kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Kötetlen munkaidőben, kedd délelőtt vagyunk a leghatékonyabbak

A termelékenyebb munkához rugalmas munka szükséges - ezt gondolja a magyar alkalmazottak többsége egy friss kutatás szerint. A hét napja és a hónap sem mindegy a hatékonyság szempontjából: a magyarok 24 százaléka szerint kedd a legjobb, hétfő pedig a hét legrosszabb napja a hétnek, augusztusban és decemberben pedig nem erőltetjük meg magunkat a munkában.

A Canon megbízásából az ICM Research által végzett felmérés keretében Európa 18 országából 5500 hivatali alkalmazott körében vizsgáltak olyan munkahelyi tényezőket - mint például a hozzáállás és tapasztalat -, amelyek befolyásolják a termelékenységet. Míg az anyagi ösztönzők - a pénzügyi jutalom és bónusz - csupán a válaszadók 80 százalékánál idéztek elő pozitív változást, addig 85 százalékuk meglepő módon Európa-szerte azt vallotta, hogy termelékenységüket a megbecsülés fokozná leginkább. Ez a szám kiemelkedően magas - 93 százalék - Magyarországon, áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

Az alkalmazottak napjuk jelentős részét teljes kapacitással végzett munkával töltik. A termelékenység ekkora részének kiesése azonban aggasztó lehet a jelenlegi gazdasági légkört figyelembe véve, hiszen a vállalatoknak mindent meg kell tenniük versenyképességükért és a munkaerő lehető legjobb hasznosításáért - mondta Adam Gillbe, a Canon Europe európai megoldásaiért felelős marketingmenedzsere.


Rugalmas munkahétSzintén megoldást jelenthet a rugalmas munkahét bevezetése, mivel az európai dolgozók 68 százaléka, valamint a magyar alkalmazottak 75 százaléka állítja, hogy a kötetlen munkaidő termelékenyebb munkát eredményezne. Az európai alkalmazottak további 58 százaléka számára a munkanapok rövidülése, a megkérdezettek 44 százalékának pedig az otthon végezhető munka növelné hatékonyságát. Magyarországon az otthoni munkavégzés a válaszadók 61 százalékánál eredményezne hatékonyság-növekedést.

Irodai alkalmazottak esetében a rugalmas munkavégzés jelentősen hozzájárul a hatékonyság fokozásához. Az irodai termelékenységben rejlő lehetőségek felszabadíthatók, amennyiben a vállalatok a hagyományos munkahéttel szemben biztosítják a lehetőséget a szabad munkavégzésre - mondta Adam Gillbe.


Nem mindegy milyen nap vanA kutatás a munkahét elemzése során kimutatta, hogy a válaszadók harmada szerint nincs különbség a hétköznapok között. Magyarországon a megkérdezettek 24 százaléka a keddet, míg például a britek 22 százaléka a hétfőt nevezte meg legtermékenyebb napjának. A legtöbb európai országban a válaszadók a pénteket, Magyarországon emellett a hétfőt jelölték meg a hét legrosszabb napjaként.

Az alkalmazottak a nap első felében általában aktívabbak, közvetlenül ebéd után és késő délután viszont visszaesik termelékenységük. A megkérdezettek általában közel harmada - Magyarországon ebéd után 36 százalék, délután pedig 68 százalék - fáradtsággal és kimerültséggel indokolta munkája hatékonyságának csökkenését. A reggeli időszakban kevésbé termelékeny alkalmazottak számára a fő ok az ébredéshez szükséges idő volt. Ez Magyarországon a megkérdezettek több mint felét jelenti.


Augusztusban és decemberben nem dolgozunkAz európai irodai alkalmazottak 25 százaléka a júliust és az augusztust, Magyarország a júliust és a decembert, Spanyolország és Portugália szintén az augusztust, míg Svédország, Finnország és Norvégia a júliust jelölte meg az év legkevésbé termelékeny hónapjának. Ezzel szemben az Egyesült Királyságban a válaszadók 24 százaléka decemberben vallotta magát a legkevésbé produktívnak.


Hogyan pihenünk?A munkaidő alatt a három leghatékonyabbnak értékelt pihenési forma az irodai pletykák megtárgyalása, a testmozgás, valamint egy csésze tea vagy kávé elfogyasztása. Kikapcsolódásként a magyar válaszadók 15 százaléka a munkatársakkal beszélget, 39 százalék pedig egy rövid sétát és testmozgást részesít előnyben. A lengyel alkalmazottak 27 százaléka viszont egy csésze teát, vagy kávét értékel többre.
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
További 27 év börtönre ítélték a sztárügyvédet - éveken keresztül vezette félre ügyfeleit

Dél-Karolina államban további 27 év börtönre ítélték, a fia és felesége elleni gyilkosság miatt már kétszeres életfogytig tartó büntetését... Teljes cikk

UV-C fénnyel fertőtleníteni otthon is

A tiszta, friss és kellemes illatú lakás mindannyiunk vágya, amelynek megteremtése érdekében hajlamosak vagyunk mindenféle baktérium- és vírusölő,... Teljes cikk

Egy férfi elárulta, mit mondott az állásinterjún, amivel megszerezte álmai munkáját

A jelölt egy egyszerű mondattal győzte meg a munkaadót, hogy ő lesz a megfelelő választás. Teljes cikk