Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 10 hónapja

Többet dolgozunk, ha tudjuk, mennyit keresnek körülöttünk

Jobban dolgozunk, ha tudjuk, hogy mennyit keres a főnök, viszont, ha a mellettünk ülő kollégánk keres jobban, akkor hajlamosak vagyunk ellustulni vagy kevesebbet dolgozni - derül ki egy felmérésből.

images

A tanulmányt idézve Qubit azt írja: a Harvard Business School és a University of California, Los Angeles közös kutatásában egy meg nem nevezett, több ezer embert foglalkoztató, több milliárd dolláros bevételt termelő kereskedelmi bank kétezer munkatársán végzett el egy kísérletet.
Főként azt a két kérdést vizsgálták, hogy meg tudják-e tippelni a munkatársaik fizetéseit a dolgozók, illetve amikor megismerik a fizetéseket, hogyan reagálnak az egyenlőtlenségekre.

Az eredményekből kiderült, hogy a saját szintjükön lévők bérét viszonylag pontosan meghatározták, ugyanakkor nagy volt a szórás abban, hogy mennyivel becsülték félre a béreket: átlagosan 11,5 százalékot tévedtek felfelé vagy lefelé. A főnökök esetében már más volt a helyzet: átlagosan 28 százalékot tévedtek a válaszadók felfelé vagy lefelé, de a tévedések szisztematikusak voltak, és átlagosan 14,1 százalékot torzítottak lefelé.
A kétezer emberből véletlenszerűen kiválasztott ötszáz munkavállaló megtudta, hogy mennyit keresnek a közvetlen kollégái és a főnökei, ötszázan csak azt, hogy mennyit keresnek a közvetlen kollégái, további ötszázan csak a főnökeik fizetéséről értesültek, ötszáz pedig nem tudott meg semmit.

Ezt követően a kutatók azt vizsgálták, miként hatnak a becsült fizetések a dolgozók munkakedvére. Itt derült ki, hogy akik átlagosan 1 százalékkal magasabb fizetést becsültek a magukkal egy szinten lévő kollégáiknak, majdnem 1 százalékkal kevesebb időt dolgoztak. Akik viszont 1 százalékkal magasabb fizetést becsültek a főnökeiknek, átlagosan 0,15 százalékkal több időt dolgoztak. A kutatók a szakirodalom alapján arra jutottak, hogy sokkal motiváltabb a dolgozó, ha a körülötte lévők nagyjából azonos pénzt keresnek. Természetesen ellenkező esetben pedig motiválatlanná válik az ember, ha azt látja, hogy kevesebbet keres.
A cikk szerint az eredmények azt is mutatják, hogy ha a hierarchiában közelebb áll a dolgozó a menedzseréhez, a fizetés ösztönző hatása a munkakedvére annál kifejezettebb. Elképzelhető, hogy ez áll a vertikális incentívek használta hátterében a cégek részéről. A dolgozók számára ugyanis a fenti jelenség vélhetően elfogadhatóbbnak vagy nagyobb motiváló erejűnek mutatkozik.

qubit.hu
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
149 tanuló végzett az Audi Hungaria szakképzési rendszerében

149 szakmunkástanuló tett sikeres záróvizsgát az AUDI HUNGARIA Zrt. és partneriskolái duális szakképzésében. Jelenleg 15 különböző szakmában... Teljes cikk

További támogatás a kkv-k munkahelyteremtésére

Mintegy 100 vállalkozás nyert el másfélmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást a Mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő... Teljes cikk

6 magyar egyetem került a világ legjobb 1000 felsőoktatási intézményének listájára

Hat magyar egyetem került fel a Quacquarelli Symonds (QS) 2020-as összesített világrangsorára: a magyar felsőoktatási intézmények közül a legjobb... Teljes cikk