Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 4 éve

Elképesztő irodák a Szilícium-völgyben

Az, hogy az inspiráló környezet kialakítása a cégek számára termelékenység szempontjából is megéri, ma már nem meglepő megállapítás. Ez is része a fiatal, tehetséges munkaerő megszerzéséért és megtartásáért folyó harcnak, különösen a nagy technológiai cégeknél. A Szilícium-völgyben egymást túllicitálva alakítják ki különlegesebbnél különlegesebb megoldásokkal operáló irodáikat, ahová a Guardian segítségével pillanthatunk be.

A Samsung észak-amerikai központjában, amely 2015-ben készült el, virtuális túrát is tehetünk. Az épületegyüttesnek a hatalmas irodaépületeken túl része kosárlabdapálya, néhány emeletenként belső kert. Az ember könnyen megfeledkezhet arról, hogy munkahelyen van, hiszen futurisztikus pihenőkapszulákban lehet szundítani, masszázsfotelekben felfrissülni, vagy akár valamelyik pályán vagy a fitneszteremben sportolni. A dél-koreai techvállalat ebben az épületben össze akarja hozni a kollégákat, hogy akár véletlen találkozásokból is új ötletek szülessenek, ne egymástól elszigetelve üljenek és meetingeljenek a különböző egységek, illetve némi startup hangulattal is fel akarták dobni a cégóriást, ahogy a márka újrapozicionálása is cél volt Észak-Amerikában, ahol korábban elsősorban hűtőiről és mosógépeiről volt ismert.

Mindezt viselkedéstudományi és munkapszichológiai háttérrel támogatja meg a tervező NBBJ. Scott Wyatt, építész szerint a teljes koncepció a mobilitásról szól, hiszen az agy kognitív funkciói is akkor működnek a legjobban, ha valaki a szabadban sétál. A Samsung épületében senki nincs egy emeletnél messzebbre egy terasztól, ahová ki lehet lépni. Mindenkit arra sarkallnak, hogy keljen fel a székéből és vegyüljön el, mozogjon.
SamsungA Samsung irodája

A 300 millió dolláros épületet tervező cég egyéb formabontó munkákban is érdekelt, jelenleg az Amazon futurisztikus dzsungel „buborékjain” dolgoznak. A Seattle-ben épülő központ része lesz, ahol 1800 ember fog dolgozni, három hatalmas „üvegház”, több mint 300 növénnyel. Ez utóbbi épületben is az a cél, hogy a dolgozók informálisan össze tudjanak jönni, információkat, ötleteket megosztani egymással. (A már elkészült hagyományos irodaépület 17. emeletén pedig egy kutyasétáltató és szórakoztató park is helyet kapott.)
AmazonAz Amazon futurisztikus irodája

Norman Foster tervezte az Apple futurisztikus UFO-szerű cupertinói központját, a közel 6 kilométeres körben üveggel borított irodaépületben „folyamatosak” lesznek az irodák.A Google sem akart lemaradni, és egy csupa üveg, áttetsző „tündérkastélyt” vagy inkább sátrat terveztetett Bjarke Ingels and Thomas Heatherwick építészekkel.
GoogleEz a Google belülről

Persze nem maradhat ki a Facebook Menlo Parkban található, több mint 40.000 négyzetméteren elterülő irodaháza sem, ahol a tetőkert 3,6 hektár és több mint 400 fa található rajta, meg persze wifi is, az „Egyszer csak minden összekapcsolódik.” szlogen jegyében. A Facebook központ abból a szempontból is rekorder, hogy itt építették meg a legnagyobb egyterű irodát a világon, amely 3000 dolgozónak ad helyet. Senki sem foglalkozik azzal, hogy mennyi időt tölt egy alkalmazott az asztalánál, ülhet akár egész nap a tetőkertben valamelyik hintában mindaddig, amíg a munka elkészül.
FacebookA Facebook sem akart lemaradni

Az Airbnb is belépett a sorba, amely tárgyalóival egyszerre akar otthonosságot sugározni és meglepetést is okozni. Így lehet megbeszélni beduin sátorban, gerendaházban, rámenezőben vagy milánói loftban, bőrfotelben vagy babzsákokon egyaránt. Ugyanakkor a helyiségek funkcionalitása a minél hatékonyabb munkavégzést szolgálja.

Míg korábban a technológiai cégeket nem nagyon izgatták a külsőségek, addig a tehetséges munkavállalókért folytatott versenyben egyre fontosabbá válnak ezek a szempontok is, persze az egyéb biztosított béren kívüli juttatások mellett, mint a kantinban rendelkezésre álló globális konyha kínálata vagy a mindenféle fitnesz és játék- illetve pihenési lehetőség a munkahelyen belül.
GoogleEz is a Google

Ugyanakkor az a vád éri a technológiai óriásokat, hogy mivel minden szolgáltatást helyben biztosítanak dolgozóiknak, a helyi vállalkozások lassan bezárhatnak a környezetükben, mert nem marad klientúrájuk, legyen szó kávézókról vagy tisztítókról.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Remote working vezetői szemmel - a legnagyobb kihívások

Mit gondolsz, te kézben tudod tartani az irányítást? Hogyan lehetsz biztos abban, hogy a csapatod otthonról is ugyanolyan hatékonyan dolgozik, mint... Teljes cikk

Ezekkel az alkalmazásokkal garantáltan ellenőrizheti kollégái otthoni teljesítményét

A koronavírus bombaként robbant hazánkra komoly gondot okozva a munkáltatóknak, hogyan oldják meg a kollégák otthonról való munkavégzését. Azok a... Teljes cikk

Kutyák a munkahelyen - hogyan hatnak az eredményességre?

Mik a kutyás munkahelyek, képzések, fejlesztések sikerkritériumai? Milyen pozitív vagy éppen negatív hatása lehet annak, ha kutyák vannak a... Teljes cikk