Megjelent: 7 éve

15 híres üzleti könyv egy-egy mondatban

Ha a közelgő év végi partikra szeretnéd pallérozni üzleti műveltségedet, vagy jó olvasmányt keresel a borongós őszi-téli estékre, érdemes végigolvasni a listát. A könyvek legtöbbje már magyarul is hozzáférhető.

Üzleti könyvek egy mondatban

 • Kiszámíthatóan irracionális (Predictably irrational) – Dan Ariely
  Az emberek nem annyira racionálisak, mint ahogy azt az elsőéves közgazdaságtan tankönyvekben olvassuk, és sok helyzetben számíthatunk is arra, hogy irracionálisak lesznek.

 • Csend (Quiet) – Susan Cain
  Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az extrovertált, karizmatikus személyből lehet ideális vezető, az introvertált személyiség fontos előnyt jelent.

 • The Innovator’s Dilemma – Clayton M. Christensen (magyarul nem jelent meg)
  A legjobb üzletágainkat, vállalkozásainkat kénytelenek vagyunk magunk kiirtani vagy kannibalizálni, különben mások fogják megtenni helyettünk.

 • Hatás: A befolyásolás pszichológiája (Influence: The Psychology of Persuasion) – Robert B. Cialdini
  Hat általános érvényű alapelv határozza meg azt, hogy az emberek megváltoztatják-e viselkedésüket: a kölcsönösség, az elkötelezettség és következetesség, a társadalmi bizonyíték, a rokonszenv, a tekintély és a hiány.

 • Jóból kiváló (Good to great) – Jim Collins (idén újra kiadták magyarul!)
  A jó vállalatok így válnak nagyszerűvé: szembenéznek a kegyetlen valósággal, kitalálják, hogy mi az, amiben igazán egyediek, a fegyelmen alapuló kultúrát teremtenek, valamint lendületet hoznak létre és tartanak fenn.

 • A hatékony vezető (The Effective Executive) – Peter F. Drucker
  A hatékonyság ugyanannyira szól arról, amit nem teszünk, mint amit ténylegesen teszünk nap mint nap.

 • Rework – Jason Fried – David Heinemeier Hansson (magyarul nem jelent meg)
  Sok bevett üzleti bölcsesség – például hogy a munkamániások hősök, a kiváló önéletrajz jó álláspályázót ígér, külső befektetőkre van szükség – abszolút téves.

 • Kivételesek (Outliers) – Malcolm Gladwell
  A tehetség, az intelligencia, a kemény munka és az ambíció mind nagyon klassz dolgok, de a sikeres emberek valódi titkát sokszor a szerencse, az időzítés és a származásuk jelenti.

 • Mi a bőgés? (The Purple Cow) – Seth Godin
  A másoktól koppintott reklám és marketing bukásra van ítélve; ha szeretnél kiemelkedni a tömegből, annak az egyetlen módja az, hogy légy igazán feltűnő.

 • Motiváció 3.0 (Drive) – Daniel Pink
  Az embereket leginkább motiváló tényezők: az önállóság, a szakmai igényesség és a céltudatosság – mindezek sokkal erőteljesebben motiválnak, mint az ösztönzők.

 • The Lean Startup – Eric Ries (magyarul nem jelent meg)
  A technológiából vagy a komplex stratégiából kiinduló, előre irányuló munka helyett inkább a vevők igényeiből kiindulva, visszafelé építkezve alakítsuk ki a lehető legegyszerűbb terméket.

 • Dobd be magad! (Lean In) – Sheryl Sandberg
  A nők továbbra is akadályokba ütköznek a karrierjük során, melyeket legyőzhetnek azzal, ha szót emelnek magukért, merész célokat tűznek ki, keményen dolgoznak, és támogatókat találnak maguknak.

 • The Signal and The Noise – Nate Silver (magyarul nem jelent meg)
  Az új technológia segítségével sokkal jobban tudjuk hasznosítani az adatokat, de sokkal nagyobb a valószínűsége annak is, hogy téves előrejelzésekbe bocsátkozunk, mert túlbecsüljük az adatok véletlenszerű ingadozásainak jelentőségét.

 • A fekete hattyú (The Black Swan) – Nassim Taleb
  Az emberek könnyen ringatják magukat abba a hitbe, hogy sokkal többet tudnak, mint amit valójában tudnak, ezért könnyen meglepnek bennünket a nagy horderejű, szokatlan események.

 • The Mythical Man-Month – Frederick P. Brooks (magyarul nem jelent meg)
  A csúszásban lévő, bonyolult szoftverprojektek további létszámbővítése még rosszabbá teszi a helyzetet, mert a komplex feladatokat könnyebben oldják meg a kisebb csoportok.

  A lista az én esetemben könyvajánlóként funkcionált, mivel a tegnapi munkaszüneti nap reggelén a laptopom tápegysége megadta magát, és offline elfoglaltságot kellett találnom. Körülnéztem a könyvespolcon, és Daniel Pink Motiváció 3.0 című könyvére esett a választásom. Jó döntésnek bizonyult, az olvasásélményt megfűszereztem néhány előadásának megtekintésével is (éljen az okostelefon).

  Kedvet kaptam egy saját gyűjtemény összeállításához is, ezt majd egy későbbi bejegyzésben teszem közzé.
  Addig is: ha a kedves Olvasónak van olyan meghatározó üzleti könyvélménye, amelyet megosztana másokkal, az egymondatos ajánlók nagyszerűen elférnek itt alul a megjegyzésekben.

  Szabados Andrea ACC
  HR Blog
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.03.302 Napos Agilis Képzés HR szakembereknek, élő videokonferenciás A képzés elsősorban toborzással, talent managementtel és képzéssel foglalkozó, agilis átalakulást segítő HR szakembereknek szól, akik szeretnék megérteni, mi az üzleti és IT területek elvárása az agilis transzformáció során. Bemutatjuk, hogyan tudnának hatékony támogatói és partnerei lenni az agilis átalakulásban részt vevő csapatoknak, és hogyan tudják megtalálni a szervezethez leginkább illő, megfelelő kompetenciákkal bíró agilis jelölteket. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  HR vezető és informatikai vezető: munkavállalói élmény digitálisan

  Martin Gyöngyvér sorozatának utolsó részében a HR és az informatikai vezető kapcsolatát veszi nagyító alá. Mit tehet a HR vezető a szervezeti... Teljes cikk

  2021 a people management éve

  A 2020-as évre kemény próbatételként fogunk emlékezni, aminek tükrében megláttuk, milyen vezetők is vagyunk valójában. Ugyanis akkor válik el a... Teljes cikk

  Három generációs tévhit a pályakezdőkről

  Próbaidő alatt úgysem mondanak fel. Csak egy-két évre terveznek pályájuk elején. A karriertervezésben sokkal tudatosabbak, mint a korábbi... Teljes cikk