Megjelent: 15 éve

Meghatározó a második munkahely megtalálása

Szakértők szerint egy munkavállaló karrierútjában az első munkahely megtalálásánál sokkal fontosabb a második állomás. Míg a startvonalon állva szinte bármilyen szakmába vágó vagy az érdeklődési körnek megfelelő munkalehetőség előrébb visz, a második állomás meghatározóbb, árulkodik ambícióról, szakmai fejlődésről. Hogyan lehet az első munkahelyről sikeresen továbblépni?

images

"Egy kezdő legalább egy évet töltsön el első munkahelyén, ennyi minimum kell a sikeres továbblépéshez. Az ideális azonban, ha két-három évet marad, és csak ezután kezd el állást keresni. A hirdetésekből is kitűnik, keresettnek jelenleg a 2-3 éves munkatapasztalattal rendelkezők számítanak, számukra a legkönnyebb az elhelyezkedés" - állítja Cservenyák Tamás karriertanácsadó.

Mit tegyenek azok, akik már eltöltöttek ennyi időt első munkahelyükön és váltani szeretnének? Ha nem vagy keveset használták nyelvtudásukat, frissítsék fel akár tanfolyam keretében. Az egyetem alatt megszerzett nyelvtudás elkophat.

Fiatalon könnyebb a szakmaváltás

Azt is tanácsos átgondolni: ugyanazon a vonalon folytatják tovább, amit elkezdtek, vagy egy teljesen más területre szeretnének váltani. "Igen sokan esnek abba a hibába, hogy csak 10-15 év múlva szánják rá magukat az újrakezdésre. Először könyvelőként sikerül elhelyezkedniük, és bár annyira nem tetszik nekik, mégis ezen a területen maradnak. Majd évek múltán, amikor már tényleg nem bírják tovább, elkezdik keresni saját útjukat. Viszont ekkor már igen nehéz dolguk lesz, a kezdetekben sokkal könnyebb a szakmaváltás" - mondja a karriertanácsadó.

Amiben más az új önéletrajz

Jobb esetben a pályázó marad azon a területen, ahol kezdett. Bárhogy is dönt, a pályázás előtt teljesen át kell írnia a még frissdiplomásként elkészített önéletrajzát. A kérdéses cv-ben ugyanis számos olyan dolog van, ami már egyáltalán nem szükséges, a hr-esek nem kíváncsiak rájuk. Ilyen például a szakdolgozat témája, amit az első önéletrajzban még fel kell tüntetni, a másodikban viszont már nem. A két hetes nyári munkákat is ajánlott elfelejteni. Ami maradhat: az a felsőfokú tanulmányok alatt megszerzett szakmai gyakorlat.

A cv egyharmada az első munkahelyről szóljon

"Az önéletrajz egyharmadát az első munkahely bemutatása tegye ki. Írja le részletesen munkakörét, hogy milyen feladatokat kellett elvégeznie. Térjen ki felelősségkörére is, és hangsúlyozza a pozíció betöltése során elért eredményeit is. Ha elvégzett különböző tréningeket, akkor azokat is tüntesse fel" - ad tippet Cservenyák Tamás.

Ahogy az önéletrajz, úgy a motivációs levél is teljesen más. Cservenyák Tamás szerint a levélben már nem a személyiségbeli vonásokat, hanem a releváns szakmai tapasztalatot kell kiemelni. Olyan tevékenységeket is megemlíthet - például angolul megtartott prezentáció, amelyek a leendő munkakör betöltéséhez szükségesek.

Az interjú is teljesen más

Az interjúra való készülés ez esetben sokkal fontosabb, mint kezdőként. Hiszen míg a frissdiplomásoknál gyakorlatilag a személyiség a döntő a kiválasztásnál, az, hogy mennyire illeszkednek a vállalati kultúrába, a tapasztaltaknál már a szakmaiságra helyeződik a hangsúly. "A kérdések nagy része ennek megfelelően a munkahelyén rábízott feladatokra irányul. Emellett kitérhetnek erősségeire és gyengeségeire is. Ezeket példákkal tanácsos alátámasztani. Az erősségekhez nem elég azt mondani, jó kommunikációs készség. El kell mesélni azt is - például egy értékesítőnek -, hogy mely ügyfelet hogyan győzte meg. A gyengeségeknél egyébként érdemes olyat említeni, ami az adott munkakörhöz nem igazán szükséges. Egy rendszergazda például mondhatja, hogy tárgyalási készségein még van mit javítani" - tanácsolja Cservenyák Tamás.

Oroszi Babett
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
Ezekben az országokban a legboldogabbak az emberek

Hatodik éve Finnország a legboldogabb ország a Földön, a Gallup éves besorolása szerint. Teljes cikk

Sem mennyiség, sem minőség. Hol vannak a jó munkatársak?

Hová tűntek a dolgozó kezek és agyak? Újabb külföldre menési hullám zajlott le a bolt- és szálláshely-bezárások miatt? Miért nincs a... Teljes cikk

Mik az álláskeresés nehézségei?

Az álláskeresés az életünk egyik legnehezebb és legstresszesebb időszaka lehet. Bár sok ember talán azt gondolja, hogy az állások bőségesek és... Teljes cikk