kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Mire nem képes a munkahelyi sport!

Miben rejlik a lendület, amire támaszkodni, alapozni lehet egy szervezeten belül? Hogyan lehet elérni, hogy a dolgozók annyira elkötelezettek legyenek, hogy önszerveződésből, saját energiából tegyenek azért, hogy jobb legyen komfortérzetük a munkahelyen? Megtudhatjuk Dr. Barrelné Mosonyi Ildikótól, az Országos Epidemológiai Központ járványügyi osztályának irodavezetőjétől.

-Ön egyfajta sportmozgalmat indított el a szervezeten belül, mondana néhány szót erről?

- Az egész úgy kezdődött, hogy 2009 márciusában megláttam a belső intraneten a "KÖZÖSEN-KÖNNYEBBEN" életmódváltó, munkahelyi csapatverseny felhívását, amire úgy éreztem, össze kell toboroznom a munkatársakat és be kell neveznünk. Már egy ideje többen éreztük az irodában, hogy valamit csinálnunk kellene, hiszen állandóan ülőmunkát végzünk, semmit sem mozgunk és a kilogramok is egyre csak rakódnak. Mikor jött a munkahelyek közötti megmérettetés lehetősége, rögtön megragadtuk a lehetőséget, hogy változtassunk eddigi életmódunkon. Gyorsan megszerveződött a munkahelyi csapatunk, melynek csapatkapitánya lettem. Rendszeresen kijártunk a Margit-szigetre futni, edzők segítették munkánkat, akiknek nagyon sokat köszönhetünk. A közös és helyes táplálkozás, az együttes ebédek és a rendszeres testmozgás összekovácsolt minket. Egy idő után "rákaptunk" a futás ízére és elkezdtünk különböző versenyekre járni.

A versenyek mindig jó hangulatban, összefogásban zajlottak. Így született meg az OEK-en belül egy remek csapat a "Fitt@". 2009-ben az életmódváltó versenyen a budapestiek között egyéni női győztes lettem, munkahelyi csapatunk, a "Fitt@", a legjobb sportközösségért járó díjat kapta meg. 2010-ben a IV. KÖZÖSEN-KÖNNYEBBEN életmódváltó munkahelyi csapatversenyen megnyertük az első díjat. A program csak az út kezdete volt - azonban enélkül biztos nem sikerült volna -, ezért köszönetet szeretnék mondani a szervezőknek, az edzőknek és nem utolsó sorban a kitartó csapatomnak, mert mindez kitartás, összefogás, jó társaság és versenyszellem nélkül nem valósult volna meg. Mióta megnyertük a versenyt, kezdeményezésünkre az OEK-ben rendszereses közös testmozgást szerveznek.

-Önök, ezek szerint, teljes mértékben saját elköteleződésből, lendülettől hajtva tettek valamit a jóllétükért. Mi volt a motiváció?

- Elsősorban az, hogy tegyünk valamit az egészségünkért. Természetesen motivált minket az is, hogy együtt vágtunk bele, egymást segítettük, biztattuk. Közösen könnyebb volt kitartani, és mondhatom, hogy igazi csapattá váltunk. Sokkal jobb lett a légkör és a munka is. Valamint olyan személyek csatlakoztak hozzánk, akikről nem is tudtam, hogy futnak, vagy akivel azelőtt egyáltalán nem is voltunk kapcsolatban. Ezek a kezdeményezések összehozzák a munkatársakat, könnyebb együttdolgozni, könnyebben kérünk egymástól dolgokat, gördülékenyebb a kommunikáció. Mindig van egy közös téma, a sport, így nem csak a munkáról beszélgetünk.

-Hogyan fogadták a szervezetben a nagyfokú lelkesedésüket a sport iránt?

- Nagyon jól. Miután felmutattunk különböző sikereket, a szervezetben is elkezdték támogatni a mozgalmunkat. Elértük, hogy kaptunk egy kis helyiséget az intézetben, ahol hastánc, jógaoktatás és masszázs folyik. Nagyon népszerű lett, például jógán annyian vannak, hogy a terem már kicsinek bizonyul. Valamint az évente kétszer megrendezett intézeti értekezleten külön programpont a sportmozgalom, a futócsapat - a FITT@- beszámolója, amiben bemutatják, hogy mit csináltak, mit értek el, mik az új célok... Mára a szervezet erényei között szerepel a csapatunk elköteleződése a sport és az egészséges életmód iránt, valamint fontossá vált általában is a mozgás hangsúlyozása.

-Melyek azok a legfontosabb dolgok véleménye szerint, amelyek segítik a munkahelyi elköteleződést?

- Az elköteleződéshez nagyon jó csapatszellem kell. Fontos az egymásra hangolódás, összetartás és egymás segítése. Nálunk ezzel, úgy gondolom, sosem volt probléma, a sportolás előtt is szerettünk együtt dolgozni, de főként csak az azonos osztály dolgozói ismerték egymást. Azt mondhatom, hogy a versenyek, a munkahelyi mozgási lehetőségek személyesebbé tették a kapcsolatainkat, ami segít abban, hogy elkötelezettebbek legyünk a szervezet iránt.

-Mi segítheti a munkahelyi komfortérzet megteremtését?

-Ez sokszor a vezetőségen múlik. Alapvető, hogy hatékony legyen a felfelé, illetve lefelé irányuló kommunikáció, valamint meglegyen a fizikai komfortérzet és a nyugodt légkör. Fontos, hogy testileg-lelkileg egyensúlyban legyünk, ehhez is sok segítséget nyújt a futás, a csapatmunka és hogy adottak a sportolási lehetőségek a szervezetben.
Tanulság: Fontos megtalálni a szervezetben rejlő energiaforrást, jelen esetben ezt a sport hozta ki, mely által jobbak lettek a munkahelyi kapcsolatok, családiasabb lett a légkör, könnyebben fordulnak egymáshoz a munkatársak. Nemcsak szervezeti szinten jelentett feltöltődést, hanem egyéni szinten is, és ha ezt a munkahely is támogatja, a dolgozónak nagyobb lesz a komfortérzete, és jobb a munkabírása, munkavégzése is. Könnyebben megküzd a stresszel, kevésbé lesz fáradékony, kevésbé tolódnak a határidők. Nem biztos, hogy csak a sportolás képes ilyen hatások kiváltására, másban is megtalálhatják a lendületet, szervezete válogatja. Azt mindenesetre leszögezhetjük, hogy igen fontos és hasznos feladat az egészségmegőrzéssel és egyéb, a szervezetben pozitív energiát generáló tevékenységgel tudatosan foglalkozni, valamint az ilyet vezetői szintről is támogatni.


-Ha jól értem, a sportolásból merítik a szervezetben rejlő lendületet?

- A sportolásnak és annak, hogy ezt nem egyedül, hanem együtt csináljuk, fontos húzóereje van a szervezetben. Egyszerűen feltöltődünk tőle, sokkal inkább áthat minket egész héten a lendület, az energia, van egy "pozitív húzás" bennünk a mozgás által.

Nagyon fontos a sportnál, hogy konkrét célokat tűzzünk ki magunk elé, és azok mellett kitartsunk. Úgy érzem, sokkal összeszedettebb vagyok a munkámban is, nagyobb lett a kapacitásom, több dologra tudok egyszerre figyelni, valamint le tudom zárni az egyes feladataimat. A futás által saját magunkat ismerjük meg; hogy mire vagyunk képesek, mi az, amit még elbír a szervezetünk. Ezt át tudtam fordítani a munkámra is. Megtanultam, hogy mi az, amit még el tudok vállalni, és azt, hogy mikor kell nemet mondanom. Ezáltal sokkal hatékonyabb vagyok a munkavégzésben és ezzel nem csak én vagyok így, úgy gondolom. De nem is a futáson van itt a hangsúly, hanem a mozgáson és főként azon, hogy ez szervezeti keretek között megvalósulhat. Így a munkánkhoz kötjük azt a pozitív érzést is, amit a mozgás felszabadít bennünk. Ebben van az energia.

Mit gondol, mennyire újszerű ez a kezdeményezés, amit Önök csinálnak szervezeten belül?

- Vannak máshol is kezdeményezések. Egyre több szervezet rájön, ha egészségesebben él a munkatárs és sportol, jobban igénybe lehet venni, nagyobb lendülettel végzi munkáját. Nem olyan fáradt, és nem utolsó sorban munkán kívül is együtt van a csapat. Valamint a munkahelyi hierarchia szintek elmosódnak, a sportban mindenki egyenrangú lesz. Nagyon motiválhatja a munkatársakat, ha a vezető is részt vesz például egy csapatversenyben.

Milyen konkrét tippeket adna a HR-eseknek a példájuk kapcsán?

- Keressék meg azokat az embereket, akik valamit tenni akarnak a cégért, és közösen dolgozzanak ki valamilyen tervet. Vagy nevezzenek be versenyekre, és ezt a kezdeményezést támogassa a szervezet. Nálunk az egész mozgalom az alkalmazottaktól indult, alulról fölfelé. Úgy gondolom, ha a vezetőség vagy a HR felől érkezik a kezdeményezés, még könnyebb lehet egy mozgalom kialakulása.

Szlama Ildikó
Corporate Values Kft

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok márciustól

A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta... Teljes cikk

40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk