kapubanner for mobile
Szerző: Kovács Zita
Megjelent: 13 éve

Főnök nélkül dolgozni - vállalkozni segítik a fiatalokat

A fiatalok egyre tudatosabbak: egy részük úgy gondolja, inkább saját vállalkozást alapít, minthogy elmenjen egy céghez robotolni, ahol a főnök utasításainak kell alávetnie magát. Az ehhez szükséges ismeretek könnyen elsajátíthatók, több alapítvány is foglalkozik azzal, hogy segítsen nekik vállalkozásuk elindításában. Cikkünkben két szervezet tevékenységét és programjait mutatjuk be.

A MICE - Képzett Fiatalokkal a Jövőért Alapítvány - amelyet Mészáros László magyar származású, USA-ban élő üzletember hozott létre - amerikai társszervezetével együtt azért jött létre, hogy 16-18 éves középiskolások számára biztosítson alapvető üzleti, vállalkozói képzést, amely az etikus vállalkozás szellemében tanítja a diákokat a cégalapításra, cégvezetésre és a vezetői pozíció legfontosabb tudnivalóira - tájékoztatta a HR Portált Háver-Varga Mariann, a program egyik oktatója.

Az alapító azt kívánta elérni, hogy a pénzügy, cégvezetés, menedzsment iránt érdeklődő tanulók már a legkorábbi időpontban bekapcsolódhassanak egy olyan, a hagyományos oktatásban nem elérhető képzésbe, amely képes orientálni őket a számukra megfelelő felsőfokú tanulmányok irányába. A MICE Program azonban nem egy felvételi előkészítő, hiszen a különböző kompetenciák erősítése mellett fontos célja, hogy a kiemelkedő elhivatottságot, üzleti érzéket mutató diákok számára ösztönző legyen saját vállalkozói ötletük kidolgozásában.

A magyarországi társszervezet azért jött létre, hogy a tengerentúli programot elérhetővé tegye a magyar középiskolások számára is. Ugyanakkor az alapító nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a magyar piaci viszonyok között, a gentleman agreemant (informális megegyezés a felek között) szemlélete visszatérjen és megerősödjön az új generációk körében is. Meg kell említeni azt is, hogy a magyar oktatás nem gyakorlatorientált, a gyerekeknek sem felelősséget nem kell vállalniuk tanulmányaik végéig, sem az őket körülvevő világ történéseiről, problémáiról nincs fogalmuk. Nem ismerik a gazdasági események hatását, nem tudnak alapvető pénzügyi műveleteket elvégezni, még ha tanulták is azt az iskolában. Ezzel szemben a gyakorta szidott amerikai oktatás kétségtelen előnye, hogy gyakorlatias szemléletre ösztönzi a diákokat - hangsúlyozta a szakember.

Megtanulnak üzleti tervet írni

A féléves képzés során elméleti tudást is szereznek a diákok, de minden oktatási napon van meghívott vendégelőadó, olyan sikeres üzletember, aki maga építette fel cégét, vagy nagyon magas pozíciót megszerezve irányít egy céget, vállalatot. Emellett workshopok is segítik a diákokat, valamint a legnagyobb kihívás, hogy kiscsoportokba rendeződve a kurzus végére fel kell állítaniuk egy fiktív, de bármikor életre hívható cég üzleti tervét és költségvetését, amelyet üzletemberekből álló zsűri előtt kell bemutatniuk. Összességében a program gyakorlatias, kiegyensúlyozott és tájékozott szemléletre neveli a diákokat, arra ösztönözve őket, hogy bízzanak magukban és a képességeikben, legyenek minél önállóbbak és felelősek magukért.
Még lehet pályázni az Országos Fiatal Vállalkozói Díjra
Az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat 2010. november 19-én második alkalommal adják át a Fiatal Vállalkozók Hete program keretében. A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) és a VOSZ-KMRSZ által tavaly alapított díjat kiérdemelt fiatal vállakozó nem kizárólag szakmai elismerést kap, hanem egy félmillió forint értékű kommunikációs kampányt is. E rangos díjjal azokat a fiatalokat részesítik elismerésben, akik vállalkozóként az üzleti életben, gondolkodásmódjukkal pedig a munkatársaik és partnereik környezetében már bizonyították tehetségüket, s ezáltal példaképként szolgálhatnak a fiatalok számára. A jelentkezők 2010. november 12. éjfélig küldhetik el pályázatukat az [email protected] e-mail címre.


A program iránt nagy az érdeklődés: a magyar diákok az első kurzusra - amely 2009 őszén indult - nagy számban jelentkeztek, egy hónap alatt betelt a 120 fős létszám. A programon eltérő társadalmi, szociális helyzetű és különböző tudású gyerekek találkoznak egymással. Nemcsak az elsajátítandó anyag jelent feladatot, de az alkalmazkodás is, valamint a fegyelem és a kreatív tanulás új megközelítése, hiszen itt kiszakadnak a megszokott, akár 8-10 éve fennálló közösségükből és merően új helyzetekben kell bizonyítani. Ezen túl az etikus üzleti szemléletre nevelés jegyében át kell gondolniuk a fenntarthatóság, a társadalmi, környezeti és gazdasági felelősség minden aspektusát, ami a középiskolai oktatásban sajnos nem mindennapos - tette hozzá Háver-Varga Marianna.

A tavalyi kurzus végén az induló csapatok közül a nyertes egy mozgóüzlet tervét felállító csapat lett, akik jutalomként három hetes tanulmányi útra mehettek az USA-ba, ahol részt vettek a buffalói egyetem nyári kurzusán, illetve találkoztak olyan cégvezetőkkel, akik családi vállalkozásokból fejlődtek mamutvállalatokká. Nem is volt kérdés a folytatás, az idei kurzus 2010 október közepén indult - kiemelt partner a Corvinus és a Budapesti Kommunikációs Főiskola -, a létszám pedig szintén egy hónap alatt betelt. A tavalyi program híre azóta több üzleti körhöz is eljutott, így idővel felépíthetik azt a gyakornoki programot itthon is, ami az USA-ban nagyon népszerű: a MICE Program diákjai nagyvállalatoknál tölthetnének nyári gyakorlati időt, ami hatalmas előny jelenthet a továbbtanulás és a munkavállalás során.

A középiskolából kikerülők is segítséget kaphatnak

Az Életpálya Alapítvány 1993-ban történt megalakulása óta nyújt segítséget a vállalkozás iránt érdeklődő fiatal 18-32 éveseknek olyan formában, hogy segíti őket vállalkozási ötleteik kidolgozásában, valamint vállalkozásuk elindításában. Az alapítvány megalakulása óta több mint 15 ezer fiatal számára nyújtott tájékoztatást. Az alapítvány célja, hogy az erre fogékony fiatalokkal megismertesse a vállalkozói szemléletet. Azoknak a fiataloknak kíván segítséget nyújtani, akik elhatározzák, hogy saját erőforrásaikra támaszkodva, a nekik nyújtott szakmai tanácsadás lehetőségét is igénybe véve önálló vállalkozásba kezdenek - tudatta lapunkkal Kiss Ágnes ügyvezető igazgató.

Az alapítvány egyik tevékenysége az ingyenes vállalkozási tanácsadás. Ennek célja, hogy támogassa a fiatalokat vállalkozási döntésük meghozatalában. Olyan anyagokat juttat a fiataloknak, amely segíti őket a vállalkozási döntés meghozatalában, majd pedig üzleti tervük elkészítésében. A koordinátorokon keresztül a fiatalok olyan szakemberekkel találkozhatnak, akik segítik őket tervük elkészítésében.

A brit LiveWIRE szervezet adaptált módszerei alapján három szinten valósul meg a koordináció: az alapítványi iroda információs és adminisztrációs bázisa a hálózatnak, a fiatalokat kiközvetíti a tanácsadókhoz. A koordinátor egy adott területen tevékenykedő tanácsadók munkáját hangolja össze. A tanácsadók általános közgazdasági ismeretekkel rendelkező, tapasztalt szakemberek, akik a megcélzott korosztály részére a LiveWIRE módszer alapján anyagi ellenszolgáltatás nélkül, önkéntesen végzik tanácsadói tevékenységüket, végigkísérik a fiatal tevékenységét olyan tudnivalókkal és információkkal szolgálva, amelyek segítik az üzleti terv elkészítését.

Versenyeztetik a fiatalokat

Az alapítvány minden évben kiírt vállalkozási pályázata során az üzleti tervet elkészítő fiatalok számára egy megmérettetési lehetőséget is biztosít, ahol az elkészített tervük alapján független szakértőkből álló bizottság előtt kell megfelelniük az előírt szempontoknak a vállalkozásuk elindítását tervező, illetve egy évnél régebben vállalkozó fiataloknak. E vetélkedő helyezettjei értékes különdíjakban és pénzdíjakban (500, 350 és 250 ezer forint) részesülnek, és minden döntősről bemutatkozó
rövidfilm készül. A pályázaton idén tizenhetedik alkalommal vettek részt a fiatalok és az elmúlt időszak alatt közel 800 érvényes üzleti tervvel pályáztak.

Az ifjúsági pénzügyi támogatási program keretén belül kedvezményes feltételű visszatérítendő pénzügyi támogatást kínált az alapítvány azok számára, akiknek vállalkozásuk beindításához, működtetéséhez anyagi segítségre volt szükségük. Ezt a programot a Károly - walesi herceg - nevével fémjelzett Youth Business International által biztosított pénzügyi háttérrel tudták elindítani és eddig 61 hitelkihelyezést valósítottak meg.

Az alapítvány dolgozói a vállalkozási ismereteket, a vállalkozási szemléletet igyekeznek minél szélesebb körben terjeszteni a fiatalság arra fogékony tagjai között. Számos nyertes pályázatuk volt, amelyeket megvalósítva próbálták felhívni a figyelmet a hagyományos képzési rendszer hiányosságaira, a hátrányos helyzetű rétegek képzésének szükségességére. Idén nagy sikerű szakiskolai programjukban játékos úton, gazdasági szimulációs játék használatán keresztül ismerkedhettek meg szakiskolás diákok a vállalkozói léttel, valamint működő vállalkozásokat kerestek fel, hogy a vállalkozás gyakorlatáról is valós képet kapjanak. Végül egy országos verseny keretében mérték össze megszerzett tudásukat, ismereteiket egymással.

Lelkesedésből nincs hiány

Kiss Ágnes szerint a fiataloknál nincs hiány érdeklődésből. Ugyanakkor, hogy hányan jutnak el végül az ötletük tényleges megvalósításához, az nagyban függ az aktuális gazdasági környezettől, a vállalkozókra rótt terhektől és a rendelkezésükre álló pályázati, finanszírozási lehetőségektől. A gazdasági válság visszavett a vállalkozói kedvből, de az igazán leleményesek most is felismertek újonnan keletkezett igényeket, és bizonyos niche piacokon (ahol jelentkezik kereslet, de nincs kínálat) megnyíltak a kapuk a kicsik előtt - tette hozzá.

Az ügyvezető szerint azért fontos támogatni a fiatalokat, mert az általános gazdasági, társadalmi folyamatok következtében a fiatalkori munkanélküliség egyre riasztóbb méreteket ölt, emellett a vállalkozói kultúráért és a vállalkozó szó pozitívabb társadalmi megítéléséért a felnövő generációnak történő ismeretterjesztéssel, információátadással is segíthetnek. Hiszik, hogy a kezdetekkor nyújtott lehető legteljesebb körű segítségnyújtással a fiatalok számára a vállalkozást az alkalmazotti lét biztonságával és kiszámíthatóságával szemben egy kihívásokkal teli, de megvalósítható, ezáltal valódi és vonzó alternatívává lehet tenni.

Ha átesnek a tanácsadási folyamaton, megírják üzleti tervüket, akkor felkészültebben, átgondoltabban vágnak bele ötleteik megvalósításába, mérlegelve képességeiket, lehetőségeiket és a vállalkozásban rejlő veszélyeket is. A vállalkozói lét annyival izgalmasabb a munkavállalóinál, hogy teljesen önállóan kell döntéseket hozni, reagálni kell a folytonosan változó környezet kihívásaira, kreatívnak, ugyanakkor felelősségteljesnek kell lenni, embereket kell irányítani, saját pénzünkről kell dönteni, és meg kell barátkozni a gondolattal, hogy valószínűleg nem lesz két egyforma nap a vállalkozásunk életében. Viszont ha egyszer megízleljük a vállalkozói létet, elindulhatunk az önmegvalósítás rögös, de szépséges útján a maslow-i szükséglet-hierarchia csúcsa felé. Kiss Ágnes azoknak ajánlja, hogy vállalkozzanak, akiknek határozott elképzeléseik vannak, önmaguk és nem mások álmait akarják megvalósítani, a lehetőséget keresik, de jól tűrik a bizonytalanságot és meg tudják tanulni kezelni a kockázatot.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A tanár is munkavállaló!?

Employer branding, toborzás, munkáltatói márka, karrierút, megtartás, juttatások, bérbenchmark stb. Szinte már elcsépelt szavak, unalomig... Teljes cikk

Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A brain drain, azaz „agyelszívás” a magasan képzett munkavállalók elvándorlását jelenti egy fejlettebb, magasabb életszínvonalat biztosító... Teljes cikk

Hányan vannak azok, akik munka nélkül egyáltalán nem engedhetnék meg maguknak a tanulást?

Az Eurostudent legfrissebb felmérése szerint hazánkban a felsőoktatásban tanuló hallgatók egynegyede (25%) közepes anyagi nehézségekkel küzd, míg a... Teljes cikk