Szerző: Kovács Regina
Megjelent: 6 éve

Hamar leléphetnek a fiatalok - új trendek kellenek a HR-ben

A HR-ben is tért nyer a kutatás

A toborzási üzletágvezető szerint trendszintű változás abban tapasztalható, hogy míg korábban az emberek jellemzően nyelvtanulási szándékkal vették célba Európa országait, és főleg rövidebb, 2-3 hónapos időszakra maradtak távol, ma hosszabb időre hagyják el Magyarországot, és nem a stabil nyelvtudás megszerzése a fő indítékuk.

2015-ben ezt a trendet tartósnak látjuk. Erre a helyzetre egy tanácsadó cégnek új eszközökkel, új képzésekkel kell reagálnia. A szűkülő szakemberkínálat miatt tanácsadói munkában nagyobb hangsúlyt kap a kutatási (research) tevékenység. Egyre ügyesebb, gyorsabb és hatékonyabb módszereket szükséges alkalmazni a megfelelő „minőség” megtalálására.

Az új trendre a tanácsadó cég másik fontos módszertani reakciója, hogy új kutatási csatornát talál. Az új csatornákon a keresés és a pályázat módszer- és eszköztára is átalakul. Fontos a jelenlét az állásportálok mellett a közösségi médiumokon – ráadásul sokkal célzottabban, figyelembe véve azt is, hogy más kört érhetünk el a Facebookon és mást a Linkedinen vagy pl. a Twitteren.

Az 1980 és 1995 között születettek számára a vállalatot, a pozíciót már el kell adnia a tanácsadónak. Amikor egy jó jelölt tarsolyában biztosan van még 2-3 ajánlat akár más tanácsadóktól, fejvadászoktól vagy akár közvetlenül a cégektől, a munkáltatói márka, annak tudatos építése – a HR branding – különösen nagy szerepet kap.

Az Y-generáció tagjai kiválóan megtanulták, hogyan készítsenek professzionális szakmai önéletrajzot, így a kiválasztáshoz muszáj megszólítani a jelöltet ahhoz, hogy a reakciójuk alapján meg tudjuk ítélni, ki az, aki valóban a legmegfelelőbb a pozícióra.

Egy másik rendkívül markáns trend az a válasz, amit a vállalatok adnak a munkaerőpiacon tapasztalható nagymértékű fluktuációra: a 2-3 hónapos felmondási idő, amit a cégek konzekvensen le is töltetnek.

Munkahelyi gyermekmegőrző segít a munkavállalóknak

Nagy Zsolt
Nehéz meghatározni, hogy mi lesz az idei év HR trendje, de úgy gondolom, hogy nagy változások mennek végbe a toborzás kiválasztás kapcsán, valamint az egyes cégek szervezeti kultúrájában – tette hozzá a témához Nagy Zsolt, a BDO Magyarország HR-vezetője. Sokkal gyorsabbá vált a toborzás/kiválasztás, egyre közvetlenebb módon kommunikálnak a munkáltatók és a munkavállalók egymással. Manapság akarva akaratlanul is szembe jönnek az álláslehetőségek elsősorban a közösségi médiának köszönhetően, aminek köszönhetően egyre bátrabban váltanak munkahelyet a munkavállalók. Ez nagy kihívás elé állítja a munkáltatókat, hogy megtartsák a számukra fontos munkavállalókat. Egyre több cég igyekszik javítani az általa kínált munkakörnyezeten, hogy élhető körülményeket teremtsenek a munkavállalóik számára. Ezt a tendenciát felismerve az elmúlt időszakban a BDO is több változást eszközölt, melynek köszönhetően a munkavállalóink számára már elérhető egy munkahelyi gyermekmegőrző, valamint egy ingyenesen használható szabadidő és fitness terem is. A szervezetek a megtartás mellett a képzésekre fordíthatnak nagyobb fókuszt az idei évben, hiszen a technika fejlődése számos olyan új képzési lehetőséget nyitott meg, amely korábban egyáltalán vagy korlátozottan volt elérhető.

Idős és fiatal generáció a munkaerőpiacon

Szöllősi Tamás
Szöllősi Tamás szerint a várható életkor növekedése mellett a születések száma csökken, így egyre kevesebb aktív dolgozó tartja el a nyugállományban lévők egyre népesebb táborát, vagyis a nyugdíjrendszer jelenleg sem, és várhatóan a jövőben sem jelent majd menedéket a nyugdíjas korú generáció számára.

Érdemes megemlíteni, hogy mindamellett, hogy az 55 év fölötti generációra már nem igazán számítanak a munkáltatók, a mellőzöttség élményét átélő korosztály tagjai nyugdíjasként is igyekeznek a munkaerőpiacon maradni még pár évig, hiszen így az alapjövedelem és az adókedvezmény mellett kiegészítő jövedelemre is szert tehetnek. Ez azért lassítja és elnyújtja a 60-as generáció kivonulását a munkaerőpiacról.

Az új attitűddel rendelkező generáció, kezében online (virtuális) kommunikációs eszközökkel, ma könnyen vállalhat otthonról végezhető munkát. Az otthonról végezhető munka népszerűségét a hatékony eszközök (pl. Skype, okostelefonok, wifi-hálózat) terjedésén kívül az is növeli, hogy a munkalehetőségek nemzetközivé válnak, a határok eltűnnek, és a munkaadók is szívesen dolgoznak nemzetközi csapatokkal, akikkel projekt alapon kötnek megállapodást. A fiatalok az online munkát az ún. work-life balance javításának eszközeként is tekintik, és mivel kisebb a kötődésük egy munkahelyhez, szívesen választják az otthoni munkát a nagyobb szabadság reményében is. Az online munka azonban azzal jár, hogy nem szereznek tapasztalatot a munkahelyi beilleszkedésben, nem születnek munkahelyi barátságok, személyes szakmai kapcsolatok, viszont nagyobb a mozgástér, több a találkozás különböző vállalatokkal különböző projektek kapcsán, amik viszont csak felszínesebb, projekt alapú kötődést tesznek lehetővé.

Nagy Zsolt szerint a távmunka egyre nagyobb teret nyer manapság, bár Magyarországon még nem annyira népszerű mint a nyugati országokban. Ez egyrészt költségmegtakarítással jár a munkáltatók, másrészt „szabadsággal” a munkavállalók számára. Fontos azonban, hogy megfelelően tudják kezelni az adott helyzetet a felek, és ne menjen a munka rovására ez az újszerű foglalkoztatási forma. A munka világa folyamatosan változik egyrészt a jogi szabályozás, másrészt a társadalmi és kulturális változások következtében, így a távmunka elterjedése magával vonzza a munka világának változását is. Bizonyos munkavállalók számára ez óriási változást jelent, azonban a fiatalabb generáció könnyebben tud alkalmazkodni ehhez. A mai fiatalok számára már természetes, hogy számítógépen, telefonon keresztül kommunikálnak, hiszen már gyermekkoruk óta chateltek, MSN-eztek, Facebook-oztak, Twitter-eztek egymással, osztanak meg képeket Instagramon, vagy éppen videótelefonálnak egymással. Sajnos ez az „online” kommunikáció az emberi kapcsolatok elvékonyodásához, felületessé válásához vezethet, de amennyiben erre tudatosan képesek figyelni a munkavállalók, úgy egészen új lehetőségeket tudnak kiaknázni a távmunka segítségével.

A nemzetközi vállalatok számára vonzóak az új szolgáltató központok (SSC-k), ezért szívesen jönnek Magyarországra – állította a Job Személyzeti Tanácsadó Kft. toborzási üzletágvezetője. Nagy számban van szükségük olyan friss munkaerőre, aki jól beszél nyelveket, nyitott a modern technológiára, és magas szintű technikai felkészültséggel rendelkezik, könnyen bele tudnak illeszkedni a multinacionális vállalati környezetbe, jobban képesek igazodni a trendekhez, továbbá kellőképpen mobilis, könnyen költözik a munkahely miatt akár több megyével is arrébb. A multik esetében a nagyobb fluktuáció természetesebb, ezért új, fiatal munkaerőre lényegében folyamatosan szükségük van.

Gyakornokból csoportvezetővé válni

A mai felgyorsult világban a szervezeteken belül is sokkal gyorsabban zajlanak le bizonyos változások, állnak át egy új gyártási módra, vezetnek be új szabályozást, vagy kezdenek el új szoftvereket alkalmazni – emelte ki a BDO Magyarország HR-vezetője. A mai pályakezdők, illetve fiatalok koruknál fogva már ebben a gyorsan változó világban nőttek fel, sokkal könnyebben tudják lekövetni a változásokat és alkalmazkodni az új helyzetekhez. Több cég alkalmaz már fordított mentor programot, amelyben a fiatalok segítenek a senior kollégáknak elsősorban IT-val kapcsolatos kérdésekben. Másrészt a fiatalok nagy előnye, hogy az adott cég a saját igényeinek megfelelően tudja szakmailag, valamint a szervezeti szempontból „kulturálisan” képezni a munkatársait. A BDO Magyarország is egy alulról feltöltő gyakornoki programot működtetve saját maga építi föl a szakember állományát. Azok a gyakornokok, akik 6-8 évvel ezelőtt kezdtek a BDO-ban, mára már csoportvezetővé, senior szakemberré nőtték ki magukat.
  • 2021.06.14DEKRA Felnőttképzési konferencia A globális képzési piac meghatározó szereplőjeként fontos számunkra, hogy ügyfeleink képzéseinek tervezéséhez és megszervezéséhez a lehető legtöbb támogatást adhassuk. A 2021. január 1-től hatályos, az OKJ-t felváltó új képzési rendszerrel életbelépő új folyamatok minden munkáltatót érintenek, akik munkavállalóik részére képzéseket szerveznek. Hogy segítsük az eligazodást, illetve iránymutatást nyújthassunk az új képzési rendszerrel kapcsolatban, INGYENES webkonferenciát tartunk a témában. Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter