Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 4 éve

Nálunk többet kevesen dolgoznak Európában, mégis többet termelnek

images

Ugyanis az sem mindegy, hogy mennyire vagyunk termelékenyek. A termelékenység azt jelenti, hogy ugyanannyi idő alatt mekkora értéket hoznak létre a dolgozók egy-egy országban. Magyarországon ez óránként 31 dollár volt tavaly. Lengyelországban 30, Szlovákiában 38, Németországban 64, az Egyesült Államokban pedig 68. Vagyis nekünk kétszer annyit kell dolgoznunk, hogy ugyanakkora értéket hozzunk létre, mint egy német vagy amerikai.

Azt is érdemes mérni - bár nem könnyű -, hogy mennyi idő megy el egyéb tevékenységekre, azaz nem kifejezetten a munkára. A Salary.com online felmérésében részt vevő munkavállalók 89 százaléka elismerte, hogy nem csak munkával tölti az idejét a munkahelyén. 31 százalék azt mondta, nagyjából napi fél órát foglalkoznak más dolgokkal, és ugyanilyen arányban voltak azok, akik egy órát töltöttek semmittevéssel. 10 százalék naponta három óránál is többet fordít nem munkával kapcsolatos elfoglaltságokra.
Az átlagos éves munkaidő változása Magyarországon (óra/év)

A legnépszerűbb nem munkatevékenység a telefonálás és az üzenetküldés (a munkavállalók 50 százalékánál volt rá példa), a pletykálás (42 százalék), az internetezés (39 százalék) és a közösségi oldalak (38 százalék). A Websense internet-biztonsági cég vizsgálata szerint a dolgozók netezéssel töltött idejének 24 százaléka haszontalan a munka szempontjából. A BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékének kutaásai szerint egy nyolcórás munkanapon 6,5-7 óra lehet az intenzív munka. A kávézás és a cigarettázás sok időt vehet el a munkától, ami leginkább azokkal szemben igazságtalan, akik egyik szenvedélynek sem a rabjai.

Míg korábban feltűnt, ha valaki nem dolgozott, mert például újságot olvasott, addig ma a számítógépen feltűnés nélkül minden elintézhető: a bevásárlás, a napi sajtó áttekintése, programok szervezése. A monitorokra nem lehet mindig rálátni, egy kattintással pedig vissza lehet térni a fontos feladatokhoz.

Sok szakember szerint lehetne csökkenteni a munkaidőt, mégsem romlana a hatékonyság. Ám ezzel ellentétes folyamat figyelhető meg: mintha divat lenne 10-12 órákat dolgozni, mégsem elég intenzív a munka. Sokáig vagyunk a munkahelyünkön, de nem vagyunk hatékonyak.

Metropol
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Jelentős bővülést értek el a vezető kis- és középvállalkozások

Az árbevételét 20 százalékkal, a nyereségét pedig 61 százalékkal tudta átlagosan növelni a mezőgazdaság, az ipar, az építőipar, a kereskedelem... Teljes cikk

Kihirdették az idei „Kiválóság az Ügyfélkiszolgálásban” díjak győzteseit

A több mint 1.500 üzletet és ügyfélkiszolgálási pontot tesztelő és 6.500 ügyfél véleményét felmérő ClientFirst Consulting kihirdette az idei... Teljes cikk

„Az Év Munkaadója” Kovács Balázs, a Danubius Hotels Group vezérigazgatója

Kovács Balázst, a Danubius Hotels Group vezérigazgatóját „Az Év Munkaadója” elismeréssel jutalmazta a VIMOSZ a Turizmus Kft. által 27. alkalommal... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár