kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

Vállalati életmód-támogatás kicsiben és nagyban (2.)

Hogyan lehetséges a dolgozók életmódját több mint 1000 fő foglalkoztatása mellett is hatékonyan támogatni? Megkerestük az Unilever HR vezetőjét, hogy betekintést nyerhessünk egyedülálló Lamplighter programjukba. Egy nagyvállalat hatékony példája annak, hogy a munkavállalók egészséges életmódjának támogatása hosszú távon megtérülő befektetésnek bizonyul.

Az Unilever jelenleg Magyarországon 1623 főt foglalkoztat, 440 főt Budapesten, 1183 főt a veszprémi, nyírbátori, röszkei gyárában. Nem véletlen, hogy egy ilyen komplex nagyvállalatnál kiemelt fókuszpont a munkavállalók egészsége. Olyan átfogó Fenntarthatósági Terv és annak keretében kivitelezett életmód támogató program, amely az Unilevernél működik, követendő példa lehet a közép-, és nagyvállalatok számára.

Felfigyelve erre a komplex programra, megkerestük Orosz Vivient, az Unilever Magyarország Kft. HR vezetőjét, hogy megismerhessük a rendkívül találóan "Lamplighter"-ként elnevezett, egészséges életmódot támogató programjuk hátterét.
Orosz Vivien


A Lamplighter program az Unilever Fenntarthatósági Tervének keretében működik, így többek között a környezetterhelés csökkentése, az emberek megélhetésének segítése, az egészség és jólét munkavállalók számára történő támogatási programja mellett valósul meg a speciális egészséges életmódot támogató program is. Mint arról Orosz Vivien HR vezető beszámolt, "a Lamplighter programmal az volt a célunk, hogy a lehető legoptimálisabban, legköltséghatékonyabban mindenki számára elérhető vállalati egészségprogramot szervezzünk, amelyben az elsődleges prevencióra helyezzük a hangsúlyt, és amely keretei között mindenki anonim, személyre szóló tanácsadásban részesülhet".

Mivel a vállalat elvei szerint a motiváltsághoz és az elkötelezettséghez elengedhetetlen alap a munkavállalók egészséges életmódjának támogatása, ezért a program keretében többek között folyamatos egészségügyi szűrésekkel és tanácsadással segítik az alkalmazottakat. A szűrések során figyelembe veszik a rizikófaktorokat és az életkort, az egészséges életmódot támogató tréningeket pedig közvetlenül a munkavállalók igényeihez igazítják.

A program bevezető részében átfogó laborvizsgálatot biztosítanak az alkalmazottak számára, ahol orvos-szakértői csoporttal mérik fel az egészségügyi paramétereket, majd ezt egy online kérdőív követi az életmód-jellemzők felmérése céljából. Mivel az eredmények az egészségi állapotra, a fő egészségi problémákra, a leggyakoribb személyes stressz-faktorokra és a fő fejlesztendő területekre is rámutatnak, ezért ez kiváló kiindulási alap az egészséges életmód irányába. "A vizsgálatok eredményét a dolgozók egy részletes, személyre szóló kiértékelésben kapják meg, amely közérthető, de tudományos evidenciákon alapuló személyes fejlődési tervet is tartalmaz, ezzel megjelöli azokat a legfontosabb területeket, amin változtatva a legtöbbet profitálhat a munkavállaló és közvetetten a munkáltató."

Ahhoz, hogy az egészséges életmód felé aktív lépéseket tegyenek a munkavállalók, év közben szervezik meg a "Lamplighter follow-up" programot. Ennek során specifikusan a már korábban feltárt fejlesztendő területeket célozzák meg. "Olyan tréningeket és egyéb aktivitásokat szervezünk, amelyek a legtöbb munkavállaló fejlődési igényének megfelelnek, ilyen például a "Pozitív gondolkodás" tréningünk is.

Az egészséges táplálkozás, a mentális egészség és a fizikai aktivitás témakörével két-két hónapig foglalkoznak kiemelten. "Ezen témák mentén ismeretterjesztő, tudatosság növelő körleveleket írunk, szakembert hívunk meg előadást tartani" - mondja Orosz Vivien HR vezető, aki szerint fontos, hogy ezeket a programokat olyan aktív és a mindennapokra nagy hatással bíró lépések is kiegészítsék, mint például a táplálkozási eredmények tükrében megváltoztatott, és így az alkalmazottak egészségére nagymértékben kiható éttermi "fitt-menü" összeállítása is.

A Lamplighter programot tavaly indították el Magyarországon és természetesen önkéntes részvétellel biztosítják az alkalmazottaknak, ugyanakkor az edukációs programok eredményeit minden munkavállalóhoz eljuttatják, ezzel is ösztönözve a munkavállalói aktivitást. A tapasztalatok szerint egyértelműen nyitottak és aktívak az egészséges életmód támogatására irányuló törekvésekre és szolgáltatásokra: a magyar dolgozók 70 százaléka vett részt eddig a Lamplighter programban. Mivel folyamatosan pozitív visszajelzéseket kapnak és az alkalmazottak irányából újabb érdekes, fejlesztendő területekre való igény tapasztalható, ezért fenntartva a dolgozók érdeklődését a jövőben a lehetőségekhez mérten tovább fogják fejleszteni a programot. "A tesztet évente ismételjük, reményeink szerint a számadatok igazolják majd a program sikerességét. Hosszú távon pozitív tendenciákra számítunk elsősorban a káros szenvedélyek, az elhízás, a fizikai aktivitás növelése, a hiányzás és a munkahelyi kiégés megelőzése terén" - tette hozzá a szakember.

A programot kiegészítendően biztosítják a dolgozóknak a Flóra Szívbarát lépések programot is. Így szervezett keretek között vehetnek részt a dolgozók hallás-, látás-, szív-, érrendszeri vizsgálatokon. De nem csupán ezzel segítik az alkalmazottak egészségét: "a fertőzések elkerülése érdekében speciális kézmosó-szerkezetekkel szereltük fel a budapesti irodát, bérelhető kerékpárokat szereztünk be, amit bárki szabadon használhat a munkába járás során, konditermet biztosítunk az alkalmazottaknak és egy fitness terem ingyenes látogatását is elérhetővé tettük dolgozóinknak". A munkavállalók egészségét támogatva a munkaergónómiai feltételekre is ügyelnek: ingyenes gerinctorna, relaxációs szoba és a stresszt nagymértékben csökkentő masszázs is rendelkezésére áll az alkalmazottaknak.

A vállalatnak az egészséges életmód támogatása terén hozott kreatív ötletei kifogyhatatlannak látszanak: az évek óta szervezett Vitalitás hetet idén márciusban már a Lamplighter program keretében szervezik meg, melynek során a munkavállalók különleges mozgásformákat próbálhatnak ki és például lehetőséget biztosítanak arra is, hogy egy szakember átnézi és megjavítja a kerékpárjukat. "Az egyetlen feltétel, hogy aznap kerékpárral kell munkába jönniük."

Arra a kérdésre, hogy egy ilyen átfogó életmód-támogató program milyen mértékben éri meg mint vállalati befektetés, egyértelmű a válasz. Orosz Vivien HR vezető meglátása szerint "számos nemzetközi tanulmány igazolja a dolgozók egészségébe fektetett forintok többszörös megtérülését. A jelenlegi programunk miután valódi igényekre épül, reményeink szerint az átlag vállalati egészségprogramoknál aktívabban teljesít e téren. Ha dolgozóink egészségesek, jól tápláltak és kiegyensúlyozottak, az a munkájukon is meglátszik, lelkesebbé, sikeressé és motiváltabbá vállnak".

A Program létrejöttéhez és sikeres, hatékony működéséhez "nem lenne elegendő önmagában a HR aktivitás, elengedhetetlen a közös munka": rengeteg visszajelzést és ötletet kapnak közvetlenül a kollégáktól, a szakértői hátteret egy orvosi csapat adja, valamint a folyamatos kommunikációban, érzékenyítésben fontos szerepet játszik a kommunikációs csapat is. "Így lesz igazán közös érdek és csapatmunka egy jó program mögött".

Mint az a Karcagi Nyomda és az Unilever HR politikájából is látszik, a jövő sikerességének kulcsa a kis-, közép- és nagyvállalatok esetén is a munkavállalók produktivitásának egészséges életmód-támogató megközelítésében rejlik. Emberközpontú munkaügy a tényleges humán politika jegyében, mert idézve az Unilever filozófiáját: "Mivel a munkavállalók szerepe kulcsfontosságú az üzleti sikerben, ezért az ő jólétük vállalatunk teljesítményére is pozitív hatással van. Tehát ha úgy nézzük, az alkalmazottak egészséges életmódjának támogatása egy befektetés, ami hosszú távon egyértelműen megtérül. Fontos, hogy minden munkavállaló egészséges, motivált és elkötelezett legyen, csak így érhetjük el a közös céljainkat!".


Hank Kata

  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Komáromi akkumulátorgyár: nem volt veszélyes anyag, nem tudják, miért fájt a fejük a kórházba került dolgozóknak

Nem volt veszélyes anyag a levegőben a komáromi akkumulátorgyár területén. Március 31-én fejfájásos panaszok miatt nyolc alkalmazottat kórházba... Teljes cikk

Megújult honlapról érhető el a munkavédelmi szakemberek adatbázisa

Új struktúrával, modernebb megjelenéssel érhető el a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi... Teljes cikk

Jelentősen emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok márciustól

A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta... Teljes cikk