Megjelent: 11 éve

Talentizmus: új korszak az álláspiacon

Globális tehetséghiány, multi generációs munkaerő-menedzsment, mobilitás, öregedő társadalmak, közösségi hálózatok - csak néhány olyan trend, amelyről nem is gondolnánk, milyen komoly hatást gyakorolnak a munkaerőpiacra, és ezáltal egész életünkre. A gyors technológiai fejlődés például újrafogalmazza a munka világát, ami már most sokkal komplexebb, mint tíz évvel ezelőtt. A virtuális világban felnövő fiatalok egészen más szemlélettel, tudással lépnek a munkaerőpiacra, amelyre a vállalatoknak fel kell készülniük. A demográfiai folyamatok miatt egyre kevesebb dolgozót engednek nyugdíjba, így az idősebb generáció foglalkoztatása, képzése is megoldásra vár, miközben az egyes nemzedékek között egyre nagyobb a kommunikációs szakadék. Ezek a globális erőhatások együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy a kapitalizmus korát felváltja egy új korszak, amit a Manpower szakemberei Human Age-nek, talentizmusnak neveztek el.

- Amit a feudalizmusban a föld, az ipari forradalom idején a termelő kapacitás, a gép, a pénzügyi tőke jelentett, az a XXI. században az emberi faktor, a tehetség lesz. Megfelelő szakemberek nélkül nem tud versenyképes maradni a jövőben egy vállalat - mondta egy közelmúltban tartott szakmai háttérbeszélgetésen Kiss Judit, a Manpower ügyvezető igazgatója.

Míg a kapitalizmusban a hajtóerő a tulajdonos, a cég és a tőke volt, most a szakértelem, a képzettség, az emberben rejlő lehetőségek válnak a gazdasági növekedés motorjává. Mindez azt is jelenti, hogy folyamatosan átalakulnak az üzleti modellek, a szervezetek újrafogalmazzák az értékarányokat és új társadalmi berendezkedések jelennek meg. - Ez az új szellemiség mind a munkáltatók, mind az egyének helyzetére kihat, az univerzálisan alkalmazható megközelítések már nem működnek, a cégeknek az egyén szintjén kell kommunikálniuk - hangsúlyozta Kiss Judit. A szakember rámutatott: a recesszió és a most kezdődő fellendülés alatt sok szervezet modernizálta és átalakította a humán erőforrással kapcsolatos gyakorlatát, leginkább az alacsonyabb költségek és a nagyobb hatékonyság érdekében. Ennek során sok cég rájött arra, hogy ha képesek kiaknázni a megfelelő helyen a megfelelő emberekben rejlő lehetőségeket, még egy kihívásokkal teli környezetben is elérhetik mindazt, amit korábban.

Mi is az a tehetség?

A tehetség fogalma időről- időre folyamatosan változik. A talent nem csupán az embereket jelenti, hanem sokkal többet. Azt a személyt jelöli, aki minden tekintetben - szakértelem, viselkedés- és gondolkodásmód, valamint az a képesség, hogy hatékonyan működjön egy globális környezetben - pontosan megfelel annak, amire éppen most szükség van. A talent specifikus, pontosan meghatározható - definiálja a fogalmat a Manpower.

A megfelelő tehetséget azonban nem olyan egyszerű megtalálni, annak ellenére sem, hogy viszonylag magas a munkanélküliség. A Manpower legfrissebb, 36 országban mintegy 35000 munkáltató részvételével készített Talent Shortage Survey felmérése alapján a nemzetközi adatokkal összhangban a magyar cégek több mint 30 százalékának gondot okoz azon kulcspozíciók betöltése, amelyek elengedhetetlenek a sikeres működés érdekében.

Human Age: középpontban az ember

Az új korszakban újraértékelődnek a szerepek, a célok, a lehetőségek, a cégek növekedéséhez, versenyképességéhez már nem elegendő a pénz, az okos tulajdonos, megfelelő szakemberek nélkül ugyanis nem fogják tudni forgatni a tőkét. Éppen ezért a cégeknek az a legfontosabb feladata, hogy pontosan felmérjék, milyen tehetségekre lesz szükségük most, és öt, vagy tíz év múlva, az ezzel kapcsolatos stratégiájukat pedig az üzleti stratégiájukhoz kell igazítaniuk - vélik a Manpower szakemberei, rámutatva, hogy a munkavállalók motiválását és képzését is ügyesebben kell ezek után megoldaniuk.

Az új korban már nem a túlkínálat miatt lesz munkanélküliség, hanem a pontos elvárások miatt, így a cégek vezetői nem lesznek abban a kényelmes helyzetben, hogy válogathatnak a munkatársak közül, sokkal inkább kényszerhelyzetbe kerülnek, hogy megtalálják a jó szakembereket, így előbb utóbb már nem ők diktálnak, hanem a tehetségek nekik.

Természetesen nemcsak a vállalatok élete változik meg gyökeresen, a munkavállalóknak is alkalmazkodniuk kell az új helyzethez. Vége annak a korszaknak, amikor valaki egy munkahelyen dolgozik egy életen át, ma már 38 éves korára 10-14 állása, szakmája is lehet egy embernek. Folyamatosan tanulni, képezni kell magunkat. Ebben az új korban az optimalizáció helyett a piacra kell figyelni, az agilitás számít és a munkavégzés egyre rugalmasabbá válik, a cégeknek pedig együtt kell dolgozniuk a munkavállalóikkal.


  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.073 Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter