Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 7 éve

Vigyázat, csúszik! Teljesítmény-értékelés

A teljesítmény-értékelés (TÉR) az egyik legnehezebben működtethető és leginkább kétélű eszköz a HR kezében. Nincs olyan mérési módszer, ami állandó és nem igényel beavatkozást, ezért soha nem lehetünk elégedettek a meglévő gyakorlattal.

A hibás alkalmazás nagymértékben rontja a HR megítélését és adminisztratív szintre sorolja vissza a területet. A válságtól függetlenül is komoly károkat okozhat egy szubjektív szemlélettel, konfliktuskerüléssel működtetett TÉR. A bizonytalan üzleti környezet, az instabil létszám, a bürokrácia, a leépítésekből fakadó félelem, a mérőszámok súlytalanná válása további dilemmák elé állítják az értékelési időszakban a vezetőket és a HR szakembereket.

Mennyire kapjon szabad kezet a vezető és mennyire folyhat bele a HR az értékelés folyamatába, felügyeletébe?

Ennek az egyensúlynak és együttműködésnek a megteremtése a siker kulcsa.

Néhány példa a jellemző hibákra:

 • Válság van, elmaradt a béremelés is. Most hogyan adjak erre a gyengébb teljesítményre is kevesebb pénzt? Elmegy, ha nem kap bónuszt, mi meg kevesebben maradunk az egyre több munkára. A leépítések miatt így is kevesen vagyunk.
 • Közel tíz éve dolgozunk együtt, barátok vagyunk. Most adjak kevesebb pénzt neki, mint a kezdőknek? Igaz, hogy rengeteget hiányzik, hibázik, de hát én hoztam a céghez.
 • A mérőszámokkal már a bevezetéskor sem értettek egyet a beosztottaim, most ezek alapján alig kapnának valamit.
 • Jól teljesít, de nem szimpatikus.
 • Az értékelő beszélgetés most elmarad, mert úgy sincs pénz sem a bónusz kifizetésre, sem egyéni képzések finanszírozására.
 • A tervszámok folyamatosan változnak.
 • Az adminisztratív területeken nem lehet mérni a teljesítményt.

  A szervezet számára az alapvető veszteségek kiküszöbölése mellett a látszattevékenységek és a tartalmilag működésképtelen rendszerek okozzák a legtöbb kárt és időveszteséget. Ilyen lehet, egy elszabadult TÉR alkalmazás is. Könnyen fordulhat etikai, majd teljesítmény válságba a vállalat annak köszönhetően, hogy elvesznek a visszaigazolási kultúra alapjai és nem tiszták az értékelés miértjei.

  Kiemelt veszély, hogy ezt a hibát a mai üzleti környezetre fogjuk, és nem ismerjük fel a valós problémát, amit egyéni érdekek lepleznek.

  A HR kiemelt felelőssége a veszélyekre felhívni a vezetők figyelmét. Oktatással, személyes támogatással kell segíteni a veszélyeztetett területeket. Nem szabad bérkompenzációra használni a rendszert, alapvető hiba a munkatárs és vezető kapcsolatát értékelni a teljesítmény helyett. A mérőszámok súlytalanná válásával olyan torzulások alakulnak ki, melyeknek következményei beláthatatlanok. Ezek a károk nehezen kimutathatóak, de azért a fluktuáció és a bónuszkifizetések elemzése segíthet kimutatni a jelenséget.

  Nem ritkán az emberek már fenyegetőznek is, ha nem kapnak meg összegeket és sok vezető az amúgy is erős nyomás alatt nem képes kontrollálni az osztályát, csak sodródik az eseményekkel.

  A látszattevékenységek és a bürokráciai indokolatlan létszám megtartását követeli. A vállalat figyelme a főfolyamatokról a politika, a belső harcok felé fordul. Az ügyfél szó szerint elveszik. A veszteségek kiküszöbölésével a szükséges és elegendő létszám közel kerül egymáshoz.

  A vezetői poszt megszerzése önmagában még nem teszi alkalmassá az embereket. A belső képzés egyik kulcs tartalma a TÉR megértése és helyes alkalmazása. Ennek része esetenként a konfliktus felvállalása, a szabályok következetes betartása. Nincs olyan munkatárs, aki minden területen azonos minőségben teljesít értékelési időszakokon át. A rutinból értékelés a beosztottnak is árt, mert ők pontosan érzik a reális eredményt.

  Tőlük vesszük el az új feladatokat, a fejlődés lehetőségét, ha nem adjuk meg számukra a becsületes választ a teljesítményükkel kapcsolatban és nem engedjük, hogy önmaguk is értékeljék az eredményeiket, vagy akár a vezetőik eredményét.

  Lean-HR Blog, www.hrblog.hu/lean-hr/
 • Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Ilyen a jó vezető

  Csapatmunkában gondolkodik, érzékeny mások érzelmi állapota iránt, céltudatos, óvatos és megbecsüli a munkatársait - ezek a jellemzői az átlagon... Teljes cikk

  Kinek hány naposak lesznek az augusztusi munkahetei? Munkahely vagy munkaidő?

  Nyár elején írtunk a Summer Friday - vagyis a szabad nyári péntek - jelenségéről, ami az Egyesült Államokban egyre inkább terjedőben van a... Teljes cikk

  149 tanuló végzett az Audi Hungaria szakképzési rendszerében

  149 szakmunkástanuló tett sikeres záróvizsgát az AUDI HUNGARIA Zrt. és partneriskolái duális szakképzésében. Jelenleg 15 különböző szakmában... Teljes cikk