Megjelent: 12 éve

Közel háromezer hátrányos helyzetűn segít az ÁFSZ

Csaknem háromezer hátrányos helyzetű álláskereső és inaktív személy munkaerő-piaci integrációját valósítja meg az Állami Foglalkoztatási Szolgálat - áll a lapunknak eljuttatott közleményben.

A közép-magyarországi régióban 2008. január elseje és 2009. december 31. között az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1.2. (Komplex program az álláskereső és inaktív emberek foglalkoztatásáért) intézkedésének regionális programja keretében 2863 fő hátrányos helyzetű álláskereső és inaktív személy munkaerő-piaci (re)integrációját valósítja meg az Állami Foglalkoztatási Szolgálat. A program megvalósítására közel 3,5 milliárd forint áll a régió rendelkezésére.

A program célja a közép-magyarországi régióban élő, hátrányos helyzetű emberek számára biztosítani annak lehetőségét, hogy a nyílt munkaerőpiacra visszakerüljenek és ott hosszú távon meg is maradjanak. Másodlagos (de nem kevésbé fontos) cél a civil szervezetekkel való, eddigieknél szorosabb és más jellegű együttműködés lehetőségének megteremtése, illetve új szolgáltatások (pl. életpályaterv) beemelése a hátrányos helyzetű álláskeresők speciális problémáinak kezelésére.

A hátrányos helyzetűeken belül 802 fő alacsony iskolai végzettséggel rendelkező részére a szakképzés feltételét jelentő alapfokú végzettség megszerzésének biztosítása, illetve a szakképzésbe való bekapcsolásukkal elhelyezkedésük elősegítése az ÁFSZ célja.

Azon csoportoknál, akiknél az életkori hátrányok okozzák a munkaerőpiacra való bejutás akadályát - a 25 év alatti (elsősorban pályakezdő) fiatalok (687 fő), 745 fő 50 éven felüli álláskeresők -, a hiányzó képességek, készségek pótlásával segítik elő az elhelyezkedést, valamint a munkáltatókat támogatással is ösztönzik a célcsoportok tagjainak foglalkoztatására.

A kisgyermekes anyák, gyermekgondozásból, hozzátartozó ápolásáról visszatérni kívánók (172 fő) számára a szükséges ismeretpótlással, új ismeretek, kompetenciák megszerzésének biztosításával, munkahelyi beilleszkedésük időtartamára bérköltség támogatással kívánja az ÁFSZ megteremteni a hosszú távú foglalkoztatás lehetőségét. Biztosítja továbbá annak lehetőségét, hogy a szolgáltatások ideje alatt a gyermekek elhelyezése ne okozzon problémát.

A program célcsoportjába tartoznak az elavult vagy nem hasznosítható szakképzettséggel rendelkezők (457 fő). Az ő elhelyezkedésük akadálya gyakran az, hogy ugyan rendelkeznek szakmával, de azt régen nem gyakorolják, ugyanakkor egy másik területen nagy tapasztalattal bírnak. E tapasztalat felhasználásával új szakképesítés megszerzését, vagy a régi szakképzettség felfrissítését támogatja szolgálat, illetőleg segít az elhelyezkedésben is.

Mind az öt célcsoport tekintetében igaz, hogy az egyén egy személyre szabott, komplex programban vesz részt, melynek eleme a szolgáltatás, képzés, foglalkoztatási támogatás vagy önfoglalkoztatóvá válási támogatás alkalmazása annak érdekében, hogy az egyén tartósan visszakerülhessen a munkaerőpiacra. Az egyéni program sikeres végrehajtásában mentor segíti az ügyfelet, a szolgáltatások tág palettáját civil szervezetek bevonásával kívánják a szakemberek biztosítani.

Az ÁFSZ tervei szerint a támogatások eredményeként a programba vont 2863 főből 2340 fő sikeresen fejezi be a programot, 886 fő pedig az egyéni programjának befejezését követő 180. napon is foglalkoztatott lesz.
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több tízmillió forinttal tartozik a tankerület a baranyai pedagógusoknak

A hátrányos helyzetű gyerekek fejlesztését segítő tanároknak fejenként 400-500 ezer forinttal tartozik a tankerület, a Pedagógusok... Teljes cikk

Átszervezések lesznek a MÁV-nál, hogy ne útközben járjon le a vonatvezetők munkaideje

Többször is előfordult, hogy megállt a vonat, mert lejárt a mozdonyvezető munkaideje, a MÁV átszervezéssel orvosolja a problémát. Teljes cikk

Gyorstalpalóval és nyílt napokkal próbálnak rendőröket toborozni

Egyre kevesebben jelentkeznek a a rendészeti szakközépiskolákba, ráadásul sokan már az elején lemorzsolódnak. Teljes cikk