Megjelent: 10 éve

Interim: mi győzi meg a cégtulajdonost?

Az interim menedzsment mint eszköz igénybevételével gyakran olyan helyzetekből tudnak kiutat találni a cégek vagy olyan projekteket valósíthatnak meg, amelyre enélkül nem lennének képesek. A cégvezetést általában két dolog győzi meg az interim menedzsment szükségességéről: a megalapozott és azonnal használható szaktudás, valamint a költséghatékonyság.

Az interim munkavégzés fő feltétele a különböző cégeknél szerzett szakmai tapasztalat, de elengedhetetlen a gyors felismerőképesség és a szakmai tudás a megoldási lehetőségeknek rövid időn belül történő megtalálására - mondta Nagy Ildikó interim gazdasági igazgató, a Hammel & Hochreiter Interim Team tagja.

Dr. Takács Márta interim humán erőforrás igazgató szerint külső szakértő igénybevétele azért tanácsos, mert külsősként objektíven látja a valós helyzetet, érzelmi kötődés nem befolyásolja értékítéletét. Egy interim menedzser megkapja a megbízást, tudja, hogy nem lesz könnyű feladata, különben nem őt hívnák, megy, felmér, megold és búcsúzik - emelte ki a szakember.

Fejős Péter interim gyárigazgató úgy látja, ez a megoldás egyre inkább ismertté válik a magyarországi cégek körében is, köszönhetően a szaksajtóban megjelenő példáknak, az egyre több aktív interim menedzsernek és annak az exkluzív képzésnek, melyet az Interim Menedzser Akadémia idén januárban indított.

Beilleszkedés a céghez

Az interimek fogadását leginkább a vállalat belső kultúrája határozza meg. Ha a szervezet élén álló vezetők felismerik a szakember igénybevételének szükségességét és tudatában vannak saját elvárásaiknak, képesek megfelelően tájékoztatni a menedzsert és biztosítják a megfelelő információs forrásokat a munkájához. A szervezet belső tájékoztatása további segítséget jelent, mert a munkatársak hozzáállása teszi lehetővé a sikeres munkavégzést - mondta Nagy Ildikó, hozzátéve, megnehezíti a beilleszkedést és a napi folyamatokban való közreműködést, ha a szervezet tagjai bizalmatlanok és nem segítő szándékú szakemberként, hanem a munkájukban hibát kereső, mindenáron a változtatás szükségességét és így a saját eredményességüket felmutatni akaró személyként kezelik az interim szakembert.

- Egy interim menedzsernek projektkörnyezetben egy támasza van: önmaga. Minden, amit korábban megtanult, tapasztalt, a gyakorlatban korábban már használt, segít a folyamatok elindításában - hangsúlyozza Fejős Péter. Hozzátette: nagy szükség van az interimek EQ-jára, hogy mindenkivel gyorsan kialakuljon a sikerhez szükséges jó munkakapcsolat. Támaszt ad még az interim szolgáltató, az általa delegált projektmenedzser mind az ügyfélnek, mind az interimnek megkönynyíti a mindennapjait.

Többfajta interim megbízás létezik

Ha gap menedzserről beszélünk, akkor a folyamatosság biztosítása a fő feladat, amíg az alkalmazott menedzser meg nem érkezik az adott pozícióra. Amikor valamilyen konkrét feladatra szerződik vagy válsághelyzet közepébe érkezik az interim, akkor a kihívás is nagyobb, mert a folytonosság mellett a problémák mielőbbi feltérképezése és megoldása a megbízó elvárása. A tartós változáshoz a vezetőség elkötelezettsége is szükséges - mutatott rá Takács Márta.

Fejős Péter elmondása szerint minden interim feladat egyedi és különböznek az elvárások is. A klasszikus gap menedzsment esetén a cél a megfelelő rendszerek, folyamatok átmeneti üzemeltetése, fenntartása. Más a helyzet az olyan projekteknél, amelyekben kifejezetten új struktúrák, technikák, módszerek bevezetése, alkalmazása az elvárt eredmény. Jellegéből adódóan az interim menedzsment a rendszer kiépítését és beüzemelését tudja levezényelni.

A szakemberek elmondása alapján gyakori, hogy egy jól sikerült interim projekt után a cég döntési portfóliójába már bekerül az interim menedzser megbízásának opciója. Előfordul, hogy a megbízó már a projekt során újabb megbízást ad az interim menedzsernek, vagy újabb interim menedzsereket kapcsolnak be egy-egy projekt során. - Az a cég, amelyik már megtapasztalta az interim menedzsment nyújtotta előnyöket, eszköztárában megtartja és használja ezt a hatékony konstrukciót - fogalmazott Fejős Péter.

Napi Gazdaság
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter