kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 8 éve

Projektek maradnak el, mert nincs szakember

Bár az idei vezérigazgatói felmérés még nem nyilvános, a PwC HR üzletág-igazgatója annyit elárult róla, hogy a 2016-os kilátásokat tekintve a megfelelő szakemberek hiánya a cégvezetőket aggasztó problémák között az első helyre került. Éppen ezért egyre több cégnél kerül a figyelem középpontjába a tehetséggondozás, a tehetséges munkatársak megtalálása és megtartása. Mindezekről a problémákról, lehetséges megoldásokról is szó esett a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA) és a Boscolo közös konferenciáján, amely a tehetséggondozást és a mentorálást állította a középpontba.

images

Az SSC (szolgáltató) szektornak számos problémával kell szembenéznie jelenleg, amelyek között a szakemberhiány, a növekvő bérek, a nyelvtudás hiánya és a megfelelő munkaerő megtalálására fordított idő növekedése is szerepel, mondta el Suhajda Attila a HOA elnöke. Mint kiemelte, a tehetségekért jelenleg háború zajlik, és ebben az elvándorlás illetve az oktatási rendszer problémái miatt nem állunk túl jól. Ma már a beruházások oda mennek, ahol elég, számukra megfelelő szakembert találnak, vagyis, ha Magyarországon erre nem lelnek rá, akkor máshol fognak befektetni. Ezért is kell a vállalatoknak is együttműködni nem csak a képzésben, hanem már a pályaorientációban illetve tehetségprogramokban is.

Szakemberhiány miatt maradnak el projektek

A PwC vezérigazgatói felmérése globálisan nagyjából 3000 nagyvállalati vezetőt kérdez meg arról, hogy milyen kihívásokat, lehetőségeket és nehézségeket lát a következő évre nézve. Ebben a felmérésben most már évről évre 170-180 magyar cégvezető is részt vesz. Bencze Róbert, a PwC HR üzletágának vezetője a később nyilvánosságra kerülő felmérésből annyit elárult, hogy míg 2015-ben a vezetők a kiszámíthatatlan üzleti környezetet találták a legnagyobb fenyegetésnek, addig 2016-ban első helyre került a szakemberhiány problémája.

Egyáltalán a munkaerő mint központi téma több kérdéskörben a vezetők jelentős részét foglalkoztatja. A vezérigazgatók 94 százaléka szeretné, ha lenne információja a munkaerő hatékonyságáról, 79 százalék tervezi, hogy változtat a kulcsmunkatársak kezelésén, 72 százalék a szervezeti felépítést alakítaná át, 71 százalék tervez befektetni a képzésbe, fejlesztésbe, 53 százalék szerint problémát jelenthet a középvezetői réteg kinevelése, 43 százalék többet költene a tehetségek megtartására. 43 százalék látja úgy, hogy nehéz a megfelelő munkaerő megtalálása, 31 százalék szerint nehezebb felvenni és megtartani a fiatalabb generációs munkatársakat. Minden negyedik cég pedig halasztott már el stratégiai beruházást, mert nem állt rendelkezésre megfelelő munkaerő. Ez pedig már egyértelműen húsbavágó, gazdasági hátrányt jelentő probléma, így a tehetséges munkaerő megtartása és kinevelése kritikus tényező lett.

De mi is a tehetség?

A konferencia kerekasztalának résztvevői először azt próbálták meghatározni, hogy mi is az a tehetség. Mint Péter-Szarka Szilvia a Templeton tehetségfejlesztő program szakmai vezetője, egyben a Debreceni Egyetem kutatója, elmondta, szerintük fejlődési folyamatról, nem statikus állapotról van szó, azaz valaki nem alapvetően tehetségesnek születik vagy sem, hanem megvan benne a potenciál, ami aztán a megfelelő tevékenységen, aktivitáson keresztül valódi tehetséggé, produktivitássá válik. Ráadásul, hangsúlyozta Péter-Szarka Szilvia ez a tehetség nagyon sokféle lehet, rengeteg részképességből tevődik össze. A Templeton Program olyan átlag feletti kognitív képességekkel rendelkező fiatalokat keresett, akik egy-egy területen kiválóak lehetnek, a 20 ezer jelentkezőből nagyjából 300 tíz és 29 év közötti fiatal kap majd egyedi mentorálást a program folyamán.

Lévai Csaba a BossConnect ügyvezetője szerint a probléma többek között ott van, hogy az oktatás sok lexikális tudást ad, de a boldoguláshoz azonban nem csak erre van szükség. Ahogy gyakran a családokban is hiányzik a tudásátadás, hogy hogyan is kell piac-gazdasági körülmények között boldogulni. Ezért is hoztak létre egy társadalmi mentorhálózatot, nonprofit mentorprogramot, ahol az érdeklődő fiatalokat a számukra legmegfelelőbb mentorral próbálják összehozni, legyen szó akár vállalkozás indításáról, karrierútról vagy éppen útkeresésről.

A British Telecom HR vezetője, Grócz Mária is vázolta, hogy hogyan tudják segíteni az évente hozzájuk felvett több száz főt, hogy minél sikeresebben megtalálják a helyüket a cégnél, hogy fejlődési perspektívát lássanak maguk előtt. A BT szolgáltató központjában 1800 ember dolgozik, így náluk is nagyon fontos kérdés a munkaerő megtartása, képzése. Pályakezdőknek, néhány éve dolgozó junioroknak és felsővezetőknek egyaránt tartanak képzéseket, tréningeket, amelyeknek sok esetben része a mentorálás, coaching szemléletű fejlesztés.

A kkv-knál abból a szempontból még akutabb kérdés a tehetségek megtartása, mert a cégek piacképességére közvetlen hatással van a hiány, mondta Dudás Péter, a Humansoft Kft. műszaki igazgatója. A piac elvárja a felkészült szakembereket, a rugalmas problémamegoldó képességet. Miközben, mint mondta a szolgáltatások díjazása stagnál, a bérigények pedig, különösen az IT szektorban 20-60 százalékkal nőttek. A jó kollégák megtartása érdekében a cég kulcsember programot indított és szofisztikált értékelő rendszert alakított ki, hogy a karrierlehetőségek átláthatók legyenek. Tapasztaltabb mérnökeiknek pedig bónuszt adnak, ha a junior mérnököknél mérhető fejlődés következik be.

Mi kell a Z-generációnak?

Ebben nem volt teljes az egyetértés a kerekasztal résztvevői között, Dudás Péter szerint ugyanis szabályozott környezet és gyors, kiszámítható előmenetel lehet motiváló ennek a generációnak, míg Péter-Szarka Szilvia úgy látja ennél sokkal fontosabb számukra a szabadság, valamint olyan értelmes és kihívást jelentő célok kitűzése, amely a személyes fejlődés lehetőségét is biztosítja, ugyanakkor benne van a tevékenység társadalmi hasznosságának igénye, a felelősség kérdése, hogy a tehetségével mit kezd a fiatal.

A szakember szerint a fiataloknál komoly igény mutatkozik az egyéni támogatásra, a mentor jelenlétére, bármelyik korosztályt vesszük is figyelembe. Ugyanakkor örülnek és lehetőséget látnak a közösség építésében, hasonló emberekből, valamint a kapcsolati háló bővítésében, amihez a mentor segítheti hozzá a fiatalokat.

Lévai Csaba szerint a fiatalokra nagy hatással van a storytelling, a személyes példa, ezt is tudják biztosítani a mentorok, különösen, ha ez a fajta hatás a családon belül hiányzik. A mester-tanítványi viszony jól tud működni ezekben a helyzetekben. A BossConnect ügyvezetője szerint a mentoráltak gyakran igénylik a konkrét és praktikus segítséget, tanácsot is a mentortól, akár üzleti döntésekben, amelyben utóbbiak jóval nagyobb tapasztalattal rendelkeznek, mint a mentee. Lévai Csaba szerint konkrét célokat is kitűznek, például a karriermentoráltaknál, ami akár konkrét előléptetést, fizetésemelkedést is jelenthet. Az útkeresők esetében pedig cél a bizonytalansági idő lerövidítése.

Néhány mérési adatból az is kiderült, hogy a programban a mentorokkal a mentoráltak 97 százaléka elégedett volt, a résztvevők 30 százaléka az eredetileg vártnál jóval többet kapott a folyamattól. A mentorált vállalkozók 30 százalékkal tudták megnövelni cégeik értékét, a karriermentoráltaknak pedig 82 százaléka tudott előrébb lépni a ranglétrán.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az X generációsok tudják: ha nem tanulsz, véged - avagy miért jó megtartani a középkorú munkavállalót?

Nincsenek könnyű helyzetben manapság az X generációs (jellemzően 1960 és 1979 között született) munkavállalók. Könnyen kerülhetnek... Teljes cikk

Az év eleje a felmondások ideje?

Az év elején történő felmondások aránya bár változó lehet, azonban sok cégnél ebben az időszakban, az év végi bónuszok kifizetését követően... Teljes cikk

Menni vagy maradni? Váltási dilemmák év elején

Hiába gondolkodik a munkavállalók közel fele munkahelyváltáson, Szemán Zoltán karrier-tanácsadó szerint ez inkább a vágyat fejezi ki, nem a... Teljes cikk