Megjelent: 12 éve

Közel háromezer hátrányos helyzetűn segít az ÁFSZ

Csaknem háromezer hátrányos helyzetű álláskereső és inaktív személy munkaerő-piaci integrációját valósítja meg az Állami Foglalkoztatási Szolgálat - áll a lapunknak eljuttatott közleményben.

A közép-magyarországi régióban 2008. január elseje és 2009. december 31. között az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1.2. (Komplex program az álláskereső és inaktív emberek foglalkoztatásáért) intézkedésének regionális programja keretében 2863 fő hátrányos helyzetű álláskereső és inaktív személy munkaerő-piaci (re)integrációját valósítja meg az Állami Foglalkoztatási Szolgálat. A program megvalósítására közel 3,5 milliárd forint áll a régió rendelkezésére.

A program célja a közép-magyarországi régióban élő, hátrányos helyzetű emberek számára biztosítani annak lehetőségét, hogy a nyílt munkaerőpiacra visszakerüljenek és ott hosszú távon meg is maradjanak. Másodlagos (de nem kevésbé fontos) cél a civil szervezetekkel való, eddigieknél szorosabb és más jellegű együttműködés lehetőségének megteremtése, illetve új szolgáltatások (pl. életpályaterv) beemelése a hátrányos helyzetű álláskeresők speciális problémáinak kezelésére.

A hátrányos helyzetűeken belül 802 fő alacsony iskolai végzettséggel rendelkező részére a szakképzés feltételét jelentő alapfokú végzettség megszerzésének biztosítása, illetve a szakképzésbe való bekapcsolásukkal elhelyezkedésük elősegítése az ÁFSZ célja.

Azon csoportoknál, akiknél az életkori hátrányok okozzák a munkaerőpiacra való bejutás akadályát - a 25 év alatti (elsősorban pályakezdő) fiatalok (687 fő), 745 fő 50 éven felüli álláskeresők -, a hiányzó képességek, készségek pótlásával segítik elő az elhelyezkedést, valamint a munkáltatókat támogatással is ösztönzik a célcsoportok tagjainak foglalkoztatására.

A kisgyermekes anyák, gyermekgondozásból, hozzátartozó ápolásáról visszatérni kívánók (172 fő) számára a szükséges ismeretpótlással, új ismeretek, kompetenciák megszerzésének biztosításával, munkahelyi beilleszkedésük időtartamára bérköltség támogatással kívánja az ÁFSZ megteremteni a hosszú távú foglalkoztatás lehetőségét. Biztosítja továbbá annak lehetőségét, hogy a szolgáltatások ideje alatt a gyermekek elhelyezése ne okozzon problémát.

A program célcsoportjába tartoznak az elavult vagy nem hasznosítható szakképzettséggel rendelkezők (457 fő). Az ő elhelyezkedésük akadálya gyakran az, hogy ugyan rendelkeznek szakmával, de azt régen nem gyakorolják, ugyanakkor egy másik területen nagy tapasztalattal bírnak. E tapasztalat felhasználásával új szakképesítés megszerzését, vagy a régi szakképzettség felfrissítését támogatja szolgálat, illetőleg segít az elhelyezkedésben is.

Mind az öt célcsoport tekintetében igaz, hogy az egyén egy személyre szabott, komplex programban vesz részt, melynek eleme a szolgáltatás, képzés, foglalkoztatási támogatás vagy önfoglalkoztatóvá válási támogatás alkalmazása annak érdekében, hogy az egyén tartósan visszakerülhessen a munkaerőpiacra. Az egyéni program sikeres végrehajtásában mentor segíti az ügyfelet, a szolgáltatások tág palettáját civil szervezetek bevonásával kívánják a szakemberek biztosítani.

Az ÁFSZ tervei szerint a támogatások eredményeként a programba vont 2863 főből 2340 fő sikeresen fejezi be a programot, 886 fő pedig az egyéni programjának befejezését követő 180. napon is foglalkoztatott lesz.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Itt a lista, kik keresnek többet Orbán Viktornál is!

Rogán Antal, Gulyás Gergely, Semjén Zsolt, Süli János és Mager Andrea is többet keres, mint Orbán Viktor - írja a napi.hu a Miniszerelnöki... Teljes cikk

Tömegközlekedés helyett inkább gyalogolnak a budapestiek

A budapestiek 66 százaléka ritkábban használja a tömegközlekedési eszközöket a járvány kirobbanása óta - derül ki a Publicus Intézet... Teljes cikk

Áll a bál: Trump 400 dollárra csökkentette a munkanélküli segély heti összegét

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter egy vasárnapi televíziós interjúban védelmébe vette Donald Trump elnök rendeleteit, mondván, azok célja az... Teljes cikk