kapubanner for mobile
Megjelent: 6 éve

Nem a pénz, hanem az átverés a fluktuáció fő oka

Napjaink egyik legnagyobb munkaerő-piaci problémája az elképesztő méreteket öltő fluktuáció. Mi az oka? Miért vándorolnak ide-oda munkavállalók tömegei? És mi kell ahhoz, hogy maradjanak? Ezekre a kérdésekre keresett választ a HR-Evolution Kft. reprezentatív fluktuáció kutatása.

images

images

A feldolgozóipari és kereskedelmi vállaltok körében végzett, hiánypótló kutatás, több mint 5000 fő megkérdezésével, 2017. november és 2018. március között készült.

Ha átverik, felmond

A munkáltató nem tartotta be, amit ígért a hirdetésben és az állásinterjún - ez a felmondás leggyakoribb oka (42%) az elmúlt két évben munkahelyet váltott feldolgozóipari és kereskedelmi munkavállalók körében.

A férfiak számára különösen fontos ez a szempont, 49%-uk mondott fel ezért, míg a nők 34%-a. A felmondás második leggyakoribb (39%) indoka, hogy máshol több fizetést és vonzóbb juttatásokat ígértek. A harmadik ok az embertelen bánásmód és környezet, ami miatt a megkérdezettek 35%-a váltott munkahelyet.

„Az egyik leggyakrabban előforduló probléma, hogy a cégek túlzó ígéretekkel kecsegtetnek az álláshirdetésekben. Az ígérgetés gyakran folytatódik az állásinterjún is, hogy magukhoz csalogassák a munkavállalókat. Például a maximálisan elérhető bért kommunikálják, de azt már nem, hogy mik a feltételei, amiket szinte lehetetlen elérni” - mondta Csikós Nagy Katalin HR-Evolution Kft. ügyvezetője, fluktuációkezelés szakértő.

Hozzátette: Ez a munkavállalói magatartás jól mutatja, hogy megváltoztak a munkaerő-piaci erőviszonyok: már nem a munkáltató választ, hanem a munkavállaló válogat és számon kéri az ígéreteket. Ha rájön, hogy rászedték, csalódottan továbbáll amint teheti.

„Nem élő robotok”

Merőben más a helyzet a régi dolgozóknál, akik legalább két éve dolgoznak egy helyen. A megkérdezettek 56%-a nyilatkozott úgy, hogy a felmondás első számú oka az embertelen bánásmód és körülmények lennének. 51% több fizetés és vonzóbb juttatás miatt menne el máshová dolgozni, míg 44% pedig a rossz munkahelyi légkör miatt váltana.

Csikós-Nagy Katalin véleménye szerint, sajnos sok helyen, ahol magas a fluktuáció, a vezetők még nem jöttek rá a saját felelősségükre. Hiszen a nagyon magas fluktuációért szinte minden esetben a felső vezetők, a döntéshozói szint a felelős.

A dolgozók legnagyobb sérelme, hogy nem veszik emberszámba őket. A vezető például nem köszön, nem kér, hanem parancsol, miközben élő robotoknak nézi őket: túl nagy a terhelés, teljesíthetetlenek a normák és nehéz munkakörülmények között kell dolgozni.

Mi lehet fontosabb a dolgozóknak, mint a pénz?

Jó hangulatban, jó csapatban dolgozni. Ugyanis a kutatás szerint egy munkahely legjelentősebb megtartó ereje a jó munkahelyi légkör. Jelentősebb, mint a pénz. A megkérdezettek 67%-a szerint a legfontosabb. Ha ez adott, még jobb feltételekért sem váltanak munkahelyet.

A fizetést és a juttatásokat a válaszadók 34%-a tartja a legfontosabbnak. Szinte ugyan ennyi (33%) azok aránya, akik szerint az erkölcsi elismerés, míg 31% szerint az emberi bánásmód a legfontosabb.

„Ezek a szempontok szintén a munkavállalói oldal erősödését jelzik. Amikor magas volt a munkanélküliség, sokkal kevésbé volt fontos szempont a szabadidő és az erkölcsi elismerés igénye. Ma, amikor munkaerőhiány van, ezek a szempontok felértékelődötek” - mondta Csikós-Nagy Katalin.

Hová migrálnak a dolgozók?

Az adatokból kitűnik, hogy a termelő és kereskedő vállalatok egymástól csábítják el a munkavállalókat. A megkérdezett kereskedelmi dolgozók közül 43% dolgozott már a termelésben, ahová a magasabb fizetésért ment el.

Amennyiben teljesülnek a legfontos szempontok - mint a jó hangulat, megfelelő bér, elismerés, emberi bánásmód - mindössze a válaszadók 8%- menne külföldre dolgozni, ha lehetősége lenne rá. Akik pedig korábban már dolgoztak külföldön, azok 90%-a nem menne el újra.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk

Vendégmunkásokra cserélheti dolgozóit a makói Continental?

Novemberben és decemberben 25-25 munkavállalót küldenek el a makói ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-től. Az érintettek nem ismerik az... Teljes cikk

Munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel: erre figyelj

A munkaviszony megszüntetésének több módja van, közülük az egyik leggyakrabban alkalmazott a közös megegyezés. Bár ez a forma rugalmasságot... Teljes cikk