kapubanner for mobile
Szilágyi Katalin
Megjelent: 13 éve

Szakembereket keres a Randstad

A ProfiPower és a Randstad októbertől egyesült erővel igyekszik eleget tenni a vállalati igényeknek, legyen szó ideiglenes munkavállaló, vezető vagy specialista munkakörbe történő jelölt keresésről. Többek között a Tata Consultancy-hoz, a British Petrolhoz és a közeljövőben egy jelentős autóipari beruházáshoz is ők toborozzák a munkavállalókat. Az új cég szolgáltatásairól, terveiről Jankovich Ilona ügyvezetővel beszélgettünk.

images

Jankovich Ilona
- A gazdasági válság megtisztulást és egyben erős versenyhelyzetet teremtett a munkaerő-közvetítői piacon, aminek vesztesei egyértelműen a kisebb cégek voltak. Mi az oka annak, hogy két, a maga területén piacvezető cég egyesül? Ennyire rossz a helyzet, vagy a vállalatok sokkal több szolgáltatást várnak el?

- Éppen amiatt döntöttünk az egyesülés mellett, mert jelenleg jó a munkapiaci helyzet és úgy gondoljuk, hogy a következő néhány évben meghatározó szerepet tudunk betölteni a magyar piacon. Míg a Randstad inkább a munkaerő-kölcsönzés és közvetítés terén, addig a ProfiPower a speciális keresésekben, a fejvadászatban erős, és mivel a cégek egyre több szolgáltatást várnak el egy szolgáltatótól, úgy gondoljuk, hogy ezzel a kombinációval teljes portfoliót tudunk nyújtani az ügyfeleknek.

- Tervezik-e új üzletágak, szolgáltatások indítását? Megmarad-e például a márciusban indított Randstad toborzó?

- Természetesen a toborzó megmarad, és több új irányt is erősíteni kívánunk. Az egyik ilyen az úgynevezett inhouse solutions, vagyis, amikor komplett csapatként vagyunk jelen egy cégnél és valamennyi toborzási folyamatát mi végezzük. Bővíteni szeretnénk emellett a kölcsönzési üzletágat, mivel ahogyan a gazdaság kezd beindulni, sok cég először nem állandó státuszú, hanem ideiglenes munkaerőt akar felvenni. Még inkább erősíteni akarjuk a jövőben az interim projektjeinket, vagyis amikor egy vállalatnak átmenetileg van szüksége egy specialistára, mert például valaki szülni megy, vagy lebetegedett, vagy éppen know-how kell, akkor biztosítani tudunk interimeket, itt elsősorban IT specialistákra, HR menedzserekre kell gondolni. Külföldön ez a szolgáltatás már népszerű, Magyarországon még kevés cég alkalmazza, ezen szeretnénk változtatni.

- Milyen ágazatokban, területeken kínálnak HR megoldásokat a cégek számára?

- Valamennyi iparágban jelen vagyunk. Működik egy IT, pénzügyi specialista csapatunk és külön csapat foglalkozik a sales, marketing, mérnöki területekkel. A közvetítői és a kölcsönzési területen is külön-külön csoport dolgozik.

- Hogyan érinti a fúzió a dolgozói létszámot?

- Jelenleg 75-en dolgoznak az egyesített cégnél, és egy kis bővülés is várható a közeljövőben, mivel elég sok munka van.

- Akkor ezek szerint valóban kezd beindulni a munkaerő-kereslet. A magyar álláspiac, üzleti környezet és jövedelmi szintek javulásáról számolt be nemrég az Európai Bizottság is. De mikro szinten, a fejvadász szemével, milyen a magyarországi helyzet?

- Úgy látom, hogy Budapesten és környékén stabil a munkaerőpiac, könnyebb elhelyezkedni, mint vidéken, ahol még mindig sok vállalat helyzete bizonytalan. Sok cég már döntést hozott a létszámbővítésről, de még nem cselekszik, új befektetők is megjelentek a piacon, elsősorban autóipari beszállítók, akiknél jelentősebb létszámnövelésre lehet számítani. Vannak persze gyártó cégek, ahol még mindig leépítések zajlanak, az építőipar valószínűleg csak jövőre indul be, az FMCG szektorban is kivárnak a munkáltatók. A bank és pénzügyi szektorban, a szolgáltatóiparban viszont már kifejezetten jó a helyzet, egyre több a meghirdetett pozíció.

- Sok felsővezető és középvezető is a leépítések áldozatául esett. Rájuk van már kereslet?

- A legfelső szinteken sokan keresnek állást, de nincs annyi lehetőség, felsővezetőkből kevés kell. Elsősorban középszinteken van szükség vezetőkre vagy specialistákra. Ugyanakkor azoknak a pályakezdőknek sem könnyebb a helyzete, akik most jönnek ki az egyetemekről. Azoknak áll most a zászló, akik pénzügyi vonalon mozognak, több éves munkatapasztalatuk van és nyelvet beszélnek, nekik mindig lesz állásuk.

- Ön 2004-ben költözött Magyarországra Hollandiából, ahol szintén fejvadász céget működtetett. Miben más a két piac?

- Nincs nagy különbség a két ország között. Mivel a holland piac régebb óta működik, az ottani vállalatok sokkal nyitottabbak az olyan új megoldásokra, mint az interim projekt vagy az inhouse solutions, megszokták, hogy ezek jó megoldások. Magyarországon, ha nem megszokott egy módszer, több időbe telik elérni, hogy bevezessék. Ezt leszámítva hasonló a két piac, a válság mindenkit meglepetésként ért, Hollandiában is ugyanazokkal a problémákkal kellett szembenézniük a vállalatoknak, mint itt: a költségeket vissza kellett szorítani, létszámcsökkentésre kényszerültek, a megmaradt dolgozókat pedig valahogyan motiválni kellett. Magyarországon talán annyival jobb a helyzet, hogy még nem annyira fejlett a piac, így nincs minden lehetőség kiaknázva és sok befektető jön.

- Nyilván ebben az adóváltozások is közre fognak játszani.

- Valóban, az adórendszer eddig nem volt elég kedvező. Most, hogy csökkent a társasági adó és jövőre úgy tűnik, a személyi jövedelemadó is, jobb helyzetbe kerül a magyar gazdaság, ami a befektetőket is vonzani fogja. Nem beszélve arról, hogy mindenki meg van elégedve a tehetséges magyar munkaerővel. Senkitől nem hallottam még, aki Magyarországon kezdett vállalkozásba, hogy panaszkodott volna a magyar dolgozókra.

- Magyarországon a legtöbb munkavállalót a kis- és középvállalatok foglalkoztatják, és úgy tűnik, a jelenlegi kormány ezt a szektort jobban kívánja fejleszteni és támogatni, mint korábban. Önök inkább a multinacionális cégekkel állnak kapcsolatban, hogyan látja, be tudnak törni a kkv-k piacára? Van egyáltalán onnan igény HR-szolgáltatásokra?

- Úgy tapasztalom, hogy van igény a részükről, de ezen javítani kellene, ugyanis nem működnek elég hatékonyan, mert sokszor ismerősöket vesznek fel a pozíciókra, így éppen ezeknél a kisebb cégeknél lenne szükség arra, hogy külsőleg hozzanak be szakembereket. Remélem, hogy ebben a szektorban a jövőben nagyobb szerepet tudunk játszani, mint eddig és jó értékeket tudunk hozni, ugyanakkor nekünk is kihívás megismerni egy kis vagy középvállalat kultúráját.

- A válság a toborzási szokásokat is átírta: sok cég inkább az olcsóbb megoldások felé nyitott, azaz inkább belülről oldják meg a felvételt, vagy gyakornoki programokkal biztosítják az utánpótlást. Felmerül a kérdés, szükség lesz-e így a jövőben közvetítőkre?

- Minden cégnek szüksége lesz erre a segítségre, hiszen önmaguk nem tudnak annyi potenciális jelöltet elérni, mint egy közvetítő, amelyik kiterjedt kapcsolati hálózattal, adatbázissal rendelkezik. A legjobb embert megtalálni egy adott pozícióra a legjobb befektetés egy cégnek, ezen nem szabad spórolnia, hiszen ha felvesz egy kiváló szakembert, aki néhány évig ott marad, munkájának a hozzáadott értéke sokszorosát hozza vissza a befektetett pénznek. Különösen hiányszakmák, speciális profil, vagy nagy fluktuáció esetén érdemes közvetítőt bevonni a folyamatba.

- Az elkövetkezendő időszakban milyen kihívásokkal kell szembenézniük a tanácsadó cégeknek?

- Mindenekelőtt nagyon rugalmasnak kell lenniük, de azt hiszem, az a legnagyobb kihívás egy tanácsadó számára, hogy milyen szolgáltatást, minőséget és hozzáadott értéket tud adni. Olyan értéket kell nyújtani, ami az ügyfélnek nincs meg, olyan embereket kell mutatni neki, akiket hirdetés útján nem talál meg.

- Ha már a hirdetéseket említette, mennyire aknázzák ki a technológia adta új toborzási csatornákat?

- Maximálisan élünk ezekkel a lehetőségekkel. Részt vettünk például a Profession.hu által szervezett virtuális állásbörzén is, és a közösségi oldalak is segítik az adatbázisok kiépítését. Megváltozik a mi szakmánk is, egyre több csatornán lehet elérni az embereket, érdekes azonban az, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban, de egyben etikusan használni ezeket a csatornákat.

- Beszélgetésünk során rávilágított, hogy a tanult, nyelveket beszélő szakembereknek nagyobb esélyük van most az álláspiacon. De mi van azokkal, akik kevésbé képzettek? Vállalnak-e értük valamiféle missziót, segítik-e az ő elhelyezkedésüket?

- Igen, még a válság közepén úgy gondoltuk, hogy tanácsadást indítunk azok számára, akik munkát keresnek és akarnak is találni. Abban próbáljuk őket segíteni, hogy miként kell egy állásinterjúra készülni, mit kell beleírni egy önéletrajzba. Workshopokat is tartunk ezzel kapcsolatban, de csalódva tapasztaltuk, hogy az emberek inkább moziba mennek, mintsem fél órát a jövőjükbe fektessenek. Természetesen nemcsak az interneten, telefonon is lehet tanácsot kérni tőlünk. Ugyanakkor azért, hogy valóban sikeres legyen egy álláskeresési folyamat, a jelentkezőnek is aktívnak kell lennie.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Szellemállásoktól" hemzsegnek az állásportálok - de mi értelme a kamu álláshirdetéseknek?

A munkáltatók olyan látszólag nyitott pozíciókat hirdetnek meg az állásportálokon vagy börzéken, amelyeket soha nem is akartak betölteni. Mi... Teljes cikk

Így áll a munkaerőpiac 2024-ben: hány jelentkezést nyújt be egy átlagos álláskereső?

A jelentkezők többsége legalább kettő, de maximum öt helyre adja be egyszerre az önéletrajzát – többek között ez derült ki az 55. Műegyetemi... Teljes cikk

Égető dilemma: honnan lesz 300 ezer új munkavállaló Magyarországon?

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé a kormány: 2030-ra 85%-ra szeretnék emelni a magyarországi foglalkoztatottsági rátát. Ehhez főleg a 15-29 éves... Teljes cikk