kapubanner for mobile
Szerző: Váradi Tamás
Megjelent: 11 éve

Mire számítsunk, ha munka nélkül maradunk?

Szinte teljesen leépült az elmúlt években a munkanélkülieket támogató segélyezés, így jórészt csak a tartalékaira számíthat az, aki az utcára kerül. A havi néhány tízezres álláskeresési járadék csak három hónapig jár, utána marad a közmunka vagy a 22 800 forintos foglalkoztatás helyetti támogatás. Havi 3-4 ezer forintért azonban 80-90 ezer forintos kiegészítésre is biztosíthatjuk magunkat, ha megfelelünk a biztosítók szigorú szabályainak.

Többnyire hosszú ideig munka nélkül maradnak azok, akik elveszítik az állásukat - legalábbis ezt mutatják a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai, amelyek szerint a munkanélküliek 46,9 százaléka egy éve vagy annál régebben keres állást. A munkanélküliség átlagos időtartama több mint 17 hónap, azaz aki elveszíti az állását, valószínűleg másfél évig nem talál helyette másikat. További rossz hír az álláskeresőknek, hogy jelenleg 10 százalék feletti a munkanélküliségi ráta, azaz nem csak a munkaügyi hivatalban, hanem az állásinterjúkon is hosszú sorokra kell számítani. Nem véletlen tehát, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján olyan menüponttal is találkozhatunk, amely a külföldi munkavállalást szorgalmazza.

A munkanélküliség ideje alatt ráadásul állami segítségre is csak alig lehet számítani, miután az álláskeresőknek biztosított juttatásokat alaposan megnyirbálták. Korábban ugyanis még kilenc hónapig járt a munkanélküli-segély, ma azonban csak három hónapig folyósítják, ráadásul szigorú szabályokhoz is kötik. Munkanélküliségi járadék néven csak az kaphat segítséget az államtól, aki a munkanélkülivé válását megelőző három évben legalább 360 napot dolgozott. Ebben az esetben viszont csak 36 napig kaphatja a járadékot, ahhoz, hogy a maximális időtartamot, azaz a három hónapot kihasználja, három évig folyamatosan dolgoznia kell. Kedvező viszont, hogy a jogosultsági időbe beleszámít a munkaviszony mellett a közfoglalkoztatás keretében végzett munka, valamint az egyéni vagy társas vállalkozói tevékenység is.

Az álláskeresési járadék összegét a munkaerő-piaci járulékalap havi átlaga alapján számolják ki. Ennek az egy napra eső összegének a 60 százaléka lesz az álláskeresési járadék napi összege, ez azonban nem lehet több a napi minimálbérnél, azaz 3100 forintnál.

Hosszabb ideig tartó, ám még ennél is szerényebb juttatásra számíthatnak azok, akik legfeljebb öt évvel a nyugdíjkorhatár betöltése előtt veszítik el a munkájukat. Ők ugyanis álláskeresési segélyben részesülhetnek abban az esetben, ha kimerítették az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát, valamint ha rendelkeznek az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel. Ennek a juttatási formának az az előnye, hogy addig folyósítható, amíg a munkanélküli nem szerez jogosultságot az öregségi nyugdíjra. Összege azonban elenyésző, csak a minimálbér 40 százaléka, azaz havonta 37 ezer forint.

Ennél is kevesebbet kap viszont az a munkanélküli, akinek még messze vannak a nyugdíjas évei, viszont már lejárt a jogosultsága az álláskeresési járadékra. Ebben az esetben úgynevezett foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülhet (korábban rendelkezésre állási támogatásnak nevezték), amelyet az idei évtől 22 800 forintra vittek le a korábbi 28 500 forintról. Természetesen ez az összeg messze elmarad a létminimum értékétől, amely a KSH adatai szerint tavaly 83 941 forint volt. Ennyi pénz biztosítja a magánháztartásokban élők számára a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény - a társadalom adott fejlettségi szintjén alapvetőnek minősülő - szükségletek kielégítését.

Napi több óra utazás - megéri?

A munkaügyi hivatalok természetesen elvárják az együttműködést, így nem lehet szabadon válogatni a felkínált munkahelyek között. Az állásajánlatot akkor tekinti a hivatal megfelelőnek, ha az álláskereső az adott munkát az egészségi állapota szerint el tudná végezni, a várható kereset eléri a kötelező legkisebb munkabér összegét, illetve ha a munkahely és a lakóhely közötti naponta - tömegközlekedési eszközzel -történő oda- és visszautazás ideje nem haladja meg a három órát. (Tíz éven aluli gyermeket nevelő nő és tíz éven aluli gyermeket egyedül nevelő férfi álláskereső esetében a két óra a limit.)

Az ősszel életbe lépő jogszabály szerint viszont lakhatási támogatást kaphatnak azok, akiket a munkaügyi kirendeltségek legalább három hónapja álláskeresőként tartanak nyilván és lakhelyüktől legalább 100 kilométerre lévő munkahelyen vállalnak munkát. A másfél évig adható támogatásra jogosultak lehetnek a pályakezdők és a csoportos létszámleépítésben érintettek is, ha bruttó 279 ezernél kevesebbet keresnek. Az első hat hónapra 100 ezer, a második fél évre 60 ezer, míg a harmadikra 40 ezer forint jár, ebből a bérleti díj és a rezsiköltség finanszírozható.

Az álláskeresési járadék folyósítási ideje alatt nem lehet a munkanélkülit közmunkára küldeni, a három hónap lejárta után viszont már a közfoglalkoztatási jogviszonnyal létesített munka is "megfelelőnek" számít.

Biztosítás munkanélküliség esetére - kiegészítésnek jó lehet

Havi néhány ezer forint ráfordítással ugyanakkor jelentősen növelhető a keresésképtelenség idején felvehető pénz összege. Csillagászati összegekre még ebben az esetben sem lehet számítani, de egy 3-4 ezer forintos biztosítás a munkanélküliség első 6-9 hónapja alatt 80-90 ezer forintot adhat az álláskeresési járadékon felül. (Az előre megállapított havi juttatás csak abban az esetben jár, ha nem közös megegyezéssel mondanak fel a munkavállalónak.)

A biztosítás előnye, hogy betegség esetén is igénybe vehető, táppénz esetén viszont csak a munkanélküliség esetére megállapított pénznek a fele jár. A biztosítás megkötésének azonban viszonylag szigorú szabályai vannak: többnyire csak 22 és 54 év közötti aktív munkavállalóknak szólnak az ajánlatok, akik jelenlegi munkáltatójánál legalább egy éve folyamatos, legalább heti 30 órás alkalmazásban állnak, valamint határozatlan munkaviszonnyal rendelkeznek. Természetesen a biztosítás megkötése után van némi türelmi idő - többnyire három hónap -, így aki érzi, hogy rosszul áll a szénája a cégénél, nem "menekülhet" biztosított munkanélküliségbe.


  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk