Megjelent: 7 éve

15 híres üzleti könyv egy-egy mondatban

Ha a közelgő év végi partikra szeretnéd pallérozni üzleti műveltségedet, vagy jó olvasmányt keresel a borongós őszi-téli estékre, érdemes végigolvasni a listát. A könyvek legtöbbje már magyarul is hozzáférhető.

Üzleti könyvek egy mondatban

 • Kiszámíthatóan irracionális (Predictably irrational) – Dan Ariely
  Az emberek nem annyira racionálisak, mint ahogy azt az elsőéves közgazdaságtan tankönyvekben olvassuk, és sok helyzetben számíthatunk is arra, hogy irracionálisak lesznek.

 • Csend (Quiet) – Susan Cain
  Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az extrovertált, karizmatikus személyből lehet ideális vezető, az introvertált személyiség fontos előnyt jelent.

 • The Innovator’s Dilemma – Clayton M. Christensen (magyarul nem jelent meg)
  A legjobb üzletágainkat, vállalkozásainkat kénytelenek vagyunk magunk kiirtani vagy kannibalizálni, különben mások fogják megtenni helyettünk.

 • Hatás: A befolyásolás pszichológiája (Influence: The Psychology of Persuasion) – Robert B. Cialdini
  Hat általános érvényű alapelv határozza meg azt, hogy az emberek megváltoztatják-e viselkedésüket: a kölcsönösség, az elkötelezettség és következetesség, a társadalmi bizonyíték, a rokonszenv, a tekintély és a hiány.

 • Jóból kiváló (Good to great) – Jim Collins (idén újra kiadták magyarul!)
  A jó vállalatok így válnak nagyszerűvé: szembenéznek a kegyetlen valósággal, kitalálják, hogy mi az, amiben igazán egyediek, a fegyelmen alapuló kultúrát teremtenek, valamint lendületet hoznak létre és tartanak fenn.

 • A hatékony vezető (The Effective Executive) – Peter F. Drucker
  A hatékonyság ugyanannyira szól arról, amit nem teszünk, mint amit ténylegesen teszünk nap mint nap.

 • Rework – Jason Fried – David Heinemeier Hansson (magyarul nem jelent meg)
  Sok bevett üzleti bölcsesség – például hogy a munkamániások hősök, a kiváló önéletrajz jó álláspályázót ígér, külső befektetőkre van szükség – abszolút téves.

 • Kivételesek (Outliers) – Malcolm Gladwell
  A tehetség, az intelligencia, a kemény munka és az ambíció mind nagyon klassz dolgok, de a sikeres emberek valódi titkát sokszor a szerencse, az időzítés és a származásuk jelenti.

 • Mi a bőgés? (The Purple Cow) – Seth Godin
  A másoktól koppintott reklám és marketing bukásra van ítélve; ha szeretnél kiemelkedni a tömegből, annak az egyetlen módja az, hogy légy igazán feltűnő.

 • Motiváció 3.0 (Drive) – Daniel Pink
  Az embereket leginkább motiváló tényezők: az önállóság, a szakmai igényesség és a céltudatosság – mindezek sokkal erőteljesebben motiválnak, mint az ösztönzők.

 • The Lean Startup – Eric Ries (magyarul nem jelent meg)
  A technológiából vagy a komplex stratégiából kiinduló, előre irányuló munka helyett inkább a vevők igényeiből kiindulva, visszafelé építkezve alakítsuk ki a lehető legegyszerűbb terméket.

 • Dobd be magad! (Lean In) – Sheryl Sandberg
  A nők továbbra is akadályokba ütköznek a karrierjük során, melyeket legyőzhetnek azzal, ha szót emelnek magukért, merész célokat tűznek ki, keményen dolgoznak, és támogatókat találnak maguknak.

 • The Signal and The Noise – Nate Silver (magyarul nem jelent meg)
  Az új technológia segítségével sokkal jobban tudjuk hasznosítani az adatokat, de sokkal nagyobb a valószínűsége annak is, hogy téves előrejelzésekbe bocsátkozunk, mert túlbecsüljük az adatok véletlenszerű ingadozásainak jelentőségét.

 • A fekete hattyú (The Black Swan) – Nassim Taleb
  Az emberek könnyen ringatják magukat abba a hitbe, hogy sokkal többet tudnak, mint amit valójában tudnak, ezért könnyen meglepnek bennünket a nagy horderejű, szokatlan események.

 • The Mythical Man-Month – Frederick P. Brooks (magyarul nem jelent meg)
  A csúszásban lévő, bonyolult szoftverprojektek további létszámbővítése még rosszabbá teszi a helyzetet, mert a komplex feladatokat könnyebben oldják meg a kisebb csoportok.

  A lista az én esetemben könyvajánlóként funkcionált, mivel a tegnapi munkaszüneti nap reggelén a laptopom tápegysége megadta magát, és offline elfoglaltságot kellett találnom. Körülnéztem a könyvespolcon, és Daniel Pink Motiváció 3.0 című könyvére esett a választásom. Jó döntésnek bizonyult, az olvasásélményt megfűszereztem néhány előadásának megtekintésével is (éljen az okostelefon).

  Kedvet kaptam egy saját gyűjtemény összeállításához is, ezt majd egy későbbi bejegyzésben teszem közzé.
  Addig is: ha a kedves Olvasónak van olyan meghatározó üzleti könyvélménye, amelyet megosztana másokkal, az egymondatos ajánlók nagyszerűen elférnek itt alul a megjegyzésekben.

  Szabados Andrea ACC
  HR Blog
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter