter a... Teljes cikk

  Pályaválasztási kiállítást rendeznek ma és holnap a Budapesti Olimpiai Központban

  A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) részvételével és kiemelt támogatásával rendezik meg október 19-20. között a SzakMÁzz! Budapest 2021... Teljes cikk