Megjelent: 12 éve

Közel háromezer hátrányos helyzetűn segít az ÁFSZ

Csaknem háromezer hátrányos helyzetű álláskereső és inaktív személy munkaerő-piaci integrációját valósítja meg az Állami Foglalkoztatási Szolgálat - áll a lapunknak eljuttatott közleményben.

A közép-magyarországi régióban 2008. január elseje és 2009. december 31. között az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1.2. (Komplex program az álláskereső és inaktív emberek foglalkoztatásáért) intézkedésének regionális programja keretében 2863 fő hátrányos helyzetű álláskereső és inaktív személy munkaerő-piaci (re)integrációját valósítja meg az Állami Foglalkoztatási Szolgálat. A program megvalósítására közel 3,5 milliárd forint áll a régió rendelkezésére.

A program célja a közép-magyarországi régióban élő, hátrányos helyzetű emberek számára biztosítani annak lehetőségét, hogy a nyílt munkaerőpiacra visszakerüljenek és ott hosszú távon meg is maradjanak. Másodlagos (de nem kevésbé fontos) cél a civil szervezetekkel való, eddigieknél szorosabb és más jellegű együttműködés lehetőségének megteremtése, illetve új szolgáltatások (pl. életpályaterv) beemelése a hátrányos helyzetű álláskeresők speciális problémáinak kezelésére.

A hátrányos helyzetűeken belül 802 fő alacsony iskolai végzettséggel rendelkező részére a szakképzés feltételét jelentő alapfokú végzettség megszerzésének biztosítása, illetve a szakképzésbe való bekapcsolásukkal elhelyezkedésük elősegítése az ÁFSZ célja.

Azon csoportoknál, akiknél az életkori hátrányok okozzák a munkaerőpiacra való bejutás akadályát - a 25 év alatti (elsősorban pályakezdő) fiatalok (687 fő), 745 fő 50 éven felüli álláskeresők -, a hiányzó képességek, készségek pótlásával segítik elő az elhelyezkedést, valamint a munkáltatókat támogatással is ösztönzik a célcsoportok tagjainak foglalkoztatására.

A kisgyermekes anyák, gyermekgondozásból, hozzátartozó ápolásáról visszatérni kívánók (172 fő) számára a szükséges ismeretpótlással, új ismeretek, kompetenciák megszerzésének biztosításával, munkahelyi beilleszkedésük időtartamára bérköltség támogatással kívánja az ÁFSZ megteremteni a hosszú távú foglalkoztatás lehetőségét. Biztosítja továbbá annak lehetőségét, hogy a szolgáltatások ideje alatt a gyermekek elhelyezése ne okozzon problémát.

A program célcsoportjába tartoznak az elavult vagy nem hasznosítható szakképzettséggel rendelkezők (457 fő). Az ő elhelyezkedésük akadálya gyakran az, hogy ugyan rendelkeznek szakmával, de azt régen nem gyakorolják, ugyanakkor egy másik területen nagy tapasztalattal bírnak. E tapasztalat felhasználásával új szakképesítés megszerzését, vagy a régi szakképzettség felfrissítését támogatja szolgálat, illetőleg segít az elhelyezkedésben is.

Mind az öt célcsoport tekintetében igaz, hogy az egyén egy személyre szabott, komplex programban vesz részt, melynek eleme a szolgáltatás, képzés, foglalkoztatási támogatás vagy önfoglalkoztatóvá válási támogatás alkalmazása annak érdekében, hogy az egyén tartósan visszakerülhessen a munkaerőpiacra. Az egyéni program sikeres végrehajtásában mentor segíti az ügyfelet, a szolgáltatások tág palettáját civil szervezetek bevonásával kívánják a szakemberek biztosítani.

Az ÁFSZ tervei szerint a támogatások eredményeként a programba vont 2863 főből 2340 fő sikeresen fejezi be a programot, 886 fő pedig az egyéni programjának befejezését követő 180. napon is foglalkoztatott lesz.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk