kapubanner for mobile
Megjelent: 9 éve

NFSZ: 462 ezerre nőtt az álláskeresők száma márciusban

Egy hónap alatt 31 ezer fővel 462 ezerre emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint. A munkanélküliek fele szakképzetlen (legfeljebb általános iskolai és gimnáziumi végzettséggel rendelkezők).

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) márciusra vonatkozó adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők száma 462 ezer fő (235 ezer férfi és 227 ezer nő) volt, ami kicsit több mint 31 ezer fős növekedés eredménye. Ennél nagyobb megugrás legutóbb 2013 januárjában történt.

Az előző évek márciusi hónapjait vizsgálva azt tapasztaljuk, hogy csak tavaly és a válság előtti időszakban volt alacsonyabb regisztrált álláskeresői létszám - áll a jelentésben.

Az Mfor.hu elemzése rámutat, a mostani megugrás - és a korábbi is - lényegében a piac sajátosságaiból fakad, hiszen az év ebben a szakaszában még nincsenek szezonális mezőgazdasági és építőipari munkalehetőségek, melyek felszívhatnák a munkanélkülieket. Sőt, a közfoglalkoztatási programok is csak ilyenkor szoktak beindulni, melyek csökkenteni tudják az állástalanok számát - írja az Mfor.hu. Tavaly ilyenre azért nem volt példa, mert ezt az "átmeneti" időszakot, amikor a munkaerőpiac a "csúnyábbik" oldalát mutatja, a kormány a novembertől-áprilisig tartó téli közfoglakoztatással ellensúlyozta. Ezzel pedig megtörte a korábbi trendet és teljesen felborította a statisztikákat.

Lássuk az NFSZ honlapjára feltett jelentés részleteit.

Az álláskeresők 43,5 százaléka (200 ezer fő) legfeljebb általános iskolát végzett, 51,6 százaléka (238,4 ezer fő) középfokú iskolai végzettségű, és mindössze 4, 9 százaléka (21,2 ezer fő) volt felsőfokú végzettségű.

Az álláskeresőkön belül a szakképzetlen (legfeljebb általános iskolai és gimnáziumi végzettséggel rendelkezők) állástalanok száma is megugrott, a most közölt 226 ezer fő 11 ezerrel magasabb a januárinál. Arányuk az álláskeresőkön belül 52,6-ról 53,3 százalékra emelkedett, ami megegyezik a korábbi, 2014 májusában regisztrált történelmi csúccsal.

A középfokú végzettséggel rendelkezők 52,8 százaléka végzett szakiskolán vagy szakközépiskolán, 28,1 százaléka szakközépiskolai és technikumi továbbá 19,1 százaléka gimnáziumi végzettséggel bírt.

Több mint 230 ezer munkanélküli nem kapott támogatást

Márciusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 10,4 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 7 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel továbbra is Győr-Moson-Sopron megye (3,1 százalék, illetve 2,2 százalék) rendelkezett, emellett megemlíthető még a kedvező munkaerő-piaci mutatókkal rendelkező területek között Budapest és Vas megye is.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma 2014. december. 2015. februári gördülő negyedévben 345,6 ezer főt tett ki, amely 7,7 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 0,7 százalék-ponttal volt kevesebb.
A tárgyhónapban 219,3 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 28,7 százaléka álláskeresési ellátásban, a többiek (64,8 százalék) pedig szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők több mint fele (52,4 százalék) semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott a tárgyhónapban.

Az álláskeresők 12,1 százaléka (55,7 ezer fő) volt pályakezdő. Többségüket Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben tartották nyilván, de jelentős a Hajdú-Bihar megyében regisztrált pályakezdő álláskeresők száma is. A pályakezdők aránya az összes álláskereső között továbbra is a fővárosban volt (6,2 százalék) a legalacsonyabb.

A pályakezdő álláskeresők 43,9 százalékának legfeljebb általános iskolai,
16 százalékának szakiskolai vagy szakmunkásképző, 15,3 százalékának gimnáziumi, 19,6 százalékának szakközépiskolai, technikumi, 5,2 százalékának felsőfokú iskolai végzettsége volt.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma 17 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőttihez képest. Az álláskeresők 22, 1 százaléka (102, 3 ezer) volt tartós állás nélküli.

Sajnos még mindig sok 50 éven felüli és 25 éven aluli nem tud elhelyezkedni: 126,3 ezer középkorú és 71, 7 ezer fiatal nem talált vissza a munkaerőpiacra. Ez 27,3 százalékos és 18 százalékos arányt jelent az álláskeresőkön belül.

A legnagyobb arányban 25 év alatti álláskeresők Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, legkisebb arányban a fővárosban találhatóak. Az idősebb - 50 év feletti - korosztály magas aránya az álláskeresők között leginkább a fővárosra és Fejér megyére jellemző.

A tárgyhónapban összesen 105,2 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes kirendeltségen, amelyből az első alkalommal regisztrálók aránya 4,4 százalékot tett ki. Az új belépők száma egy év alatt 19,6 százalékkal csökkent.

16 ezer új támogatás nélküli állás

Márciusban a foglalkoztatók összesen 195,7 ezer üres álláshelyet jelentettek be, melynek 91,5 százalékához igényeltek támogatást.
A legtöbb új munkaerőigény a Budapesten, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében koncentrálódott.

244,8 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 114,3 ezer maradt üres, betöltetlen.

A tárgyhónapban az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma 16,7 ezer főt érintett, amely az összes álláshely 8,5 százalékát jelentette.

A legnagyobb (közel 2 ezer fős) nem támogatott munkaerő-kereslettel Budapest rendelkezett, de Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala és Győr-Moson-Sopron megyékben is ezer fő feletti támogatás nélküli álláshely bejelentés történt.

Márciusban a nem támogatott állások elsősorban az egyszerű ipari, a bolti eladó, a mechanikai gép-összeszerelő, a szolgáltatási és szállítási, az egyéb termék összeszerelő és pultfeltöltő, árufeltöltő foglalkozásokra vonatkoztak.

Kilencszáz embert küldtek el csoportos létszámleépítés keretében

Márciusban a foglalkoztatók 905 főt érintően jelentettek be csoportos
létszámcsökkentésre irányuló döntést a foglalkoztatási szolgálathoz.
A tárgyhónapban a legnagyobb létszámú bejelentés Pest megyét érintette
(258 fő), ezen kívül a fővárosból érkezett még nagyobb számú, 200 főt meghaladó bejelentés. A többi megye esetében a leépítések által érintett létszám minden esetben 100 fő alatti.



  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk