kapubanner for mobile
Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 13 éve

Pályakezdő HR-esként a munkaerőpiacon

A legjobb, amit egy HR területére készülő diák megtehet, ha az egyetemi, főiskolai évei alatt keres olyan céget, ahol eltölthet hosszabb-rövidebb időt gyakornoki státuszban. Ezáltal megismerhet egy-egy folyamatot és hozzászokik a munkavégzés körülményeinek a diákélethez képest drasztikus változásához. Portálunknak a Dreher Sörgyárak kiválasztási és munkaügyi kapcsolatok területével foglalkozó HR vezetője és HR gyakornoka mesélt tapasztalatairól.

images

Az ország 17 felsőfokú oktatási intézménye képzi nappali, levelező és távoktatásos rendszerben az emberi erőforrás menedzsmenttel foglalkozó szakembereket. Több száz HR-es kerül ki évente a munkaerő-piacra úgy, hogy nemhogy gyakorlati, szakmai tapasztalata sincs, a diákok még a munkavégzés írt és íratlan szabályaival sincsenek tisztában. A válság és a rossz előítéletek miatt sok vállalat nem tud, vagy nem akar olyan munkavállalót alkalmazni, akire nem lehet a belépése napját követően szakmai feladatkört bízni. A cégek nagy része eleve elzárkózik attól, hogy akár asszisztensi pozícióba is pályakezdőt alkalmazzon, pedig a tehetségek megtalálása és megtartása egyik útja az előre menekülésnek.

Szakmai ambíciót és stabil alapokat vár a Dreher Sörgyárak Zrt.

Van azonban olyan vállalat még ebben a krízis sújtotta időszakban is, amelyik lehetőséget ad egyetemi és főiskolai hallgatóknak, HR-es szakmai gyakorlat megszerzésére. Kiss Ágnes, a Dreher Sörgyárak Zrt. kiválasztási és munkaügyi kapcsolatok területével foglalkozó HR vezetője kifejezetten pályakezdő HR-est több alkalommal is keresett. Kiválasztásukkor rendszerint nagyon vegyes tapasztalatokat szerzett: a jelentkezők egy részének még azok a szakmai, elméleti alapjai sem voltak biztosak, amelyekre a gyakorlati tudást föl lehet építeni. Nem ismerték a pályakezdők sem a kompetencia-alapú kiválasztás elméleti hátterét, de még a kompetencia fogalma sem volt teljesen határozottan körvonalazható számukra.

A HR vezető azt vette észre, hogy a különböző felsőoktatási intézmények különböző hangsúllyal és mélységben készítik fel a hallgatókat a HR különböző területeiből. Mivel a Dreher Sörgyáraknál a kiválasztás során a kompetencia-alapú interjúzás mellett pszichológiai tesztet is alkalmaznak, ezért nagy előnynek számít a pszichológiai alapképzettség. A HR vezető problémásnak látja, hogy a kiválasztási terület iránt érdeklődő felsőfokú oktatásban részt vevők - ha nincs szerencséjük a gyakorlati hellyel -, akkor gyakran nem találkoznak kompetencia-rendszerekkel, ezek felhasználási módjával, Accessment Centerrel, de még munkaköri leírással sem.

Sajnos a HR oktatásban is érvényesül az, ami a többi, gyorsan változó szakmában már megjelent, az oktatási tananyag, módszertan és oktatói mentalitás rendszerint elavul a képzési időszak végére. Kiss Ágnes úgy látja, hogy ez ellen hatna az a tendencia, ha a piaci szektorban dolgozó HR vezetők bevonhatók lennének a felsőfokú, gyakorlati ismeretek oktatásába. A HR menedzser szerint vendégtanári, illetve óraadói státuszban, az egyetemi oktatási struktúrával párhuzamosan lehetne a leghatékonyabban átadni a for-profit ismereteket.

A szakember szerint ez azért is fontos lenne, mert az egyetemek nagy részénél nincs kötelező gyakorlat, ezért ha a diák nem ismeri föl, mekkora szüksége van legalább egy minimális szintű szakmai tapasztalatra a későbbi elhelyezkedéséhez, nem kerül az első munkahelye megszerzéséig "tűzközelbe" és nem lát közelről HR szervezetet. A főiskolákon annyiban más a helyzet, hogy ott kötelező gyakorlaton kell részt vennie annak, aki diplomát szeretne. A különbség azonban még ezzel együtt is fennáll, mivel a gyakorlatot nyújtó helytől és a diák személyiségétől, érdeklődésétől függ, milyen mélységig jut el egy-egy gyakorlat során a hallgató az adott szakma folyamatainak megismerésében.

- Pályakezdő HR-es kiválasztásakor a következő szempontok képezik a kiválasztás alapját: elméleti tudás a választott szakterületen, illetve az előzetes szakmai gyakorlat - említette a szakember. Ez utóbbi a pályázó érdeklődéséről, teljesítménymotivációjáról és a saját jövendőbeli karrierjének tudatos építéséről árulkodhat. Döntő fontosságú az angol nyelvtudás a vállalat nemzetközi háttere miatt, illetve ha például kiválasztási területre pályázik valaki, akkor szükséges a magabiztos fellépés, ugyanakkor az elemző, analitikus gondolkodásmód, mely folyamat és rendszerszemlélettel párosul. Ezek a kompetenciák jó alapot adhatnak arra, hogy sikeres legyen a pályakezdő a választott területen - mondta a HR vezető.

A Dreher Sörgyárak Zrt. HR osztálya több felsőoktatási intézményből is fogad szakmai gyakorlatra hallgatókat, a tavalyi évtől például a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Ergonómia és Pszichológia tanszékével működik együtt. A program során a vállalat lehetőséget biztosít 1-2 mesterszakos hallgatónak arra, hogy a kötelező gyakorlatát a cégnél töltse el aktívan bevonódva a HR napi működésébe.

A HR vezető tapasztalatai szerint a hallgatóknak különböző igényeik vannak a szakmai gyakorlat kapcsán. Volt olyan eset, amikor "csak" a gyakorlati idő leigazolása volt a hallgató célja, kisebb projektmunkákra is alkalmaztak a korábbi években szakmai gyakorlatosokat, és jellemző az is, hogy a gyakornoknak jelentkezők a szakdolgozatukhoz szeretnének anyagot és információt gyűjteni, miközben a HR munkáját támogatják - ez esetben elhúzódhat a gyakorlat ideje. Vannak olyan végzősök, akik az egyetem/főiskola mellett több, mint fél éve gyakornokoskodnak a HR osztályon és gyűjtik a szakmai tapasztalatot a diplomájuk megszerzése előtt.

Ahhoz, hogy egy pályakezdő HR-es a Dreher Sörgyáraknál vagy akár más vállalatnál egy adott terület specialistájává válhasson, minimum 2-3 év releváns tapasztalat és egyéni ambíció szükséges. Az egyéni fejlődést a motiváció mellett a dinamikusan változó céges környezet, a magas szintű HR működés, a kollégák szakmai felkészültsége és a megfelelői vezetői támogatás segíti a Drehernél.

A pályakezdő felelősségteljes munkát szeretne az első pillanattól

A kötelező szakmai gyakorlatára jelentkezett a Dreher Sörgyárak Zrt.-hez Koronczi Kinga utolsó éves masters-hallgató, aki a végzős évfolyamát látogatja a BME Ergonómiai és Pszichológiai Tanszék Munka és Szervezetpszichológiai képzésének. Az eredetileg 2 hónaposra tervezett gyakornoki időt Kinga teljesítménye és motiváltsága, valamint az elvégzendő feladatok mennyisége és a HR igazgatóval való egyéni megállapodásnak köszönhetően 10 hónapra meghosszabbították. A végzős diák elvárása a gyakorló helyével szemben az volt, hogy minél előbb felelősségteljes és önálló feladatokat kaphasson. Mivel már az egyetemen is a kiválasztás pszichológiai aspektusai érdekelték - és kifejezetten erről a területről tartott előadást a Sörgyár egyik kiválasztási specialistája -, ezért ennél a cégnél jelentkezett munkavégzésre.

Koronczi Kinga szerint az évfolyama gyakornoki lehetőségeit tekintve jó választás volt a vállalat, mert az ott töltött időszak alatt sok újat tanulhatott. Míg csoporttársai közül sokan csak fénymásolással és fordítással töltötték az idejüket, addig ő megismerte a komplex kiválasztási folyamatot. Az önéletrajzok szűrésétől interjúk és tesztírások szervezéséig, illetve a vége felé az egyszerűbb pozíciók kompetenciáinak, profiljainak összeírását végezte, sőt interjúztathatott is.

Kinga számára a legnagyobb változást a korábbi életéhez képest az jelentette, hogy új keretekhez kellett alkalmazkodnia. Bár a Dreher Sörgyáraknál nincs "dress code", másmilyen stílusú ruhákban kellett megjelennie, mint amilyenekben egyetemre járt, vagy a szabadidejét töltötte. Meg kellett azt is tanulnia a pályakezdő szakembernek, hogy mást jelent az idő fogalma egy egyetemistának és mást egy munkavállalónak. Az egyetemen általában csekély következménye van a késésnek. A munkahelyre azonban pontosan kell bejárni.

A szervezeti kultúrába való beilleszkedés azonban nem okozott a diáknak jelentős nehézséget, mert nagyon sok segítséget kapott Kiss Ágnestől és a területen dolgozó, őt mentoráló két specialistától. Sőt, Kingának azok a kollégák is adtak szakmai és munkaszervezési tippeket, akikkel nem dolgozott közvetlenül együtt.

Összességében elmondható, hogy a Dreher Sörgyáraknál tapasztalt közvetlen kommunikációs stílus nagyban megkönnyítette a gyakornoki beilleszkedést és a munkavégzés elsajátítását.

Mivel az egyetem biztosította a vállalatnál végzett gyakornoki munkáját, ezért Kinga szerint jó választás volt a BME-re menni. Erős elméleti alapokat kapott a tanteremben és ennek használhatóságát tesztelhette a gyakorlatban. A Dreher Sörgyáraknál töltött időszak pedig csak megerősítette benne azt az elhatározást, hogy a jövőjét a kiválasztási területen, egy multinacionális vállalatnál képzeli el. A vállalat rugalmasságával fejlődési és kreativitási lehetőséget is nyújtott a végzősnek.

- A mai világban, amikor minden álláshirdetésben 2-3 évnyi tapasztalatot kérnek a munkáltatók, hatalmas lehetőségnek tartom azt, hogy esélyt kaptam a pályakezdésre azzal, hogy megismerhettem egy folyamatot a HR összetett működésmódjából - mondta Koronczi Kinga.

Persze, probléma lehet a számára is, hogy míg a Dreher-nél a gyakornoki idő végére konkrét, önálló feladatokat végzett, addig pályakezdőként asszisztensi, vagy HR adminisztrátori lehetőségek közül választhat csupán. Legszívesebben kiválasztási junior specialista munkakört szeretne a későbbiekben betölteni, mert Kinga az ezzel járó felelősségteljes munkakörre és az önálló munkavégzési módra vágyik. Szeptember végéig azonban marad a Dreher-nél és segíti továbbra is a kiválasztási munkát.



  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk