kapubanner for mobile
Szerző: Berta László
Megjelent: 9 éve

Milliomos orvosok három állásban

Egy-másfél millió forintot visznek haza a magánklinikákon dolgozó orvosok. Ehhez a fizetéshez többen úgy jutnak hozzá, hogy legalább három intézményben, és külföldön is dolgoznak. A magánkórházak ápolónői nettó 150-160 ezret keresnek, ami kb. 30 százalékkal magasabb az állami ellátásban dolgozók fizetésénél. A lakosság fele vett igénybe magán-egészségügyi szolgáltatást 1 éven belül, de országos lefedettséggel sztenderd magas színvonalon jelenleg senki nem tud szolgáltatni.

images

A Róbert Károly Magánkórházban heti 40 órában nettó 1-1,5 millió forint között keresnek az orvosok – mondta el a HR Portálnak Lantos Gabriella operatív igazgató. Egy másik magánkórház, az Istenhegyi Klinika is hasonlóan versenyképes jövedelmet biztosít. Rudas László tulajdonos kiemelte, hogy ez az összeg általában három forrásból áll össze, a náluk praktizáló orvosok – jellemzően főállásban – dolgoznak az állami ellátásban és külföldi munkát is vállalnak. Rudas jó megoldásnak tartja, ha oktatnak, kutatnak és havonta két-három napot külföldön töltenek. A kórházukban bérlőként megjelenő orvosok vagy a saját áraikon dolgoznak, kifizetik a klinikának a hátteret adó műtőt, nővért, étkezést stb., vagy az Istenhegyi fizeti ki az orvos munkáját a saját díjszabása szerint.

Rudas László elmondta lapunknak, hogy az Istenhegyi Klinikán 150-160 ezer Ft nettót keresnek havonta az egészségügyi szakdolgozók, ami 30 százalékkal magasabb az állami egészségügyi ellátásban dolgozók bérénél. Ez megfelel a valóságnak: Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint sokan örülnének ennek a bérnek, mert átlagosan nettó 95-130 ezer Ft közötti fizetést kapnak az állami egészségügyi szakdolgozók. Lantos Gabriellától tudjuk, hogy az ápolónők esetében a versenyképesség még nem teljes, de az állami ellátásban dolgozókénál jelenleg is másfélszer többet keresnek náluk. A Róbert Károly Magánkórházból nem mennek el külföldre dolgozni, de a nővérhiányt megérzik, valamint azt is, hogy az újonnan beinduló rendeléseken vagy szükséges bővítendő területeken nehezebb orvost találni.

Nincs országos lefedettség

A Világgazdaság „Egészségügy: együtt és/vagy külön?” konferenciáján ismertette a Szinapszis Kft „A magán-egészségügy helyzete Magyarországon 2015 közepén” című kutatását. E szerint a magánklinikák száma és forgalma lassan, de folyamatosan növekszik, azonban országos lefedettséggel sztenderd magas színvonalon jelenleg senki nem tud szolgáltatni. A piac Budapestre és néhány vidéki nagyvárosra koncentrálódik. A klinikák új forrásokat vontak be mind szakmai, mind pénzügyi befektetői oldalról. Ennek ellenére Rudas László, az Istenhegyi Klinika tulajdonosa szerint az 1980-as évek GMK-es korszakát idéző viszonyok között működnek a magánkórházak. Ide kapcsolható, hogy Papik Kornél, a Budai Egészségközpont ügyvezető igazgatója említett pár tisztázatlan kérdést: biztosítási jogviszonyunk a sajátunk, akkor miért nem lát el az állami kórház, ha előtte magánkórház műtött meg, és szövődmények alakultak ki? Miért nem írhat labor beutalót és táppénzt a magánklinika?

A magánklinikák körében különben egyes specialitásokban már most nemzetközi hírű intézmények működnek Magyarországon. A kutatás szerint építhetnek az orvosi turizmusra is bizonyos területeken, de nem könnyű kitűnniük a nemzetközi versenyben, mert a keletieknek Nyugat, de a nyugatiaknak Kelet vagyunk, és erősek a regionális versenytársak.

Magánorvoshoz jár az alsó-középosztály

A Szinapszis-kutatás megállapítása szerint az egészségügyben bővül a fizetőképes kereslet, míg az állami ellátáshoz való hozzáférés szűkül. Ezt igazolja, hogy a lakosság fele vett igénybe magán-egészségügyi szolgáltatást 1 éven belül, valamint egy átlagos háztartás 50 ezer forintot költ évente magánorvosra és egyéb gyógymódokra. Lantos Gabriella, a Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatója megjegyezte: „A magánorvoshoz járás a középosztály életformájának része, évente 20 százalékkal nő a pacientúra. Már nem csak a jómódúak jönnek hozzánk, hanem a havi 250, sőt 150 ezer forint körül keresők is”. Akiknek azonban a másodszori fizetés sokszor gondot jelent: pl. a szövődmények kezelése miatti költségeken felháborodott emberek Lantos irodájában panaszolják el, hogy miért kell fizetniük az állami egészségügyi ellátásért is, miközben a magánkórházban gyógyíttatják magukat.

Számok a kutatásból:
- 1 millióan egészségpénztári tagok (bár a bevételek csökkenő tendenciát mutatnak).
- A betegek és egészségügyi fogyasztók 30 százaléka nem hajlandó hálapénzt adni.
- Leginkább a magánszakrendelésekben és magánkórházakban bíznak, és legkevésbé az állami kórházakban és járóbeteg ellátásban.
- Magánellátást igényelnének, mert nincs várakozási idő, jobb minőségű a szolgáltatás és többet foglalkoznak a pácienssel.

Elsőre megdöbbentő, hogy a betegek és egészségügyi fogyasztók elsődleges információs forrása az internet már a 60-70 éves korosztályban is. Korosztálytól függetlenül jellemző, hogy tájékozottak a kezelési lehetőségek, ellátó helyek, árak tekintetében, és az információigény csak tovább nő. Szeretik tudni, mit kapnak a pénzükért, maguk döntenek, legtöbbször sokkal többet költenek egészségügyi kiadásokra, mint azt mások feltételeznék róluk. Jelentős részük rendelkezik okos eszközökkel, ezek új lehetőségeket nyitnak a tájékoztatásban, betegségmenedzsmentben, terápia monitoringban.

10-ből 2 nem vesz át hálapénzt

A kutatás szerint az orvosok jelentős csökkenést érzékelnek a hálapénz összegében. És nem tartják hosszú távon fenntarthatónak, számukra és a betegek számára is megalázónak tartja a többség: 20 százalékuk már most sem fogad el senkitől hálapénzt. A szakorvosok 53 százaléka dolgozik magánrendelésen (is). Megközelítőleg 20 százaléka rendelkezik saját weboldallal, és további 20 százalék tervezi. A magánpraxis indítása (magánklinikába bedolgozás) komoly alternatívája a külföldi munkavállalásnak.

A Szinapszis kutatása alapján az orvosok 70 százaléka szerint inkább hasznos a verseny az egészségügyben. Azok lehetnek sikeresek a magánegészségügyben, akiknek nagy a szakmai tudásuk, specializálódnak egy területre, és széleskörű a szakmai kapcsolatrendszerük. Az orvosok minden jogi, IT, vállalkozás menedzsment, kommunikációs segítséget szívesen vesznek, ami a magánpraxis ellátásában támogatja őket.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A cégek 70 százaléka tervez bérfejlesztést a munkaerő megtartása érdekében

Optimistábbá váltak a magyar cégvezetők mind az ország, mind saját cégük kilátásait illetően a Niveus Consulting Group tanácsadó felmérése szerint. Teljes cikk

Mennyit keresnek a HR-esek?

Több szakterület béradatairól készített összeállítást a piacvezető munkaerő-közvetítő cég a közelmúltban. Most a HR szakmában, elsősorban... Teljes cikk

Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk