Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 8 éve

Kevesebb költség, jobb munkahelyi légkör - miért jó, ha "zöld" az iroda?

images

Nem csak a termelés során fontos a környezettudatosság: a Zöld iroda Program az irodai dolgozókat veszi célba, nekik kíván olyan eszközöket adni, körülményeket teremteni, melyek segítségével csökken az ökológiai lábnyom, csökkennek a költségek, az iroda "zöldebbé" válik. A program során a KÖVET Egyesület szakértői tanácsaikkal közösséget formálnak az irodai dolgozókból - olyan közösséget, mely képes odafigyelni a környezetére és a közösen elért munkát megbecsüli.

Egy szigorú, ugyanakkor "jópofa és szerethető" minősítés

2008 óta létezik a Zöld Iroda Minősítés, melynek elnyerésében is segít az egyesület: "zöld-koordinátor" kezét fogva lehet végigjárni a konkrét kritériumrendszert, a munkatársi képzés és a folyamatos fejlődés lépcsőit. Bodroghelyi Csaba, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója szerint a minősítés kiemeli a céget a többi a közül, amely akár a partnerek szempontjából is nagy hozzáadott értékkel bír. A környezettudatos vállalati irányításra vonatkozó rendszert korábban már kitalálták: ez az ISO14001 minősítés. Az igazgató szerint azonban az ISO-minősítés egy általános, laza kívánalmaknak megfelelő rendszer, mely hivatalos akkreditációhoz kötött. Ezzel szemben a Zöld Iroda Minősítés egy konkrét, szigorú követelményeken alapuló rendszerbe helyezi az irodákat, ennek ellenére emberi hangvételű, és ahogy az igazgató fogalmaz: jópofa és szerethető tud maradni.

Az idei nyertes a Tetra Pak

Az idei Zöld Iroda Minősítést érdekes módon egy alapvetően termeléssel foglalkozó cég, a Tetra Pak nyerte el. A társaság nem volt rest a termelés után az irodákat is kizöldíteni. Kovács Tibor gyáregységvezető elmondta, hogy a cégnek négy fő stratégiája van: a teljesítmény, az innováció, a növekedés és 2010 óta ezekhez kapcsolódik a környezetvédelem is. A 200 alkalmazottal rendelkező cégnél kimondott cél lett az ökológiai lábnyom csökkentése. Ma már 22 százalékban megvalósul a kartondobozok visszagyűjtése, és a termelés során felhasznált energia is csökkent - ezek a lépések elsősorban a termelést, a gyárat érintik. Ezen intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt 12 évben felére csökkent a fajlagos energiafelhasználásuk, és arra gondoltak, hogy ezt a tudást kellene valahogy továbbvinni az irodáikra is. Megfogalmazódott az a cél, hogy növelni kellene a dolgozók környezettudatosságát, csökkenteni kellene a környezeti hatásokat, és persze a költségeket is. Céljaik eléréséhez megfelelő módszernek bizonyult a Zöld Iroda Minősítés.

A munka azzal kezdődött, hogy a KÖVET felmérte az irodákat, a dolgozókkal kérdőíveket töltetett ki, majd személyes auditot tartottak. Az eredmények alapján 71 ponton nem volt megfelelő az iroda működése, ezek kijavítása lett a kitűzött cél. A problémák leginkább hat területen jelentkeztek: takarítás, papírhasználat, étkezés, bútorok, irodaszerek, utazás, levegőminőség, energiafelhasználás.

A problémák feltárása után kezdődhetett a munka. Minden egyes problémás területet egyenként és alaposan vettek górcső alá. A takarítás módszerét vizsgálva kiderült, hogy óriási mértékű a durva, hígítás nélkül használt vegyszerek aránya. Korábban senki nem figyelt arra, hogy mivel és hogyan dolgozik a takarítószemélyzet, mára 12 százalékos vegyszer-megtakarítást lehetett elérni csak azzal, hogy őket is bevonták a programba, elkezdték hígítani, tudatosabban használni ezeket a toxikus szereket.

A cég papírfelhasználása óriási, korábban évente 1 millió A4-es lap fogyott. Ebben a tekintetben a következő módszereket vezették be: kétoldalas nyomtatás, firkapapírok használata a már nem kellő kinyomtatott papírokból, újrahasznosított papír felhasználása és papírmentesítés - ez utóbbi annyit jelent, hogy nem mindent kell kinyomtatni, visszavették a számlák, szállítólevelek nyomtatását is. Csak ezzel a lépéssel évente 26 ezer papírt nem kellett felhasználni, összességében pedig 20 százalékkal csökkent a papírfelhasználás.

A konyhát, közösségi étkezést tekintve azt vezették be, hogy minden alapanyag 60 kilométeres körzetből kell, hogy származzon, a konyhának ezt a kritériumot köteles figyelembe venni az ebéd elkészítésekor. Azaz ne utazzon feleslegesen, a környezetet terhelve az, ami a közelben is kapható. Emellett a vállalat ma már saját fűszerkerttel is rendelkezik, ezenkívül már nem ballonos, hanem tisztított csapvizet iszik mindenki a cégnél.

Az új, környezetbarát irodaszerek bevezetése jelentette a legnagyobb kiadást a program bevezetése során - mondja Kovács Tibor. Újratölthető vagy betétdíjas és visszaváltható tollak, gazdaságosan nyomtató készülékek, kapocsmentes tűzőgép, ergonomikus irodai ülőhelyek, szilárd tinta - csak néhány azon pofonegyszerű fejlesztések közül, melyekkel zöldebbé tehető egy iroda. Rövidtávon ezek valóban befektetést igényelnek, azonban hosszútávon könnyen belátható, hogy megtérülnek.

Az utazás tekintetében a cél a kiküldetések, a konferenciákra való utak számának csökkentése volt: ebben 20 százalékot sikerült elérniük. Ma már inkább tartanak video- és telefonkonferenciát, csak ne kelljen autóba ülni. Egyébként az alkalmazottak több mint fele céges busszal, egy részük biciklivel jár dolgozni.

Egy dolgozó - egy növény - ezt az elvet követve lett jobb a levegő az irodában, meg persze a környezet is barátságosabbá vált.

És hogy mindennek a működtetése mennyibe kerül? A Tetra Pak egy év alatt 2000 eurót takarított meg azáltal, hogy zöldek lettek - mondja Kovács Tibor. Persze miután megkapták a minősítést nem dőlhetnek hátra boldogan. Az újonnan belépőket folyamatosan képezni kell, a régebben ott dolgozóknak is fontos frissíteni a tudását. Ők a harmadik ilyen minősítéssel rendelkező magyarországi munkahely (a Kinnarps és a Mars Magyarország után), erre rendkívül büszke a Tetra Pak - hangsúlyozza a gyáregységvezető.

Összesen 15 vállalat és intézmény irodája kapcsolódott be a KÖVET Egyesület által szervezett 2013-as Zöld Iroda Versenybe, amelynek célja az volt, hogy a szervezetek a rendelkezésükre álló hat hónap alatt környezet- és emberbarát szempontok szerint alakítsák át irodájuk működését, növeljék a munkatársak környezettudatosságát, példát mutassanak partnereiknek, beszállítóiknak.

A győzteseknek dr. Biczó Imre, a Nemzeti Környezetügyi Intézet főigazgatója június 5-én, a Zöld Iroda Napon adta át a jól megérdemelt elismeréseket immár hagyományosan a Kinnarps Házban. Idén először a hazai díjazottak továbbjutnak Brüsszelbe az Európai Zöld Iroda Versenyre, ahol hat ország irodái mérik össze teljesítményüket.

Díjazott vállalatok:
 • Non-profit szervezet/intézmény kategóriában a 2013 Legzöldebb Irodája díjat nyert a Budapest Főváros XI. kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal.
 • Kis iroda kategóriában a 2013 Legtöbbet Zöldült Irodája díjat a Tchibo Budapest Kft. kapta.
 • Közepes és nagy iroda kategóriában a 2013 Legtöbbet Zöldült Irodája díjat a Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft. nyerte el.
 • Közepes és nagy iroda kategóriában a 2013 Legzöldebb Irodája díjat kapott az Unilever Magyarország Kft.
 • A zsűri döntése alapján a Budapest Bank Zrt. a Legnagyobb Hatású Zöld Iroda Kampány különdíjban részesült.
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Eldobhatjuk-e a maszkot a munkahelyeken is 5,5 millió beoltott után?

  A kormány bejelentése szerint 5,5 millió beoltott elérése esetén megszüntetik a kötelező maszkhasználatot, és főszabály szerint még belső... Teljes cikk

  Japán a négynapos munkahét bevezetésére ösztönzi a vállalatokat

  Ha heti egy nappal kevesebbet dolgoznának az emberek, az nem csak a munka-magánélet egyensúlyának, hanem a képzettségi szintnek is jót tenne, nem... Teljes cikk

  Hogyan képzelik a dolgozók az álomirodát 2021-ben?

  A közép-kelet-európai országokban ma már a munkavállalók csaknem fele naponta bemegy az irodába, valamint az is látszik, hogy az irodai dolgozóknak... Teljes cikk