Szerző: Kovács Zita
Megjelent: 8 éve

Nagycsalád kontra megélhetés és karrier - úton a megoldás?

Az intézkedések sajnos egyelőre nem tekinthetők meg semmilyen hivatalos forrásból, így igen nehéz a részleteket illetően véleményt alkotni - hívta fel a figyelmet Keveházi Katalin, a Jól-lét Alapítvány vezetője. Hozzátette: az egyértelmű, hogy a kormányzat a gyermekek számának növekedését tűzte ki céljául, és nem is leplezett társadalmi elvárásként a hagyományos nemi szerepek, az anyaság, a gondozói tevékenységek ellátása felé tereli a nőket. Ezt jelzi a szülési prémiumnak tekinthető egyszeri anyasági támogatás megemelése. Mivel első gyermeküket a nők egyre később szülik, és emiatt kevesebb idejük marad további gyermekek vállalására, továbbá mert az eddigi támogatások által preferált nagycsaládosok körének bővítése kizárólag az egy- és kétgyermekesek számának növelésén keresztül vezet - a 3. gyermek megszületését megelőzi az elsőé és a másodiké -, a kormányzat mostani intézkedései a fiatalokat célozzák, illetve szélesebb kör számára is elérhetővé teszik a kedvezményeket.

Vida Ágnes vállalkozásfejlesztési tanácsadó a HR Portálnak nyilatkozva kiemelte: egy átlagos magyar család ma legfeljebb 1-2 gyermeket vállal. Ennek a fő oka a létbizonytalanság, az, hogy a szülők számára 5-10 év, mire megteremtik a gyermekvállaláshoz szükséges feltételeket, ami elsősorban a megfelelő lakást jelenti. Az új, tervezett intézkedések az alapproblémát nem oldják meg, azonban segítséget jelentenek azoknak, akik még a tanulmányaik alatt vagy rögtön utána vállalnak gyermeket, illetve azoknak, akik eddig a gyed elvesztése miatt nem mertek testvért vállalni, vagy visszatértek a két gyermek születése között dolgozni, hogy a második gyermek után is a fizetésüknek megfelelő gyed összeget kapják.

A kormány tervei

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, kiterjesztenék a családi adózást, másfél-kétszeresére növelnék a szociálpolitikai támogatást, rugalmas gyedet vezetnének be, a tanulmányokat is beszámítanák a gyerekvállalásba, tovább járna az adókedvezmény a munkavállaló kismamák után - legalábbis ezek a részletek láttak napvilágot a népességpolitikai intézkedéscsomagból.

Keveházi Katalin szerint az ösztönzés, mint tény, a kedvezményezett munkavállalói csoportok számára elméletileg kedvező. Ugyanakkor hangsúlyozta: tudni kell, a pályakezdés előtt gyermeket vállaló fiatal nő munkaerő-piaci esélyei kortársaikénál kedvezőtlenebbek, a szakmai háttérrel nem rendelkező kisgyermekes nők megbecsültsége igen alacsony. Ezen a munkahelyvédelmi akcióterv kedvezményei némileg segítenek, hiszen abban a vállalati körben, ahol a bérköltség aránya az operatív költségeken belül magas, ott ösztönözheti a kisgyermekesek visszavételét, foglalkoztatását. Ugyanakkor mivel ez a célcsoport más munkavállalói csoportokkal versenyzik az álláshelyekért, azon a munkahelyen, ahol nem volt alkalmuk bizonyítani, továbbra is hátrányban lesznek a családi kötelezettségektől mentes jelöltekkel. Így például a felmondási védelem megszüntetése az akcióterv előnyeit összességében negatívba fordítja - ez az alapítvány egy multi cégek körében végzett tavaszi felmérésétől ki is derült. A munkáltatók ugyanis sokkal inkább az alkalmasságot és a rendelkezésre állást tekintik a kiválasztás szempontjának, és kevésbé a 28 500 forintos elérhető megtakarítást.

Érvek és ellenérvek

Ami a rugalmas gyermekgondozási ellátásokat illeti, a hazai anyasági ellátásokat sok országban igen nagyvonalúnak tekintik. A rugalmasság, amennyiben a munkaerőpiactól való elszakadás mértékét csökkenti, és pályaújrakezdésre ösztönöz, mindenképpen előnyös, különösen, ha például az igénybevehetőség kombinálható a munkaidővel, ha az érintett szülő nem válik kiszolgáltatottá a gyermekvállalás miatt, ha a rugalmasság kereteinek kialakításában együtt tud működni a munkaadóval, és különösen, ha nem kizárólag a nők veszik az ellátásokat igénybe, hanem a szülői szerepeket megoszthatják egymással a szülők.

Ugyanakkor Vida Ágnes szerint ma egyértelműen elmondható, hogy a gyermekvállalás megtöri a nők karrierjét. Visszatérve a munkaerőpiacra még ugyanolyan végzettséggel és ugyanakkora tapasztalattal is kevesebbet keresnek, mint férfi kollégáik. Már, ha vissza tudnak térni egyáltalán, ugyanis a munkáltatók nem szívesen alkalmaznak kisgyermekes anyákat, számtalan esetben lehet ilyen tapasztalatokat hallani. Az anyák is átgondolják a lehetőségeiket a gyermekvállalást követően: sok munkahelyen van túlóra, vagy az óvoda-iskola időbeosztásával nem összeegyeztethető a munkarend (például minden nap vidékre kell utazni és csak este 5-6-kor van vége a munkaidőnek).

Amennyiben valaki ilyen munkahelyen dolgozott korábban, a gyermekvállalást követően általában váltani szeretne, vagy nem tud visszatérni. Sokan ilyenkor új szakmába kezdenének, azonban az új területen pályakezdőként kellene elhelyezkedniük.

A szakember szerint elsősorban a részmunkaidő és a távmunkahelyek teremtésének ösztönzése segítene a kisgyerekeseknek munkaerő-piaci helyzetén. Sok anya szívesen dolgozna már a baba mellett is, ha a munkaidőt össze tudná egyeztetni a családi kötelezettségeivel, így nem esnének ki évekre a munkaerőpiacról. A Nyugat-Európában már jól bevált osztott munkahely is remek lehetőség lenne, amikor két munkavállaló lát el egy munkakört felváltva - ezt más országokban is leginkább a kisgyermekes anyák használják ki, hiszen így nem kell felhagyniuk a munkával, hanem félállásban ugyanazt a munkakört látják el továbbra is és közben gyermeket nevelnek.

Lenne még mit tenni

Ezen kívül a nők vállalkozási kedvének növelése, a női vállalkozások támogatása is fontos lenne, például az évek óta emlegetett (de eddig sajnos mindig meghiúsult) "4 órás vállalkozás" női vállalkozóknak a gyermekük 12 éves koráig, ami a jelentős járulékkedvezmény miatt növelné a vállalkozási kedvet. A vállalkozói lét ugyanis nagyobb szabadságot nyújt az időbeosztás terén, ezért egyértelműen jobban összeegyeztethető egy kisgyermekes család életével, de természetesen egy távmunka is hasonló szabadságot nyújthat.

Van hova fejlődni

Magyarországon Európában a legalacsonyabb a kisgyermekesek foglalkoztatottsági rátája (rajtunk kívül még Törökországban nagyon alacsony), a 3 év alatti gyermeket nevelőknek csupán 20 százaléka dolgozik, az anyák fele a gyes ideje alatt elveszíti a munkahelyét. Az egygyermekes anyák 60, a kétgyermekesek 50, a három vagy többgyermekes anyáknak csupán 20 százaléka dolgozik.

Külföldön azokban az országokban a legjobb a kisgyermekes anyák helyzete a munkaerőpiacon, ahol elterjedtek az atipikus foglalkoztatási formák, mint például a távmunka, az osztott munkahely, a részmunkaidő és a munkavégzés egyéb rugalmas formái. Jelenleg azonban a munkaadók többsége még ragaszkodik a hagyományos 9-5-ig munkavégzéshez, a munkavállalók pedig gyakran nem elég kezdeményező készek, nem merik javasolni a feletteseiknek, hogy a munkájukat a gyermekvállalás ideje alatt rugalmas munkaidőben végezhessék el. Mindkét oldalnak többet kéne tudnia tehát ezekről a lehetőségekről, a gyakorlati megoldásokról ahhoz, hogy érdemi változás történjék.

Még semmi sem biztos

A legfrissebb hírek szerint a kormány októberben tárgyalja a családpolitikai csomagot - ezt egy rádiós műsorban közölte a Népesedési Kutatóintézet vezetője. Révész Máriusz - aki egyben a miniszterelnök családpolitikai tanácsadója - arról is beszámolt, hogy már biztos: az adókedvezmény kiszélesítése benne lesz a jövő évi költségvetésben. Ez havi 25-30 ezer forinttal hagy többet egy olyan család zsebében, ahol a szülők fejenként százezer forintot keresnek és három gyerekük van. Összesen nagyjából 50 milliárdos költségről van szó. Révész Máriusz állítása szerint komoly az esély arra, hogy a gyed extra is megvalósul. A gyed extrával egy ellenérdekeltség kerül a rendszerbe, hiszen a szülők sokszor nem akarnak második gyereket vállalni három éven belül, mert a családnak járó támogatás egy része leveszik, másrészt az anyuka nehezebben tud visszamenni dolgozni, ha egyáltalán van hova - hangzott el korábban a Klubrádióban. A gyed extra program lehetővé tenné, hogy akár egy év alatt megkaphassák az anyák azt a támogatást, ami három év alatt járna, ha például egy év után vissza akarnak térni a munkahelyükre. A családi csomag eleme az is, hogy gyermekvállalás esetén elengednék a diákhitel egy részét. A tervek szerint nemcsak az egyetemi jogviszony alatt, hanem a tanulmányok befejezése után született gyermekek esetében is mentesülhetnének a szülők a diákhitel egy részének visszafizetése alól.
  • 2021.07.31Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkáltatói ajándék húsvétra: melyik a legjobb megoldás?

A hazai vállalkozások egyre szélesebb körében jellemző gyakorlat, hogy nem csupán év végén, hanem kiemelt évközi alkalmakkor, így például... Teljes cikk

Nők az IT-szakmában: javul a helyzet, de még mindig messze vagyunk az uniós átlagtól

A hazai vállalatok jóval több női digitális szakembert alkalmaznának, de nagyon kevés a jelentkező, mert az informatikai képzésben is túl kevés nő vesz részt. Teljes cikk

TÉRhajsza

A farsangi szezonnal szinte hajszálpontosan azonos időben megkezdődött az idei TÉR-idény is, vagyis a teljesítményértékelések, célkitűzések... Teljes cikk