Megjelent: 6 hónapja

Hová tart a recruitment szakma, ha már 1 milliót is fizetnek egyetlen jó jelöltért?

Hazánkban - ahogy az a KSH legutóbbi elemzései mutatják - emelkednek a bérek. Ez szinte minden szektorban megfigyelhető, úgy a termelésben, ahogy a szellemi pozíciók esetében is. Ez összességében most pozitív hatással kecsegtet, hiszen az emberek, családok átlagbére növekszik, ami serkenti a fogyasztást. Az előrejelzések szerint a keresetek továbbra is növekedni fognak, de már lassabb ütemben. Viszont vajon hosszú távon is pozitív trendeket indít be ez a folyamat? Hogyan hat mindez a recruitment szakmára és a fejvadászok sikerdíjaira? Pataki Gézával, a Talentuno szakértőjével jártuk körül a témát.

“A bérspirálnak köszönhetően a bérek egyre növekszenek. A folyamat hosszútávú hatása azonban eléggé ellentmondásos. Ez a bérnövekedés nem tartható fenn a végtelenségig. A másik oldalon pedig a befektetői klímának sem tesz jót, hogy az átlagbérek egyre magasabbra kúsznak. A növekedés üteme lassul, ezt már most is láthatjuk. Éppen ennek köszönhetően éltünk meg az utóbbi években egy valóságos robbanást a recruitment szektorban is” - kezdi Pataki, a Talentuno HR tech startup szakértője.

Növekszik a bér, növekszenek a közvetítői díjak
A munkaerőhiány tetőfokára hág, a közvetítői - fejvadász, recruiter, sourcer - díjak elszabadultak. De pontosan miért? Egy átlagos recruitment agency a kiközvetített jelölt éves jövedelmének 15-25%-ában határozza meg a sikerdíjat. Ez persze területfüggő, de kinyílt az olló, a sikerdíj a jelölt éves jövedelmének 10-30%-a is lehet, például felsővezetők esetében. Mivel az ügynökségen belül a dedikált recruiterek bére nő, ez is beépül az árazásba. De persze nem csak a bérezés áll a háttérben.

Agency szinten is annyira nehéz jelöltet találni, hogy a ráfordított idő, hirdetési költség és persze a humán erőforrások is mind-mind növekednek, összeadódnak és drágítják a szolgáltatást. Másrészt pedig új eszközök felé érdemes kacsintgatni, hiszen egy pár évvel ez előtt egy álláshirdetés elég volt ahhoz, hogy CV-k tömkelege érkezzen be, ez ma már nem igaz. Ebből következik, hogy egy ideális jelölt megtalálásába még több energiaforrást kell allokálnia a munkáltatónak. Az egy jelölt megtalálására fordított idő ma már akár 50-60 nap is lehet. Tehát nem csak a bér, de az idő is fontos dimenzió a történetben. Persze mindig vannak úttörők, akik a gyorsabb, hatékonyabb és tech-orientált megoldásokra fókuszálnak, és mernek szakítani a becsontosodott trendekkel.”

A piacon az egyik legszembetűnőbb hiány a mai napig az IT szektorra jellemző. 10.000-eket lehetne elhelyezni a piacon. A toplistán ott vannak még a mérnöki területek, a pénzügyi terület, de egyre nagyobb a hiány a fehérgalléros munkavállalók összességét tekintve is. Emellett persze a termelésben dolgozók helyzete is egyre nehezebb. Itt azonban nem is a sourcing hanem az engagement a legnagyobb kihívás.

A recruitment szektor legégetőbb kihívásai
„A szabad, elérhető jelölteket, akik nem feltétlenül látszanak a piacon, mert passzív álláskeresők, nagyon nehéz felkutatni. Sokszor a cégek egymástól csábítják el a tehetséges munkaerőt. Ez szintén a közvetítői díjat emeli. Tegyük fel, hogy van egy alkalmas jelölt, de ő egy adott pozícióban ül, adott bérrel. Ha őt megkeresi valaki, hogy tud számára egy kiváló lehetőséget, akkor a jelenlegi keresete fölé kell ígérni. Hiszen a váltás kockázatát ő vállalja és már a saját bérébe is beépíti, ezen a ponton megint csak drágul a folyamat.”

Arról nem is beszélve, hogy minél komplexebb egy pozíció, annál nehezebb jelöltet állítani. Ma már eljutottunk oda a piacon, hogy vannak betöltendő állások, amiket még egy profi tanácsadó cég sem vállal el, az irreális munkáltatói elvárásoknak köszönhetően, vagy az iszonyat magas költségek miatt, amibe a folyamat menedzselése kerülne az ügynökségnek.

A Talentuno HR tech startup magyar fejlesztés - a cég crowdsourcing alapokra helyezte a recruitment folyamatokat. A platformba bárki ingyen regisztrálhat felhasználóként- azaz MatchMaker-ként - hogy saját kapcsolati hálójának segítségével ajánljon új állásokat legesélyesebb ismerőseinek, sikeres “közvetítés” esetén pedig bezsebelje a jutalékokat.
„A trend nálunk is érvényesül, található ugyanis nem egy olyan nyitott pozíció a rendszerünkben, melyek után több százezer forintos jutalékot kereshetnek a felhasználók. Sőt, vannak állások melyekért 1 millió forint jutalék ütheti a MatchMaker markát.” - tette hozzá Pataki.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Január 31-ig jelentkezhetnek az informatikushiánnyal küzdő cégek

A BProf üzemmérnök-informatikus képzés hallgatói ősszel magyarországi vállalatoknál töltik gyakorlati évüket. Teljes cikk

Kisgyermekes szülők a munka világában: az időbeosztás kulcskérdés

Juhász Csongor, Prohuman ügyvezető igazgatója szerint a kismamák bevonására, megtartására holisztikus szemléletmódra van szükség. Teljes cikk

Hová tart a recruitment szakma, ha már 1 milliót is fizetnek egyetlen jó jelöltért?

Hazánkban - ahogy az a KSH legutóbbi elemzései mutatják - emelkednek a bérek. Ez szinte minden szektorban megfigyelhető, úgy a termelésben, ahogy a... Teljes cikk