Szerző: Kovács Regina
Megjelent: 7 éve

Merre mennek a magyarok?

Magyarországról a külföldi munkákra pályázók körében körvonalazódik egy egységes tendencia - nyilatkozta a HR Portálnak Csatlós Orsolya, a tjobs.hu sajtószóvivője. A legkedveltebb munkaterületek, amelyekre pályáznak a munkavállalók: elsősorban az egészségügy, idősgondozói-betegápolói munkák, amit a vendéglátóipar, logisztika és babysitter, gyerekgondozói munkák követnek. A statisztikák alapján Magyarországról leginkább a nők vállalnának munkát külföldön. A tjobs.hu álláskeresési platform adatai alapján a legtöbb női pályázó Nógrád megyéből származik, és a fentiekben megemlített területekre pályáznak. Ami a célországokat illeti, legvonzóbb országok közé tartozik Németország, Anglia (Nagy-Britannia), Ausztria, Hollandia és a Cruise Ships, azaz az óceáni és folyami hajós munkák.

A fentiekben megemlített tendenciát a júliusi hónap is igazolja, mivel a legtöbben ebben a hónapban az egészségügyi (17,54 százalék), idősgondozói (12,01 százalék), vendéglátóipar-idegenforgalom (10,48 százalék) és logisztika (9,89 százalék) munkakörben meghirdetett állásokra pályáztak. A munkavállalók 36,90 százaléka a németországi, 17,30 százaléka nagy-britanniai, 11,36 százalék osztrák és 11,07 százalék a holland munkára jelentkezett.

A kivándorlás éppúgy jellemző a fizikai munkát végző szakemberekre, mint a magas pozícióban dolgozó, szellemi munkakörben tevékeny munkavállalókra, bár utóbbi esetében nehezebb az elhelyezkedés - tette hozzá Rumpf Nikoletta, az EU-csoport marketing munkatársa.


A többség visszatérCsatlós Orsolya szerint a statisztikák azt bizonyítják, hogy a munkavállalók 75 százaléka, aki külföldi munkákra pályázik, rövidebb vagy hosszabb idő után visszatér az anyaországba, Magyarországra. Az egyik oka, hogy általában szezon- és periodikus munkákra távoznak hazánkból a munkát keresők, és a szerződés lejárta után vissza is kell térjenek. Nagyon ritka az az eset, amikor a szerződést meghosszabbítják, és ezáltal véglegesen letelepedhet a munkavállaló. Aki pedig a végleges letelepedést választja, elsősorban a fejlettebb és magasabb anyagi szempont miatt teszi - a bérezés és juttatás sokkal magasabb, mint hazánkban.

"A fő oka annak, hogy többen távoznak az országból valószínűleg az lehet, hogy mind a szakképzettséggel rendelkezők, mind a diplomás/főiskolát végzett dolgozók az itthoni fizetésük többszörösét kapják külföldön a munkájukért" - mondta Rumpf Nikoletta. Ezen kívül gyakran emlegetik okként a híres "magyar pesszimizmust" - néhány esetben tehát nem csak a pénz, hanem egy jobb, boldogabb élet, örömtelibb hétköznapok reménye ösztönzi az embert a kivándorlásra. Ha pedig a kint élők jól érzik magukat, esetleg egy ingatlanra is szert tesznek, és családot is külföldön alapítanak, akkor úgy érzik, nincs már miért hazajönniük.


A szigorítások ellenére is lesz munkaerő mobilitás"Van olyan európai ország, ahol szigorítják a beérkező munkavállalókra vonatkozó szabályokat" - fűzte a témához a tjobs.hu sajtószóvivője. "A szigorítások elsősorban a szociális segélyek visszaélése ellen, a kereslet és kínálat egyensúlyának a megtartásában játszik szerepet. Viszont a drasztikus szigorítások negatív következménnyel is bírnak, mivel serkenthetik a feketepiac megnövekedését, és pénzügyi szempontból is veszíthet a szigorításokat megszabó ország. A kivándorlók után az anyaország óriási összegekre tehet szert, a külföldön dolgozók pénzátutalásai által, ami a pénzügyi helyzet növekedéséhez vezet. A munkaerő mobilitás mindig is jelen volt, és jelen lesz a továbbiakban is a munkaerőpiacon, egy természetes folyamatot alakítva."

Az egyik ok, amiért szigorításokat vezetnek be: a befogadó országok tartanak a szociális támogatások kizsákmányolásától és ennek visszaélésétől. Németország esetében a HARTZ IV-es szociális juttatást lehet felhozni példaként. Az idei év januárjától feloldódtak a románok és bolgárok munkaerő-piaci korlátozásai, ami azt jelenti, hogy már nincs szükségük munkavállalási engedélyre, szabadon vállalhatnak munkát az európai uniós országokban. A horvát munkavállalók esetében ez a folyamat elhúzódhat egészen 2022-ig is. A tjobs.hu folyamatosan tartotta a kapcsolatot a brit sajtóval, a Telegraph-fal, Huffington Post-tal, BBC-vel, mivel a brit kormány nagyon tartott az országot elárasztó inváziótól. Végső sorban nem történt robbanásszerű kivándorlás, Nagy-Britannia mindig is a legkedveltebb célországok közé tartozott a román állampolgárú munkavállalók körében. Lehetett észlelni ugyan, hogy megnőttek a pályázatok aránya a brit munkákra, azonban ez a brit kormány általi magas fokú mediatizáció és ellenkampányoknak is köszönhető.

Rumpf Nikoletta szerint korlátozás nélkül egészen biztosan eluralkodna a káosz. Ha valaki például nyelvtudás nélkül vág neki egy idegen országnak, akkor az sem számára, sem az adott befogadó ország számára nem előnyös - az idegen nyelvű állásinterjúkon nem tud megfelelni, nem tud beilleszkedni a munkafolyamatokba, és ami a legfontosabb: nem tudja képviselni a saját érdekeit. Ha pedig egy adott szakmán belül túlnyomó részben külföldiek rendelkeznek pozícióval, előbb-utóbb a helyi munkaerő kihasználatlansága is problémát jelenthet.


Trendek, melyek ösztönzik a külföldi munkavállalástVonzó fizetés, megfelelő és kevésbé megterhelő munkavégzés, nyelvtanfolyamok biztosítása és párban történő munkavállalás lehetősége: a felsorolt négy tényező buzdítja leginkább és teszi vonzóvá a külföldi munkavállalást - tette hozzá Csatlós Orsolya. A kivándorlás és a külföldi munkavállalás megnövekedéséhez nagymértékben hozzájárul a kínálat, az állásajánlatok jellege, amelyek Magyarországról igényelnek munkavállalókat. Júliusban Németországtól származott a legtöbb állásajánlat, közel 2500, ezt követi a szigetország közel 1300 pozícióval, majd 722 álláslehetőséggel Görögország következik a sorban, illetve Hollandia is népszerű.

Az álláshirdetések mellett sokat nyom a latban az a tendencia is, miszerint párok kihelyezésére is lehetőség van. Sok a meghirdetett párok, brigádok számára elérhető álláskínálat. A bérezés mellett számos egyéb juttatásokat is ígérnek a külföldi munkaadók, sok hirdetést összekötnek különböző nyelvtanfolyammal, ezáltal munkát biztosítva olyan munkavállalóknak is, akik nem beszélik megfelelő szinten a célország nyelvét. A fentiekben említett trendek és juttatások növelik meg leginkább a külföldre távozó munkavállalók arányát.

Az EU-csoport szakembere szerint a nehéz gazdasági helyzet és elhelyezkedés, illetve a kereseti igények növekedése nagymértékben befolyásolja a külföldre távozó munkavállalók számát. Ma már a pályakezdő fiatalok is átlagon felüli keresetre, és minél sokoldalúbb, kihívásokkal teli pozícióra vágynak, elképzeléseik szerint pedig ezt itthon nem, vagy nehezen kaphatják meg.


Külföldi cég: nézzünk utána, hogy valós-e?"Külföldi munkavállalás esetében a legfontosabb tényező a munkaszerződés aláírása" - mondta a tjobs.hu sajtószóvivője. Munkaszerződés nélkül semmiképp sem szabad munkába állni, ez érvényes úgy a külföldi, mint a belföldi munkavállalásra is. Bármilyen országot is választanának a munkavállalók, a munkáltatók kötelesek a munkavállaló anyanyelvén kiállítani a szerződést, amit alaposan át kell olvasni az aláírása előtt. Nagyon érdemes odafigyelni arra is, hogy amennyiben munkaközvetítőn vagy munkaadón keresztül utazik ki a külföldre vágyó, a cég legyen valós, és vigyázni kell a munkaközvetítési díjakkal is.

A tjobs.hu online álláskeresési platform keretén belül minden egyes munkaközvetítőt leellenőriznek, mielőtt megadnák a hirdetési jogot. Elsősorban kérelmezik a toborzó ügynökségektől, hogy mutassák fel a Megyei Munkaügyi Központtól kibocsátott munkaerő közvetítési illetve munkaerő - kölcsönzési nyilvántartási számot igazoló dokumentumot. Miután ez megtörtént és ellenőrzésre került, kezdetét veszi az ellenőrzés második szakasza: az ügynökség online felületen való jelenlétének az elemzése. Figyelembe veszik a hozzászólásokat, mások tapasztalatait az illető munkaközvetítővel kapcsolatosan, és nem utolsó sorban a médiamegjelenéseket is. Ezen folyamatok után születik meg a döntés, hogy megadják-e a lehetőséget a toborzó ügynökségek platformjuk használatára vagy sem. Sajnos nem ritka az az eset, amikor kiderül, hogy az egész munkába állás folyamata átverés, így nagyon oda kell figyelni erre.
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hajdú-Biharban és Komárom-Esztergomban is új munkásszállók épülhetnek

Nyolc munkásszálló épülhet meg és négy, korábban másra használt épületet újíthatnak fel a "Munkásszállások kialakítása" program ötödik... Teljes cikk

Harc a munkaerőért - van-e alternatívája Budapestnek?

Egyre nagyobb versenytársat jelentenek Budapestnek a munkaerőért vívott harcban azok a vidéki városok, amelyek megfelelő infrastrukturális... Teljes cikk

A járvány a kiküldetésben dolgozókat is megterheli

A járvány következtében a relokációs szektor is megtorpant, hiszen sokkal nehezebbé vált az utazás, a költözés. Milyen pluszt tud adni a... Teljes cikk