Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Minden 31. ember bevándorló a világon

Bár Horvátország az Európai Unió tagja, most még nem célállomás a bevándorlók számára, de a jövőben szembesülnie kell a menekültstátusért folyamodók áradatával - mondta Ranko Ostojic belügyminiszter csütörtökön, aki a Bevándorlók Világnapja alkalmából látogatást tett a horvát Vöröskereszt Integrációs Központban.

Ostojic figyelmeztetett, hogy a harmadik országbeli állampolgárok legtöbbje tranzitországnak használja Horvátországot, mivel azonban a világban állandóan nő bevándorlók száma, Horvátországnak is hamarosan szembesülnie kell a menekültstátusért folyamodók áradatával.

2004 óta, miután az ország elfogadta menedékjogról szóló törvényt, 4401 ember kért menedéket, közülük 117-en kaptak menekültstátust. A zágrábi Békeügyi Tanulmányok Központja (CMC) szerint a menedéket kérők részére a horvát állam nem biztosítja a törvényben előírt jogokat, például a horvát nyelvtanfolyamot, az ingyenes általános iskolai oktatást, a fordítót (orvosi ellátás esetén), a minőségi lakhatást és az iskolai végzettség elismerését.

A nagy arányú munkanélküliség miatt a horvát állampolgároknak is nehéz munkát találniuk, és ez szűkíti a bevándorlók munkavállalási lehetőségeit, akik így nem tudják eltartani magukat. Ezért két év után - miután kiesnek az integrációs programból, és már nem kapnak semmiféle segítséget vagy ellátást - gyakran az utcára kerülnek, hajléktalanokká válnak - mondta a CMC egyik munkatársa a Hina horvát hírügynökségnek.

Az ENSZ-közgyűlés 2000-ben december 18-át jelölte meg a Bevándorlók Világnapjaként. A szervezet leszögezte: minden országban olyan feltételeket kell teremteni, hogy ne sérüljenek a migránsok alapvető emberi és szabadságjogai. Az ENSZ szerint a világon jelenleg a Föld népességének 3,2 százaléka bevándorló. Ebből következik, hogy minden 31. ember bevándorló, tehát nem hazájában él.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ez kell a nagy-britanniai munkavállaláshoz 2021-től

Nagy-Britanniában meg akarják szüntetni a brit gazdaság függését az Európából érkező olcsó munkaerőtől. Teljes cikk

Mártírként említik a koronavírusban elhunyt egészségügyi dolgozókat Kínában

Eddig több mint háromezer egészségügyi dolgozó kapta el a koronavírust Kínában. Teljes cikk

Egyre súlyosabb a mozdonyvezetőhiány Németországban

Beteg-, és idősápolókat is előbb találnak Németországban, mint mozdonyvezetőket. Teljes cikk