kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hónapja

Mentoring rendszer

A vállalati mentoring rendszer célja, hogy strukturált támogatást nyújtson a munkavállalók számára. Leggyakrabban a tapasztaltabb munkavállalók mentorálják, támogatják a kevésbé tapasztalt kollégákat a szakmai és személyes fejlődésükben. Egyes cégek már vezettek be reverse vagyis fordított mentoring programokat is, amikor a fiatalabb munkavállalók támogatják, például a digitális technológia területén az idősebbeket.

A strukturált mentoring rendszer elősegíti: 

 • Szakmai fejlődést: A mentee-k tanulhatnak a mentorok tapasztalataiból, megszerezhetik a szükséges készségeket és tudást.
 • Kapcsolatépítés/network építést: Lehetőséget biztosít a mentee-k számára, hogy bővítsék szakmai kapcsolatrendszerüket.
 • Karrierúton előrelépést: Támogatja a mentee-ket abban, hogy elérjék karrier céljaikat és előrelépjenek a szervezeten belül.
 • Szervezeti kultúra és tudásmegosztást: Elősegíti a vállalati kultúra átadását és a tudásmegosztást a szervezet különböző szintjei között.
 • Elkötelezettség fejlesztését és a megtartást: Növeli a munkavállalók elkötelezettségét és elégedettségét, ami hozzájárul a hosszú távú megtartáshoz.

A mentoring rendszer felépítése

1, Célok és irányelvek meghatározása

 • A program céljainak világos meghatározása (pl. tehetséggondozás, vezetői készségek fejlesztése, tudásmegosztás).
 • Az irányelvek és elvárások lefektetése mind a mentorok, mind a mentee-k számára.

2, Mentorok és mentee-k kiválasztása és párosítása

 • A mentorok kiválasztása általában tapasztalatuk, szakmai tudásuk és vezetői készségeik alapján történik.
 • A mentee-k jelentkezhetnek a programba, vagy kiválasztásra kerülnek bizonyos kritériumok alapján.
 • A párosítás során figyelembe veszik a mentorok és mentee-k szakmai területét, személyiségét és karrier céljait.

3, Képzés és felkészítés:

 • A mentorok számára képzéseket biztosítanak, hogy hatékonyan tudják betölteni szerepüket (pl. kommunikációs készségek, visszajelzés adása).
 • A mentee-ket is felkészítik a programra, hogy tisztában legyenek a szerepükkel és elvárásokkal.

4, Mentoring folyamat:

 • Rendszeres találkozók, ahol a mentor és a mentee megbeszélik a célokat, kihívásokat és előrehaladást.
 • Ezek a találkozók lehetnek formálisak (pl. meghatározott időpontokban) vagy informálisak (pl. szükség szerint).

5, Fejlődés és visszajelzés nyomon követése

 • Rendszeres visszajelzések a mentorálási folyamat hatékonyságáról.
 • A fejlődés nyomon követése, célok felülvizsgálata és szükség esetén módosítása.
 • Program értékelése és fejlesztése:

A program végén értékelést végeznek mind a mentorok, mind a mentee-k körében, a rendszer finomhangolása érdekében, hogy a visszajelzések nyomán a mindenkori szükségleteknek megfelelően alakítsák, fejlesszék. 

A mentoring rendszer és a mentoring program különbsége

A mentoring rendszer egy átfogó, hosszú távú megközelítés, amely beépül a szervezet működésébe és kultúrájába, míg a mentoring program egy konkrét, időszakos kezdeményezés egy meghatározott cél elérésére. A rendszer tartalmazhat több különböző programot, és folyamatosan fejlődik és alkalmazkodik a szervezet igényeihez, míg a program egy adott célcsoportot és időkeretet céloz meg.

A mentoring rendszer hosszú távú célja, hogy folyamatos támogatást és fejlesztést biztosításon a munkavállalók számára. Strukturált és integráltrendszer, a szervezet képzési-fejlesztési rendszerébe és célkitűzéseibe illeszkedik.

Tartalmazza a mentoring programokat (pl. új belépők mentorálása, tehetséggondozás, vezetői mentoring), de annál szélesebb körű. Magában foglalja a mentori képzéseket, visszajelzési mechanizmusokat, párosítási folyamatokat és a teljesítmény nyomon követését. Átszövi a szervezeti szinteket és területeket. Gyakran beépített mechanizmusokkal rendelkezik a visszajelzések gyűjtésére és az eredmények elemzésére, a folyamatok fejlesztése érdekében. 

A mentoring program jellemzői

Specifikus és időszakos: meghatározott célcsoport számára szól és egy adott időtartamra tervezett. (Például lehet egy hat hónapos program az új belépők számára.)

Projekt alapú: meghatározott cél elérésére irányul, mint például a beilleszkedés támogatása, készségfejlesztés vagy karrier előrehaladás; és projekt jellegű, meghatározott kezdési és befejezési időponttal.

Konkrét célkitűzések: például a program célja lehet, hogy növelje az új belépők elégedettségét és csökkentse a fluktuációt.

Korlátozott részvétel: a résztvevők köre általában szűkebb és jól definiált (pl. egy adott osztály vagy szint munkavállalói), egy adott csoport vagy terület igényeire fókuszál.

Mentoring és a coaching különbségei

Mind a mentoring, mind a coaching hasznos eszköz lehet a személyes és szakmai fejlődés támogatására, de különböző igényekhez és célokhoz alkalmazkodnak. Míg a mentoring jellemzően egy hosszabb távú, támogató jelelgú kapcsolat, ami többnyire tapasztalatkülönbségen alapul, és informális kapcsolat. Addig a coaching inkább rövid távú, célorientált folyamat, amely konkrét készségek és a teljesítmény javítására összpontosít, általában formálisabb kapcsolat. 

A coaching célja lehet konkrét készségek vagy kompetenciák fejlesztése, például vezetői készségek, időgazdálkodás vagy kommunikációs képességek. A coach a coachee (kliens) számára konkrét technikákat és stratégiákat tanít a célok eléréséhez. Lehet cél a teljesítmény és az eredményeinek javítása egy adott területen, amikor a coach segítséget nyújt az előtte álló vagy általa vélt akadályok leküzdésében. Míg a mentor iránymutatást és tanácsokat ad a menteenek, megosztja vele a tapasztalatait, addoig a coach inkább kérdésekkel és különböző coaching eszközökkel segít abban, hogy a coachee rátaláljon a számára megfelelő megoldásra. 

 

 • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ezen az egy dolgon múlik a siker az Amazon vezérigazgatója szerint

Az Amazon vezérigazgatója, Andy Jassy szerint a munkahelyi előmenetel nem azon múlik, hogy ki tanul a leggyorsabban vagy ki a legokosabb a teremben, hanem... Teljes cikk

Mentoring rendszer

A vállalati mentoring rendszer célja, hogy strukturált támogatást nyújtson a munkavállalók számára. Leggyakrabban a tapasztaltabb munkavállalók... Teljes cikk

Így indítsunk vállalkozást kismamaként

A részfoglalkoztatottak aránya hazánkban még mindig alacsony, ugyanakkor a legtöbb kismamánál felmerül az igény, hogy valamilyen extra jövedelemre... Teljes cikk