Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Minden 31. ember bevándorló a világon

Bár Horvátország az Európai Unió tagja, most még nem célállomás a bevándorlók számára, de a jövőben szembesülnie kell a menekültstátusért folyamodók áradatával - mondta Ranko Ostojic belügyminiszter csütörtökön, aki a Bevándorlók Világnapja alkalmából látogatást tett a horvát Vöröskereszt Integrációs Központban.

Ostojic figyelmeztetett, hogy a harmadik országbeli állampolgárok legtöbbje tranzitországnak használja Horvátországot, mivel azonban a világban állandóan nő bevándorlók száma, Horvátországnak is hamarosan szembesülnie kell a menekültstátusért folyamodók áradatával.

2004 óta, miután az ország elfogadta menedékjogról szóló törvényt, 4401 ember kért menedéket, közülük 117-en kaptak menekültstátust. A zágrábi Békeügyi Tanulmányok Központja (CMC) szerint a menedéket kérők részére a horvát állam nem biztosítja a törvényben előírt jogokat, például a horvát nyelvtanfolyamot, az ingyenes általános iskolai oktatást, a fordítót (orvosi ellátás esetén), a minőségi lakhatást és az iskolai végzettség elismerését.

A nagy arányú munkanélküliség miatt a horvát állampolgároknak is nehéz munkát találniuk, és ez szűkíti a bevándorlók munkavállalási lehetőségeit, akik így nem tudják eltartani magukat. Ezért két év után - miután kiesnek az integrációs programból, és már nem kapnak semmiféle segítséget vagy ellátást - gyakran az utcára kerülnek, hajléktalanokká válnak - mondta a CMC egyik munkatársa a Hina horvát hírügynökségnek.

Az ENSZ-közgyűlés 2000-ben december 18-át jelölte meg a Bevándorlók Világnapjaként. A szervezet leszögezte: minden országban olyan feltételeket kell teremteni, hogy ne sérüljenek a migránsok alapvető emberi és szabadságjogai. Az ENSZ szerint a világon jelenleg a Föld népességének 3,2 százaléka bevándorló. Ebből következik, hogy minden 31. ember bevándorló, tehát nem hazájában él.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az amerikaiak több mint fele nyugdíjba vonulás után is dolgozna

A felmérésben megkérdezettek több mint fele aggódik az infláció és az anyagi helyzete miatt. Teljes cikk

Megemelték a minimálbért Romániában

Az intézkedés 1,871 millió munkavállalót érint. Teljes cikk

A vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban

A szakértők szerint a munkanélküliségi ráta 3,9 százalékon állt májusban. Teljes cikk