Megjelent: 12 éve

Hazugság leleplezésére magánnyomozóval

Sok füllentést kell végighallgatnia a HR-es munkatársnak egy kiválasztás során, de a toborzó cégeket sem kell félteni, ha kell magánnyomozóval derítik ki, hazudik-e leendő munkavállalójuk. Érdemes tehát őszintének lenni az állásinterjún, ám jó tudni, a cégek sem faggatózhatnak akármiről - írja a Világgazdaság.

A korábbi munkahelyeken betöltött funkciók, a fizetés mértéke, és az épp aktuális váltás vagy felmondás körülményei - ezekről a területeken hazudnak a legtöbbet a magyar munkavállalók.

Zsóka Péter szociológus szerint azonban az is előfordul, hogy valaki az iskolai végzettségéről, vagy az életkora miatt füllent az interjúztatónak.

Jó tudni, hogy a nagyotmondók egy része önmagát árulja el. Főleg akkor nagy a lebukásveszély, amikor az önéletrajzban szereplő pozíciókról kell részletesen beszélni.

Jó példa erre annak a jelöltnek az esete, aki állítása szerint ágazati marketing vezetőként dolgozott előző munkahelyén, ám a kérdésekre adott válaszaiból kiderült, mindössze asszisztensként végezte a napi munkát. Azért sem érdemes füllenteni, mert egyre több cég ellenőrzi az állásra pályázók ex-munkahelyeit. Előfordul például - különösen a bizalmi posztokon -, hogy magánnyomozó vizsgálja a jelölt múltját.

A szakmailag bizalmas nyomozói munka célja, hogy az apró információk birtokában teljes képet kapjanak a leendő munkavállaló életéről. A feladatot egy olyan csapat végzi, akik az információkat az illető lakó-, illetve munkakörnyezetében igyekeznek összeszedni. Mivel a magánnyomozók nem hivatalos személyek, így trükkökhöz kell folyamodniuk. Valamilyen ürüggyel felhívják vagy megkeresik azt a személyt, akitől információt remélnek. Az úgynevezett operatív meghallgatás során a nyomozó feltesz egy csomó, számára lényegtelen kérdést, amelyek között elrejti azt az egyet, amely miatt tulajdonképpen felhívta, vagy megkereste a potenciális információforrást. A lebukás veszélye miatt minden ilyen személyt más-más nyomozó keres meg.

Természetesen a legtöbb cég nem alkalmaz ilyen extrém módszereket, hanem megelégszik az önéletrajzban feltüntetett referenciák ellenőrzésével. Egy-egy jó pozíció megszerzéséhez tehát érdemes referencialevelet beszerezni, ám nem mindegy, hogy ki adja a visszajelzést, és mennyire őszintén gondolja, amelyet leír, hisz kérdés, később ugyanazt vallja-e a telefonáló HR-esnek.

Néhány évvel ezelőtt tízből egy, mára tízből legalább öt álláskereső szembesül azzal, hogy ellenőrzik például a szakmai tapasztalatát, amely történhet telefonon, vagy akár személyesen is. Leginkább a jelölt eddigi feladatairól, kollégákkal, ügyfelekkel való kapcsolatáról érdeklődnek a volt főnöknél, kollégáknál.

A magánéletükkel kapcsolatban is többször füllentenek a magyarok. Mivel azonban ez "tiltott zónának" számít, oda kell figyelnie a munkaadónak, milyen kérdést tesz fel a jelentkezőnek. Ha "tilosba" lép a foglalkoztató, mehet az Egyenlő Bánásmód Hatóságra magyarázkodni, sőt a pályázó be is perelheti.

Olyan kérdések miatt gyűlhet meg a baja a munkáltatónak a hatósággal, mint például egy nő mikor szeretne gyereket vállalni, vagy épp ki milyen nemzetiségű, politikai, vallási hovatartozású azt ugyanis nemcsak, hogy nem illik megkérdezni, hanem a hazai jogszabályok alapján tilos is. Sőt, a potenciális munkavállaló egészségi állapotát is csak alapos indokok alapján firtathatja az interjúztató.

Világgazdaság


  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
100-ból 98 embert már nem az utcáról veszünk fel

Fizikai munkaerő szempontjából Budapesten és környékén - 2% alatti munkanélküliségi ráta mellett - már nem lehet munkaerő-tartalékról beszélni.... Teljes cikk

7 szempont, hogy Téged hívjanak be interjúra

Az önéletrajz elkészítésekor ne felejtsd el, miért írod: azért, hogy személyes meghallgatást szerezzen neked. Egyetlen közös ismertetőjegye van... Teljes cikk

Villamosmérnökökből még az informatikusoknál is több kell

Szerdától dübörög az ország egyik legrégebbi állásbörzéje. Az idei a 49. alkalom, amikor munkáltatói mustrát tartanak a BME-n. A rendezvényen... Teljes cikk