Megjelent: 12 éve

Talentizmus: új korszak az álláspiacon

A technológia egyre inkább újrafogalmazza a munka világát, amely sokkal komplexebb, mint tíz éve volt. Az álláspiacon már nem a cégek és a tulajdonosok diktálnak, hanem a jó munkatársak. Az utóbbi években ugyanis felértékelődött a szakképzettség, a tehetség szerepe a gazdaságban, és ma hiába van egy vállalatnak pénze, ha nincs szakembere, akivel a tőkét forgatná - figyelmeztet egy új korszak eljövetelére a Manpower.

Globális tehetséghiány, multi generációs munkaerő-menedzsment, mobilitás, öregedő társadalmak, közösségi hálózatok - csak néhány olyan trend, amelyről nem is gondolnánk, milyen komoly hatást gyakorolnak a munkaerőpiacra, és ezáltal egész életünkre. A gyors technológiai fejlődés például újrafogalmazza a munka világát, ami már most sokkal komplexebb, mint tíz évvel ezelőtt. A virtuális világban felnövő fiatalok egészen más szemlélettel, tudással lépnek a munkaerőpiacra, amelyre a vállalatoknak fel kell készülniük. A demográfiai folyamatok miatt egyre kevesebb dolgozót engednek nyugdíjba, így az idősebb generáció foglalkoztatása, képzése is megoldásra vár, miközben az egyes nemzedékek között egyre nagyobb a kommunikációs szakadék. Ezek a globális erőhatások együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy a kapitalizmus korát felváltja egy új korszak, amit a Manpower szakemberei Human Age-nek, talentizmusnak neveztek el.

- Amit a feudalizmusban a föld, az ipari forradalom idején a termelő kapacitás, a gép, a pénzügyi tőke jelentett, az a XXI. században az emberi faktor, a tehetség lesz. Megfelelő szakemberek nélkül nem tud versenyképes maradni a jövőben egy vállalat - mondta egy közelmúltban tartott szakmai háttérbeszélgetésen Kiss Judit, a Manpower ügyvezető igazgatója.

Míg a kapitalizmusban a hajtóerő a tulajdonos, a cég és a tőke volt, most a szakértelem, a képzettség, az emberben rejlő lehetőségek válnak a gazdasági növekedés motorjává. Mindez azt is jelenti, hogy folyamatosan átalakulnak az üzleti modellek, a szervezetek újrafogalmazzák az értékarányokat és új társadalmi berendezkedések jelennek meg. - Ez az új szellemiség mind a munkáltatók, mind az egyének helyzetére kihat, az univerzálisan alkalmazható megközelítések már nem működnek, a cégeknek az egyén szintjén kell kommunikálniuk - hangsúlyozta Kiss Judit. A szakember rámutatott: a recesszió és a most kezdődő fellendülés alatt sok szervezet modernizálta és átalakította a humán erőforrással kapcsolatos gyakorlatát, leginkább az alacsonyabb költségek és a nagyobb hatékonyság érdekében. Ennek során sok cég rájött arra, hogy ha képesek kiaknázni a megfelelő helyen a megfelelő emberekben rejlő lehetőségeket, még egy kihívásokkal teli környezetben is elérhetik mindazt, amit korábban.

Mi is az a tehetség?

A tehetség fogalma időről- időre folyamatosan változik. A talent nem csupán az embereket jelenti, hanem sokkal többet. Azt a személyt jelöli, aki minden tekintetben - szakértelem, viselkedés- és gondolkodásmód, valamint az a képesség, hogy hatékonyan működjön egy globális környezetben - pontosan megfelel annak, amire éppen most szükség van. A talent specifikus, pontosan meghatározható - definiálja a fogalmat a Manpower.

A megfelelő tehetséget azonban nem olyan egyszerű megtalálni, annak ellenére sem, hogy viszonylag magas a munkanélküliség. A Manpower legfrissebb, 36 országban mintegy 35000 munkáltató részvételével készített Talent Shortage Survey felmérése alapján a nemzetközi adatokkal összhangban a magyar cégek több mint 30 százalékának gondot okoz azon kulcspozíciók betöltése, amelyek elengedhetetlenek a sikeres működés érdekében.

Human Age: középpontban az ember

Az új korszakban újraértékelődnek a szerepek, a célok, a lehetőségek, a cégek növekedéséhez, versenyképességéhez már nem elegendő a pénz, az okos tulajdonos, megfelelő szakemberek nélkül ugyanis nem fogják tudni forgatni a tőkét. Éppen ezért a cégeknek az a legfontosabb feladata, hogy pontosan felmérjék, milyen tehetségekre lesz szükségük most, és öt, vagy tíz év múlva, az ezzel kapcsolatos stratégiájukat pedig az üzleti stratégiájukhoz kell igazítaniuk - vélik a Manpower szakemberei, rámutatva, hogy a munkavállalók motiválását és képzését is ügyesebben kell ezek után megoldaniuk.

Az új korban már nem a túlkínálat miatt lesz munkanélküliség, hanem a pontos elvárások miatt, így a cégek vezetői nem lesznek abban a kényelmes helyzetben, hogy válogathatnak a munkatársak közül, sokkal inkább kényszerhelyzetbe kerülnek, hogy megtalálják a jó szakembereket, így előbb utóbb már nem ők diktálnak, hanem a tehetségek nekik.

Természetesen nemcsak a vállalatok élete változik meg gyökeresen, a munkavállalóknak is alkalmazkodniuk kell az új helyzethez. Vége annak a korszaknak, amikor valaki egy munkahelyen dolgozik egy életen át, ma már 38 éves korára 10-14 állása, szakmája is lehet egy embernek. Folyamatosan tanulni, képezni kell magunkat. Ebben az új korban az optimalizáció helyett a piacra kell figyelni, az agilitás számít és a munkavégzés egyre rugalmasabbá válik, a cégeknek pedig együtt kell dolgozniuk a munkavállalóikkal.


  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A járvány és a háború sem fogott a magyar munkaerőpiacon

Kétszáz emberből nyolcvan dolgozik, több mint hetvenhatan teljes munkaidőben. Teljes cikk

A magyar dolgozók több mint harmada fél, hogy egy éven belül elveszti az állását

A válaszadók majdnem fele szerint a háztartása legfeljebb három hónapot tudna átvészelni a fő kereső állásvesztése esetén - derül ki egy friss kutatásból. Teljes cikk

Lassulás látszik a bérezésben és a toborzásban

Egyre kevésbé mernek hosszú távra elköteleződni a munkáltatók. Teljes cikk

Facebook