Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 5 éve

Új megoldás a kisgyerekes munkavégzésre

A közösségi irodákat alapító, használó, stratup-okban dolgozó fiatalok most kerültek gyermekvállalási időszakba, és - ahogy szinte minden területén az életüknek- másfajta megoldást találtak a kihívások megoldására. A Coworkid azt nyújtja, hogy amíg egy közösségi irodai térben dolgozik a szülő, addig a gyerekre szakemberek vigyáznak. Együtt, de mégis külön. A módszert kipróbáló fiatal anyukák nagyon lelkesek, egy új irány kezdetét látják a szülőknek nyújtott szolgáltatásokban.

Saját példájukból indult ki a Loffice alapítói, Klementz Panni és Kata, illetve a munkájukat segítő Szablár Andrea, amikor elkezdtek egy szülő és gyerekbarát szolgáltatási formán gondolkodni, hiszen ők is a pörgésből, a sokszínű, saját világukban létrehozott munkahelyi tevékenységből szakadtak ki, mikor babát vállaltak. „Családot szerettünk volna mi is, de beláttuk, hogy ehhez a mai világban mankóra van szükség” - mondta a bevezetőjében a Coworkid nevű projekt kick-off-ján Klementz Kata.

A projekt abban más a sokféle, szülőtámogató munkahelyi megoldáshoz képest, hogy támogatja az együtt és egyben külön végezhető munkát. A kisgyerekes szülő a babával együtt be tud menni egy közösségi irodába dolgozni, ahol szakképzett felügyeleti lehetőséget kap, ami akár pár órás, de rendszeres is lehet.

Az otthon dolgozó anyukáknak pont az a félelmük, hogy a szeparációjuk fokozódik az otthon végzett munkától, ráadásul aki próbálta már, az pontosan tudja, milyen alacsony hatékonysággal lehet egy kisgyerek mellett dolgozni. Ha meg bejár valaki a munkahelyére dolgozni, akkor sok esetben komoly lelkiismeret-furdalása lesz éppen amiatt, hogy nem tud a gyerek számára elérhető lenni.

A babának és a szülőnek is jót tesz, ha társaságban van

A rendezvényen Forgács Bálint PhD, az ELTE Babalaborjának vezetője is ezt a tényt emelte ki elsőnek, amikor arról kérdezték, milyen tudományos tapasztalat erősíti meg, vagy cáfolja a babák társas tevékenységének szükségességét. Az elmúlt időszak babakutatásai alapján a szakember elmondta, hogy a babák szociális fejlődését és kognitív képességeit fejleszti az, ha társaságban vannak. Az őseink körülbelül 150 fős csoportokba tömörülve éltek, így ebben a körben oldották meg a gyerekek felügyeletét. Ezt a helyzetet most egy - többnyire - anyának egyedül kell, szeparáltan lemenedzselnie. Ugyanakkor minden kutatás azt mutatja, hogy a nagyobb társaság biztonságot ad, és ebben a körben máshogy viselkednek a babák. Aki például kettesben a szülővel nyűgös, az sokkal barátságosabbá válik ha több ember van körülötte. Ugyanakkor az a megoldás, ahol a szülőnek nem kell egész napra elzárva, más fizikai helyen lennie a babától távol, sokkal emberségesebb a felnőttnek is, hiszen az elválasztódás jelentős frusztrációt, lelkiismeret-furdalást jelent a szülőnek.

Heal Edina, aki most az Egyenlítő kör nevű civil szervezet alapítójaként vett részt a kerekasztal beszélgetésen elmondta, hogy a szervezetük azért indított egy projektet, hogy a kisgyerekes anyáknak segítsen olyan új munkalehetőséget találni, amely lehetővé teszi a babázást a jövedelemszerzéssel összekombinálni. Ő - a saját, felsővezetői tapasztalata alapján- nagyon ajánlja a kismamákat, mint munkaerőket. Sokkal fókuszáltabbak a többieknél, és a határidőket is jobban tartják másoknál. „Magyarországon az a gond, hogy a kismamák túl későn térnek vissza a munka világába. Van, aki kifejezetten nem szeretne a törvény adta 3 év előtt újra megjelenni, de a többség arról panaszkodik, hogy ellehetetlenítik őket a visszatéréskor”. Ugyanakkor hatalmas ma a munkaerőhiány minden területen, és ebben a helyzetben „drága, felesleges dolog parlagon hagyni a sok tanult, potenciális munkaerőt” - mondta a szakember.

Coworkid
Ez nem rugalmasság, ez ma már maga az élet!

A helyzet szerencsére idehaza is sokat változott az elmúlt 4-5 évben. Marton Éva, a GE “Working Parents Program” alapítója két lányával, akik ma 9 és 13 évesek, 3-3 évet volt még otthon. Vezetői pozícióból ment el szülési szabadságra, és a saját bőrén érezte milyen nehéz a reintegráció. Ezért találta ki azt a szülősegítő programot, amelynek önkéntes vezetője is lett, és amely már 6 éve része a GE vállalti életének, sőt, amely nemzetközi hírnevet is szerzett, és mentorvállalatként mutathatnak más országok szervezeteinek is példát. „Ma már nem jelent rendkívüli helyzetet, ha egy dolgozó elmegy 3-kor, mert anyák napi ünnepségre, vagy szülői értekezletre siet. A GE-nél is van babszoba, és egyre erősödik a rész-, illetve a távmunka. A vállalat azt érezteti a munkavállalókkal, hogy ebben a sok szempontból kritikus élethelyzetben sem hagyja cserben őket, gondoskodik róluk. Ráadásul nem is a kihasználtság a fontos ezeknél a szolgáltatásoknál, hanem maga a lehetőség.

„Mindset-et kell váltania a munkáltatóknak, ha meg akarják tartani a munkaerőt” - mondta a programalapító. Ahogy az egyik, amerikai vezető a GE-nél megfogalmazta, „This is not flexibility, this is reality” - azaz, ami régen rugalmasnak számított a munkaerőpiacon, az ma már a számon kérhető valóság.

Ehhez kapcsolódott Liptay Gabriella, a KPMG marketing és kommunikációs igazgatójának az észrevétele is. Mikor ő végzett az akkori Közgazdasági Egyetemen, azt tapasztalta pár év múlva, hogy az akkori évfolyamtársai közül a férfiak szinte kivétel nélkül felsővezetők lettek- ez az a kor volt, amikor a nyelvet beszélő diplomás hamar vezetővé válhatott-, a lányok pedig a családalapítás után lesodródtak a szakmai pályáról. Ezt a helyzetet el kell kerülni. Már csak azért is, mert ő is felsővezetőként, saját tapasztalata alapján azt mondja, hogy a kisebb team-eket kifejezetten energizálja a kisgyerekes szülő, mint munkavállaló. Természetesen, kell a szervezeti támogatás, amivel tudnak ezek az emberek dolgozni, de ha egy cégnél az átlagéletkor 35 év alatti, és a munkavállalóknak nagyrésze hölgy, akkor erre a támogatásra megtartási eszközként kell tekinteni.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Új megoldás a kisgyerekes munkavégzésre
2. oldal - Életmentő lehet egy részmunkaidős állás
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
További cikkek
A co-working új formája: Otthon, barátokkal

Bár a kávézók, co-working irodák és a könyvtárak remek helyek, egyre több távmunkás inkább a barátaival dolgozik együtt, otthon. Teljes cikk

Home office vagy visszatérés az irodába? - A dolgozókat is megosztja a kérdés

Sokak számára ma már teljesen magától értetődő, hogy otthonról végzik munkájukat, ugyanakkor számos dolgozó jött rá, hogy vannak előnyei az... Teljes cikk

Távmunka: éjszaka is lehet, a délután pedig akár a játéké, a pihenésé

Úgy tűnik, a távmunka következtében a munkavégzés rendje végérvényesen változóban van. Egy amerikai kutatás szerint a home office elterjedése... Teljes cikk