Megjelent: 7 éve

Vigyázat, csúszik! Teljesítmény-értékelés

A teljesítmény-értékelés (TÉR) az egyik legnehezebben működtethető és leginkább kétélű eszköz a HR kezében. Nincs olyan mérési módszer, ami állandó és nem igényel beavatkozást, ezért soha nem lehetünk elégedettek a meglévő gyakorlattal.

A hibás alkalmazás nagymértékben rontja a HR megítélését és adminisztratív szintre sorolja vissza a területet. A válságtól függetlenül is komoly károkat okozhat egy szubjektív szemlélettel, konfliktuskerüléssel működtetett TÉR. A bizonytalan üzleti környezet, az instabil létszám, a bürokrácia, a leépítésekből fakadó félelem, a mérőszámok súlytalanná válása további dilemmák elé állítják az értékelési időszakban a vezetőket és a HR szakembereket.

Mennyire kapjon szabad kezet a vezető és mennyire folyhat bele a HR az értékelés folyamatába, felügyeletébe?

Ennek az egyensúlynak és együttműködésnek a megteremtése a siker kulcsa.

Néhány példa a jellemző hibákra:

 • Válság van, elmaradt a béremelés is. Most hogyan adjak erre a gyengébb teljesítményre is kevesebb pénzt? Elmegy, ha nem kap bónuszt, mi meg kevesebben maradunk az egyre több munkára. A leépítések miatt így is kevesen vagyunk.
 • Közel tíz éve dolgozunk együtt, barátok vagyunk. Most adjak kevesebb pénzt neki, mint a kezdőknek? Igaz, hogy rengeteget hiányzik, hibázik, de hát én hoztam a céghez.
 • A mérőszámokkal már a bevezetéskor sem értettek egyet a beosztottaim, most ezek alapján alig kapnának valamit.
 • Jól teljesít, de nem szimpatikus.
 • Az értékelő beszélgetés most elmarad, mert úgy sincs pénz sem a bónusz kifizetésre, sem egyéni képzések finanszírozására.
 • A tervszámok folyamatosan változnak.
 • Az adminisztratív területeken nem lehet mérni a teljesítményt.

  A szervezet számára az alapvető veszteségek kiküszöbölése mellett a látszattevékenységek és a tartalmilag működésképtelen rendszerek okozzák a legtöbb kárt és időveszteséget. Ilyen lehet, egy elszabadult TÉR alkalmazás is. Könnyen fordulhat etikai, majd teljesítmény válságba a vállalat annak köszönhetően, hogy elvesznek a visszaigazolási kultúra alapjai és nem tiszták az értékelés miértjei.

  Kiemelt veszély, hogy ezt a hibát a mai üzleti környezetre fogjuk, és nem ismerjük fel a valós problémát, amit egyéni érdekek lepleznek.

  A HR kiemelt felelőssége a veszélyekre felhívni a vezetők figyelmét. Oktatással, személyes támogatással kell segíteni a veszélyeztetett területeket. Nem szabad bérkompenzációra használni a rendszert, alapvető hiba a munkatárs és vezető kapcsolatát értékelni a teljesítmény helyett. A mérőszámok súlytalanná válásával olyan torzulások alakulnak ki, melyeknek következményei beláthatatlanok. Ezek a károk nehezen kimutathatóak, de azért a fluktuáció és a bónuszkifizetések elemzése segíthet kimutatni a jelenséget.

  Nem ritkán az emberek már fenyegetőznek is, ha nem kapnak meg összegeket és sok vezető az amúgy is erős nyomás alatt nem képes kontrollálni az osztályát, csak sodródik az eseményekkel.

  A látszattevékenységek és a bürokráciai indokolatlan létszám megtartását követeli. A vállalat figyelme a főfolyamatokról a politika, a belső harcok felé fordul. Az ügyfél szó szerint elveszik. A veszteségek kiküszöbölésével a szükséges és elegendő létszám közel kerül egymáshoz.

  A vezetői poszt megszerzése önmagában még nem teszi alkalmassá az embereket. A belső képzés egyik kulcs tartalma a TÉR megértése és helyes alkalmazása. Ennek része esetenként a konfliktus felvállalása, a szabályok következetes betartása. Nincs olyan munkatárs, aki minden területen azonos minőségben teljesít értékelési időszakokon át. A rutinból értékelés a beosztottnak is árt, mert ők pontosan érzik a reális eredményt.

  Tőlük vesszük el az új feladatokat, a fejlődés lehetőségét, ha nem adjuk meg számukra a becsületes választ a teljesítményükkel kapcsolatban és nem engedjük, hogy önmaguk is értékeljék az eredményeiket, vagy akár a vezetőik eredményét.

  Lean-HR Blog, www.hrblog.hu/lean-hr/
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter