kapubanner for mobile
Szerző: Kovács Zita
Megjelent: 14 éve

Kismamaként vállalkozni: nem nehezebb az alkalmazotti létnél

Sok kisgyerekes anyukának gondot okoz a munkahelyére való visszatérés, mivel nem tudja összeegyeztetni a gyermekgondozást korábbi munkakörével. Közülük jónéhányan gondolkoznak vállalkozás indításán, de többüknek gondot jelent, hogyan fogjanak bele, milyen képzéseken, tanfolyamokon vegyenek részt a siker érdekében.

Magyarországon manapság még mindig túl sokan tartják kockázatosnak vállalkozás indítását, míg az alkalmazotti léthez idealisztikus értéket társítanak - közölte a HR Portállal Laczkó Zsuzsa, a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány igazgató-helyettese. Pedig - mint mondta - ez egy létező alternatíva, és a kismamákkal ki lehetne egyensúlyozni a kialakult képet, miszerint általában nehezebbnek látjuk ezt az utat. Egy vállalkozással ugyanis a kisgyermekes anyuka sok értéket teremt: ha sikerrel jár, munkahelyeket hoz létre és nem az államtól várja, hogy segítsen.

Gyes alatt ugyanis indítható vállalkozás - tartósan beteg gyermek mellett is -, ugyanakkor gyed alatt nem - hangsúlyozta Erdei-Gulyás Gabriella life coach. Hozzátette: ha egy kismama vállalkozás indítását tervezi, akkor ha már az ötlet megvan, első körben utána kell járni, hogy a meglévő szakmája mennyiben fedi ezt le, és mennyire naprakész az információkat tekintve - azaz piackutatást kell végezni. Ezt követően el kell dönteni, hogy számára melyik vállalkozási forma válna be, hiszen mindegyiknek más az előnye és más a hátránya. Fontos, hogy elsősorban hosszú távú érdekeket kell figyelembe venni - hangsúlyozta.

Ezt követően kell elkészíteni az üzleti tervet - sokan itt elvéreznek, úgy gondolják felesleges, vagy túl nehéz, de vannak technikák, amikkel egyes szervezetek, alapítványok tudnak segíteni. Szintén lényegesnek tartja az üzleti terv létrehozását Laczkó Zsuzsa, hiszen ekkor kerülnek elő olyan problémák, amikre esetleg nem is gondolunk, illetve válaszokat találhatunk bizonyos kérdésekre.


Stresszes lehet az indulás



A vállalkozásindítás konkrét időszaka - az előkészítés idejét nem számolva - körülbelül 2-3 hónap, melyből egy hónap a közvetlen megelőző időszak. Ez a negyedév nagyon stresszes lehet, melyre érdemes testileg, lelkileg, anyagilag felkészülni és nem árt megszervezni a gyermekfelügyeletet sem. Sokan attól félnek, hogy megfelelő anyagi háttér nélkül nem tudnak belefogni a vállalkozásba, azonban enélkül is adódnak lehetőségek. 35 év alattiak számára szokott lenni pályázati kiírás, de az önfoglalkoztatóvá válást a munkaügyi központ is támogatja kamatmentes juttatás, esetenként vissza nem térítendő támogatás, illetve ingyenes szolgáltatások igénybevételének biztosításával.

A SEED alapítvány régóta küzd azért, hogy a START Plusz konstrukció, amely kedvezményes lehetőséget jelent a munkaadók számára, azoknak is elérhető legyen, akik saját magukat foglalkoztatják, hiszen ez esetben nem kellene az első pillanattól a teljes járulékot kifizetniük maguk után. Van remény, hogy előbb-utóbb ez megvalósul, hiszen a javaslattal jelenleg minisztériumi szinten foglalkoznak. De érdemes számba venni az olyan lehetőségeket, amelyekre első pillanatban nem is gondolunk: egy fiatal pár az eladott autójukból kapott pénzből fogott vállalkozás indításába.

Laczkó Zsuzsa úgy véli: azzal az illúzióval le kell számolni, hogy a gyermeknevelést sokkal könnyebb összeegyeztetni a munkával, ha vállalkozásba fogunk. Annak indítása ugyanis rendkívül sok energiát és időt igényel, amire fel kell készülni. Ami könnyebbség, hogy nincs főnök, akinek meg kell felelnünk, és aki esetleg akadályokat állít a gyermekgondozás elé. Arra viszont számítani kell, hogy ez sem egy ideális helyzet.


Nem csak az anyagiakon múlik a siker



Ugyanakkor Erdei-Gulyás Gabriella szerint a sikerhez elsősorban elkötelezettségre és kitartásra van szükség. A pénz csak az indulási költségekhez szükségszerű, utána már kitermeli magának a vállalkozás a kiadásokhoz szükséges összegeket - emelte ki. Az indulással párhuzamosan a vállalkozásnak el kell kezdenie a marketingmunkákat, melyet az üzleti tervben már lefektetett, és speciálisan az ő vállalkozására szabott mixet kitartóan alkalmazva hamarosan megismerik a piacon és keresni fogják a szolgáltatásait. A vállalkozás beindítását, felfuttatását jelentősen megkönnyíti, ha a referenciákat összeszedi és publikálja, kommunikálja piaca felé. A szakember tapasztalatai szerint sokkal több referenciával rendelkeznek a kismamák induláskor, mint amennyit ők annak jelölnek meg.

Hozzáfűzte: a papírhalmozásnak nincs értelme, viszont a tervszerűen felépített karrierhez szükség lehet egymásra épülő képzésekre, melyek időnként, részeiben esetleg fedik egymást. A teljes irányváltáshoz is szerencsésebbnek tartja a többlépcsős átképzést, mint a hirtelen irányváltást, mert találkozott már olyan esettel, amikor a fiatalasszony rájött, hogy a második szakmája sem az ő útja, sokkal jobban érdekli egy harmadik. Éppen ezért ismerni kell önmagunkat, tisztában lenni céljainkkal és megtervezni az odavezető utat. A finanszírozásban pedig segíthet a volt munkahely, a munkaügyi központ, nonprofit szervezetek, az új munkahely, de akár a saját vállalkozás is, amikor már sikeresen beindult.


Többféle lehetőségen gondolkodhatunk



A life coach szintén úgy véli: a vállalkozásokban sokkal több lehetőség van, mint az alkalmazotti létben. A gyes alkalmas arra, hogy bizonyos háttérrel (gyes+családi pótlék) valaki megalapozza a saját, még jobb esetben a gyermeke jövőjét is. Az sem állhat a vállalkozó kismama útjába, ha letelik a gyes és inkább a biztonságos alkalmazotti létet választja. Ha a gyes alatt létrehoz egy céget, mely lehet családi cég is (Bt, Kft), több lehetősége is akad rögtön, melyek közül választhat: rész(teljes)munkaidős vállalkozó vagy rész(teljes) munkaidős alkalmazott legyen. A vállalkozások jól kombinálhatóak az alkalmazotti léttel, érdemes kihasználni a benne rejlő lehetőséget.

Képzési támogatás alatt jellemzően csak akkor kezdhet vállalkozásba az anyuka, ha a vállalkozásindítási támogatás tartalmazza a képzési támogatást is. Viszont ha egyszerű vállalkozási támogatásban részesül, és az így szerzett jövedelméből elvégez egy képzést, az már szíve-joga. Akadnak olyan képzőhelyek, ahol kismamák részére bizonyos (általában 5-20) százalékos kedvezményeket adnak, és nem vizsgálják, hogy emellett vállalkozó-e. Végső esetben célszerű lehet, ha a gyermek nagyjából 4-6 hónapos kora körül elkezd egy rövid tanfolyamot a kismama, esetleg saját erőből, majd vállalkozásindítási támogatást igényel.

A tapasztalat azt mutatja, hogy érdemes időt, energiát és pénzt fektetni a kismamáknak saját magukba, és a cégeknek is a kismamákba, hiszen bennük olyan elkötelezett és lojális munkavállalóra lelhetnek, ami mindkét fél számára kölcsönös előnyökkel járhat. Természetesen ez a képlet csak akkor igaz, ha a cégek nem tekintik alacsonyabb rendűnek a kisgyermekes szülőket, akikkel csak a baj van, és akiket kényük-kedvük szerint kihasználhatnak. Sajnos az is gyakori, hogy a részmunkaidő valójában teljes munkaidő, vagy az ígéretekkel ellentétben esze ágában sincs a munkáltatónak bejelenteni a kismamát, vagy ha bejelenti, akkor is az orra alá dörgöli, hogy ki tesz szívességet kinek. A saját vállalkozás erre a kiszolgáltatott helyzetre is megoldás lehet, ha alapos tervezés előzi meg.


Életből vett példák



Egy kismama optikusként dolgozott korábban, három gyermek vállalás után - akiket egyedül nevelt - azonban nem tudott visszatérni volt munkahelyére, mivel az messzire költözött. Ekkor úgy döntött, hogy saját optikusi üzletet nyit, aminek indításához a munkaügyi központtól kapott segítséget. Ő volt az első, akinek eszébe jutott, hogy egy gyereksarkot alakítson ki ilyen típusú üzletben, hogy a betérő szülők nyugodtan tudjanak válogatni a szemüvegek közül.

Egy másik anyuka a gyes ideje alatt rájött, hogy nincsenek elég jó gyerekkönyvek, ezért létrehozta a Naphegy Kiadót. Céljuk az volt, hogy igényes könyveket és fejlesztő játékokat dobjanak piacra. Úgy tűnik, a vállalkozás szépen fejlődik, hiszen már megnyitották első könyvesboltjukat.

Egy harmadik kismama pedig, aki korábban a holland nagykövetségen dolgozott, úgy látta, nincsenek elég igényes kismamaruhák, ezért egy ilyen típusú üzletet nyitott. Ráadásul ez nemcsak egy egyszerű kismamaüzlet, hanem egy honlapon keresztül is lehetőség van rendelésre, így azok a vidékiek számára is elérhetőek - sorolta a sikeres példákat Laczkó Zsuzsa.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk