Megjelent: 4 éve

Testbeszédünk a teljesítményünket is befolyásolja

A viselkedésünk és a testbeszédünk befolyásol másokat, akikkel kapcsolatba kerülünk, de vajon a testbeszéd, testtartás megváltoztatása befolyásolhatja-e, amit magunkról gondolunk? Amy Cuddy szociálpszichológus szerint igen, erről írt a hvg.hu.

Cuddy a Harvard üzleti karán tanulmányozta MBA-hallgatók órai aktivitását, viselkedését. Ebből az derült ki, hogy a magabiztos testtartású diákok szignifikánsan jobb teljesítményt nyújtanak az órákon, mint kevésbé domináns társaik. Ez önmagában még nem olyan meglepő, de ennek nyomán a szociálpszichológus azt próbálta ki, hogy kevésbé domináns hallgatóknak betanítanák a dominánsak viselkedését és fordítva. Vagyis befolyásolja-e, hogy érezzük magunkat, mit gondolunk magunkról az, hogy milyen testtartást veszünk fel?

A kísérlet során nyálmintát vettek a hallgatóktól, a stresszhormon és a dominanciahormon szintjét vizsgálták. A diákok felvették a számukra idegen testtartás valamelyikét két percre. Megkérték őket, hogy egy skálán értékeljék, hogyan érzik magukat, aztán játszhattak szerencsejátékot, majd újra nyálmintát adtak.

A domináns pozíciókat felvevők 86 százaléka játszott, az alárendelődő szerepet felvevőknek viszont csak a 60 százaléka. Tesztoszteronszintben 20 százalékos növekedés volt megfigyelhető a domináns póznál, a kevésbé magabiztos pózoknál pedig 10 százalékos csökkenés. A kortizolszint a hatalmi pózokat játszóknál 25 százalékos csökkenést, míg a nem dominánsokat produkálóknál 15 százalékos növekedést mutatott.

Vagyis az eljátszott magabiztosság is megnyugtat és növeli a viselkedés magabiztosságát is, ami jobb teljesítményt is jelent. Legyen szó állásinterjúról, prezentációról, üzleti tárgyalásról.

hvg.hu
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter