Megjelent: 4 éve

Vinni fogják a prímet önmaguk megszervezésében

images

images
Az is magabiztosságra ad okot, hogy részben az infrastruktúra és részben a szakértelem is adott ahhoz, hogy a személyzeti szolgáltatók kis ráfordítással nagy hozzáadott értéket érjenek el. A Pensumnál úgy becsülik, hogy például a nyugdíjas munkaerő toborzását 90 százalékban megoldják belső forrásból. Érdekes, hogy Hadházy Tamás elsőként az ajánlást említette, arra utalva, hogy a nyugdíjas korú aktívak erős kapcsolati hálóval rendelkeznek, ami segíteni fogja a szervezésüket: „Ez egy sokat látott populáció, önmaga megszervezésében vinni fogja a prímet” - mondta. Itt adódik egy újabb iskolaszövetkezetes párhuzam: az előzetes várakozások szerint a nyugdíjasok nem fognak lemondani a munkáról fárasztó vizsgák és bulizások miatt, vagy csak azért, mert aznap nincs kedvük dolgozni, ugyanakkor egy hirtelen beteget jelentő unoka boríthatja a terveiket. Az persze majd a gyakorlatban dől el, hogy extra megbízhatósággal fognak-e teljesíteni.

A szövetkezeti tagokat már hagyományos és online csatornákon keresztül egyaránt elkezdték toborozni a Man at Worknél. „Több éves HR tapasztalattal rendelkező kollégák irányítják a szövetkezetet. Ők eddig is szövetkezeti foglalkoztatással foglalkoztak, így abszolút kompetensek a témakörben” - mondta Tóth Kinga Kincső.

Toborzási csapatában az euCSOPORT olyan emberekkel dolgozik, akiket a komplex HR szolgáltatás részeseként nem lep meg az új terület, azonban felvettek melléjük egy HR tanácsadó munkatársat, aki - s ennek súlyos jelentősége van - az X generációhoz tartozik. Ugyanígy járt el a Harmadik Kor, amelynek irodájában 4 órás munkaidőben kezdett egy HR-es végzettségű szakember. Mindkét szervezet fontosnak tartja, hogy a HR-es rendelkezzen szakmai tapasztalattal, korban passzoljon az idősebb generációhoz és jól kommunikáljon; prioritás volt, hogy tisztelettudó, udvarias személy legyen. Rumpf Nikoletta marketing és kommunikációs vezető elmondta, hogy a generációk közötti szakadékot azért igyekeztek szűkíteni, hogy ne érezze kellemetlennek egy nyugdíjas, hogy egy huszonéves interjúztatja. Az egymás elfogadása terén javulást tapasztal a generációk kapcsolatában, de tény, hogy van még hová fejlődnünk. A jelölt kiválasztásnál mindkét szervezet figyelembe vette, hogy foglalkozott-e korábban idősekkel munkája során, programok alkalmával, jótékony tevékenység végzése közben stb.

Egyértelmű, hogy a személyzeti szolgáltató cégek a kabáthoz varrják a gombot, és van közöttük, amely már egy éven belül árbevétel-emelkedést vár a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatásától. Hadházy Tamás ezzel szemben nem gondolja, hogy a nyugdíjas szövetkezetek olyan hamar nagy szereplők lesznek a munkaerőpiacon: „Úgy érzem, hogy az indulásukkal egy időben nem fognak azonnal tarolni” - mondta, vagyis a Pensum az óvatosak közé tartozik.

Tudni kell, milyen a nyugdíjas, aki munkát vállal

A miskolci Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet jól ismeri a célcsoportot, hiszen alapítói közel két évtizede foglalkoznak nyugdíjasok képzésével, éppen ezért - vélhetően piaci előnyt élvezve - tisztában vannak azzal, hogy mire kell odafigyelni a nyugdíjasok foglalkoztatásakor. Már 2017 augusztusában 600 (!) tagjuk volt, ami őket is meglephette némiképp. Kiss Gábor elnök elmondta lapunknak, hogy a hatalmas érdeklődés miatt - 70 méteres sor állt az iroda előtt -, illetve azért, mert a nyugdíjasoknak fontos a személyes kapcsolatfelvétel, irodájukban önkéntesek állnak munkába, akik segítenek a jelentkezőknek.

A piackutatás mellett a nyugdíjasok mint munkavállalók igényeinek feltérképezésére és az ehhez való alkalmazkodásra is fel kell készülnie a személyzeti szolgáltatóknak. Érthető, hogy a nyugdíjasoknak sok kérdésük van - új szereplők egy új munkapiaci szegmensben -, akiknek az általánostól némileg eltérő segítségadás szükséges: például olyan egyszerű dolgokban, hogy a regisztrációhoz nincs elegendő számítógépes ismeretük, vagy több törődést igényelnek, netán szeretnék egy kicsit mesélni az életükről. Ezért nem lesz szégyen, ha a profi személyzeti tanácsadók néha tanácstalannak fogják érezni magukat, amikor korábban ismeretlen megoldandó problémákkal találkoznak a nyugdíjasok világában.

Barna Eszter
Berta LászlóCikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Milyen dolgozó lesz egy nyugdíjas?
2. oldal - Vinni fogják a prímet önmaguk megszervezésében
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkaerő-kölcsönzés: véget ér a fordított adózás korszaka

Április 1-től már nem a megrendelő, hanem a munkaerőt kölcsönbe adó cég számítja fel és fizeti meg az általános forgalmi adót - hívta fel a... Teljes cikk

Kölcsönzés: az inaktívak aránya a válság előttinél is alacsonyabb szintre süllyedt

A járvány kitörésekor történt átszervezések eredményeként hirtelen több mint háromszorosára emelkedett az inaktív státuszban lévő... Teljes cikk

Munkaerő-kölcsönzéssel bővült az az osztrák HR-szolgáltató szolgáltatási köre

A cég a felnőtt, diák munkavállalók külföldre közvetítése mellett újabb szolgáltatást kínál. Teljes cikk