Megjelent: 3 éve

Így látja a HR a közvetítőket

A HR szakmát leginkább foglalkoztató témák a digitalizáció, a robotika, a HR jövője és a munkaerő megtartása. Emellett komoly kihívást jelent a cégeknek a minőségi jelöltek megtalálása a meghirdetett pozícióikra. Az Enloyd fejvadász és HR tanácsadó cég készített egy kutatást, amely során elsősorban HR vezetőket kérdezett meg a munkaerő-közvetítő cégekkel kapcsolatos tapasztalataikról, meglátásaikról, a munkaerőpiac helyzetéről illetve arról, hogy hogyan működik vállalataiknál a kiválasztási folyamat. Cikkünkben az elemzés kivonatát olvashatják.

A kutatást összegezve egyértelműen megfigyelhetőek voltak olyan összecsengések, melyekből látszik, hogy kevesebb a szektorspecifikus probléma, inkább az egész munkaerőpiacot átfogóan érintő kihívások jellemzőek. Szerencsére vannak olyan sikeres megoldások, melyeknek a használata még egy ilyen piaci helyzetben is jónak bizonyult.

Fejvadásszal vagy nélküle?A megkérdezett vállalatok 98%-a dolgozik fejvadász céggel. Az együttműködések első számú célja a speciális pozíciók betöltése, másodsorban az erőforráshiány. A cégeknek gyakran nincs elég belső toborzói kapacitása, illetve előfordul, hogy rövid határidővel kell nagy mennyiségű új munkaerőt felvenniük. Továbbá olyan okok tették indokolttá a fejvadász cégek bevonását, mint:

- a hirdetésre nem megfelelő jelentkezők érkeznek
- nem vonzó a cég lokációja
-„nehéz” a pozíció

A megkérdezett HR szakemberek szerint a fejvadász cégeknek abban kellene fejlődni, hogy jobban meg akarják érteni és meg is értsék az ügyfél folyamatait, kultúráját, a meghirdetett pozíciót, mivel külső résztvevőként is olyan hitelesen kell képviselniük az ügyfelet, mintha csak ott dolgoznának. Van, hogy a cégek úgy érzik, ha bevonnak egy külső partnert a kiválasztási folyamatukba azzal lelassíthatják azt, még akkor is, ha ez az aggály általában nem felel meg a valóságnak.

Egy jó ügynökség ismérve egyértelműen az, hogy annyira megismeri a céget és olyan jól tudja azt képviselni, mintha a „sajátja lenne”. Emellett visszajelzést ad a folyamatokról és tág piaci ismeretekkel rendelkezik. Az őszinteség nagyobb erénynek bizonyult, mint a határidők betartása vagy a kapcsolati tőke.
Magyarországon 50 személyes mélyinterjút készítettek elsősorban HR vezetőkkel, mely során olyan kérdéseket tettek fel, mint: „Mi a baj a fejvadász cégekkel?”, „Mit csinálhatnának jobban vagy másképpen?” vagy, hogy „Mi az ismérve egy jó fejvadász, munkaerő-közvetítő cégnek?”, „Hogyan hat a digitalizáció a munkaerőpiacra?”, „Mi az a néhány jó tanács, amit egy HR szakember adna útravalóul egy munkakeresőnek?”.

A kutatásban leginkább jól ismert gyártó, IT, Telekommunikációs, FMCG, SSC területen működő cégek vettek részt, például: NOKIA, Eaton EMEA Business Service Center, Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft., Coca-Cola HBC Magyarország, DANA Hungary.

A fejvadász cégek leváltásának egyik fő oka a nem teljesítés vagy az irreleváns jelöltek bemutatása. Azonban ha bevált egy partner, akkor lojálisak az ügyfelek, és az esetlegesen felmerülő problémáikat is igyekeznek közösen megoldani az ügynökséggel.

Megfordult a kereslet-kínálatA megkérdezettek szerint a munkaerőpiac leginkább abban változott, hogy a kereslet és a kínálat a munkaadók, munkavállalók viszonyában megfordult. Ennek egyik következménye a magas bérigény. Ez az IT és a szaktudást igénylő területeken figyelhető meg leginkább, de napjainkban már egy „könnyebben” betölthető pozíció is kihívást jelenthet. A magas bérigények mellett az figyelhető meg, hogy a munkatárs megtartásra irányuló tevékenységek jelentősége nagyobb, mint valaha. Szende Csaba, az Eaton EMEA Business Service Center ügyvezető igazgatója elmondta, hogy „a megtartás az új toborzás”. Nagyon fontos, hogy a cég az interjún ígérteket betartsa és lassan nem az a kérdés, hogy van-e home office-ra lehetőség hanem, hogy hány napra.

Az X, Y generációból gyakran hiányolják az alázatot és a lojalitást. Egyre jellemzőbb, hogy a kezdő munkavállalók a tapasztalt senior munkavállalók bérigényét jelölik meg. Sajnos sok esetben az igények és az elvárások nem találkoznak. Ezért egy újfajta kihívást jelent a cégeknek, hogy a generációk közötti kisebb-nagyobb szakadékot hogyan lehet csökkenteni, esetlegesen teljesen megszüntetni anélkül, hogy bér- vagy egyéb feszültséget okozzanak. Dr. Karaszek Szabolcs, a BorgWarner Oroszlány Kft. HR igazgatója elmondta, hogy érdemes odafigyelni a fiatalabb generációra, hiszen: „Egyre fiatalabban lesznek vezető szerepben az emberek. 2020-ra a munkaerőpiac 4%-át, 2030-ra pedig 30 egynéhány százalékát a Z és Y generáció fogja betölteni. A főnökeinkről beszélgetünk.”

A tipikus foglalkoztatási formák közül még napjainkban is a teljes munkaidős a leggyakoribb. A gyakornokokat pedig - úgy tűnik - még mindig diákszövetkezeteken keresztül érdemes a leginkább foglalkoztatni. Azonban az olyan foglalkoztatási formák, mint például a részmunkaidős, kölcsönzött munkaerő, távmunka, alkalmi munkavállaló, szintén előfordulnak.

A cégek kiválasztási folyamata szinte minden esetben többkörös. Olyan eszközöket neveztek meg sikeres módszereknek, mint: interjú, videó interjú, szakmai tesztek, pszichológiai tesztek, próbamunka, próbanap, AC (Assessment Center). A szakmai vezető gyakran már az első interjún jelen van, ezzel is gyorsítva a kiválasztási folyamatot. Van olyan cég, ahol a próbafeladat során kifejezetten a leendő kollégáival kellett együttműködnie a jelöltnek, ezzel is megvizsgálva, hogy mennyire találta meg a közös hangot a csapattal.

Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Így látja a HR a közvetítőket
2. oldal - A robotok és mi: gondolkodni továbbra is nekünk kell
  • 2021.07.31Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Akik megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak

A Magyar Munkaerő Kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) a megváltozott munkaképességűek alkalmazásában rejlő előnyökre hívja fel a figyelmet,... Teljes cikk

A HR megerősödött a járványhelyzet alatt

A koronavírus a vállalatok 38 százalékában felgyorsította a digitalizáció folyamatát, ami együtt járt a munkaerő iránti igények növekedésével... Teljes cikk

Nem nőttek a pályázók bérigényei, fontosabb az állás biztonsága - toborzási trendek

Visszatért a jelöltek váltási kedve - ezt tapasztalják az általunk megkérdezett toborzási szakemberek. A fizetési igények nem nőttek és 100... Teljes cikk