Megjelent: 9 éve

Mérhetővé vált a vezetői döntés

Első alkalommal készítette el az úgy nevezett LeaderShape felmérését a PwC Magyarország. A kutatás a leadership tevékenységek üzleti hatásait hivatott mérni és vizsgálni azok 16 kulcstényezőjén keresztül. A jól teljesítő, piacvezető, növekedést elérő vállalatok esetében a módszer hatékonyan azonosítja a leghangsúlyosabb leadership területeket és ezáltal lehetőség nyílik a piacvezető vállalkozások fókuszterületeinek összefoglalására, ezáltal pedig a kulcsterületek hatásainak mérhető bemutatására a piaci teljesítményre. Ez a számszerűsített meghatározás segíti a további működést a kiemelt kulcsterületek mentén.

"A vállalatok elsősorban gazdasági célokkal rendelkeznek, mint például a tulajdonosi érték növelése, emellett helyeznek központba más célokat is, mint például az érintetti érték növelése. Az értékteremtés áll tehát a leadership fókuszában, de ez a tevékenység nagyon nehezen mérhető" - összegzi Bencze Róbert, a PwC Magyarország igazgatója. "Mivel nemcsak a beszámolókból, hanem már az egyes vezetői döntésekből is következtethető a vállalati profitabilitás, ezért alkalmazzuk a LeaderShape módszertanunkat ennek feltérképezésére" --– tette hozzá.


Módszertan a vállalati értékteremtés méréséreA LeaderShape felmérés módszertana logikusan vezeti le a vezetői elemek hatását a vállalati értékteremtésre. Központjában az értékalapú menedzsment mérése áll az értékteremtés, értékirányítás és értékmérés mentén. A módszertan szerint a vállalati értéket a kulcstényezők négy csoportja befolyásolhatja: árbevétel növekedés, nettó nyereség, eszközhatékonyság, és a jövőbeni teljesítmény.

Az első három elem menedzsment kérdés, az utolsó pedig leadership tevékenységről szól. Az első három tehát a vállalat rövid távú profitabilitását segíti, azonban a negyedik tényező, a jővőbeli teljesítmény hangsúlyozása nélkül a hosszú távú eredményesség kérdőjelezhető meg. A jövőbeli teljesítmény területén a kulcstényezők további 3 csoportba sorolhatóak: személy- és kultúraorientált vezetés, stratégiai vezetés és a külső tényezők. Az első kettő tényező áll a vezetők irányítása alatt, ezeken belül pedig 16 különböző kulcstényezőt különböztetünk meg. Ezek a tényezők adják az elemzés számszerűsített adatait.

A személy - és kultúraalapú vezetés a szervezet személyi aspektusaira vonatkozik, és olyan értékeket erősít, mint az elkötelezettség, együttműködés, egyéni teljesítmény (munkaerő tervezés és elemzés, toborzás és kiválasztás, képzés-fejlesztés, teljesítmény-menedzsment, javadalmazás és ösztönzés, tehetség- és karriermenedzsment, együttműködés és vezetői jelenlét, innováció, működési kiválóság. A felmérés alapján a leadership sokkal inkább fókuszál a munkaerő-tervezésre és elemzésre (76 százalék), valamint a javadalmazásra (76 százalék), mint a tehetségmenedzsmentre (64 százalék) és a rugalmasságra (67 százalék).

A stratégiai vezetés a szervezet egészéhez kapcsolódik, melyen belül definiálja a felmérés kulcstényezőként a vállalatirányítást, a stratégiai tervezést, a minőségbiztosítást és a kockázatkezelést, a projektmenedzsmentet, a stratégiai eszközöket, és az ügyfélközpontúságot. Ezek közül a leghangsúlyosabb a válaszadók szerint a minőségbiztosítás és kockázatkezelés (87 százalék), míg legkevesebb hangsúlyt a stratégiai eszközök (66 százalék) kapják.


A jövőbeli leadership irányaiAmint az a PwC legfrissebb LeaderShape felméréséből kiderül, a magyarországi vállalatok csak alig több mint fele rugalmas vezetői döntéseiben, holott a legifjabb munkavállalói, a Milleniumi generáció képviselői számára ez az egyik legfontosabb elvárás munkáltatójával szemben. Az eredményből is látszik, hogy van még teendő a vezetői döntések tudatosabb meghozatala területén.

A felmérést 2012-ben folytatja a PwC és szeptemberig közel 100 cég bevonásával nemcsak Magyarország, hanem a régió országait is be kívánja vonni a kutatásba.
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter