Szerző: HR Portal
Megjelent: 2 hónapja

Interkulturális wellness - együttműködés a versengésben

A versengésről gyakran jutnak eszünkbe negatív asszociációk, pedig a versenyhelyzeteknek kifejezetten pozitív hatásai is lehetnek. Ha megfelelő a környezet és jó vezető alakítja ki a kereteket, akkor a versenyben együttműködés is kialakulhat. A versengéshez való hozzáállás alapján a különböző „személyiségtípusokról” is többet megtudhattunk a Hammel and Hochreiter cégcsoport azonos címmel rendezett, húszéves születésnapi eseményén.

Látszólagos együttműködés helyett inkább verseny

Hogyan jelenhet meg az együttműködés – ügyfelekkel, kollégákkal, vagy akár egyes területek között - a versengésben? – erről tartott előadást Fülöp Márta, szociálpszichológus, a Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet tudományos tanácsadója és az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora. Bár a versenyről sokan negatív témákra asszociálnak, Fülöp Márta adatokkal, kutatásokkal támasztotta alá, hogy a közhiedelemmel ellentétben milyen pozitív hatásai vannak a jól kialakított, fair versengésnek. 

Az előadásból egyértelműen kiderült: az együttműködés akkor működik, ha van egy jó vezető, aki magasszintű, hatékony keretet tud biztosítani ehhez a munkatársak számára. Ha ez hiányzik, akkor a létrejövő látszólagos együttműködés akár rosszabb is lehet, mint az együttműködés hiánya. Az USA General Social Survey (amely több mint harminc éve gyűjti az adatokat) elemzéseiből az is kiderül, hogy minél erősebb a verseny egy adott szektorban, annál magasabb lesz a bizalmi szint. Ugyanis az erős verseny erős szankciókat eredményez, és ez hívja életre az erős és szabályos teljesítményt. A kemény versenykörnyezet tehát magasszintű bizalmat és együttműködést eredményez, ami a csoportok, a vállalatok számára hatalmas előnyt jelent. 

Fülöp Márta arra az elgondolkodtató tényre is felhívta a figyelmet, hogy az agresszió és az együttműködés együttes stratégiája egyáltalán nem elképzelhetetlen, sőt, nagyon is sikeresen tud működni. Magunknak az egyéneknek az egészsége a fair versenyben és jó együttműködésben biztosított a leginkább. Mindez – a rendezvény címében megígért interkulturális wellness fogalmától sem függetlenül – kulcstényező az egészség és a munkahelyi jóllét területén is.

Fülöp Márta, szociálpszichológus

Fülöp Márta

Versengő vagy, vagy inkább elkerülöd?

A professzor beszélt saját, munkatársaival hat évvel ezelőtt közösen publikált versengési tipológiájáról. 

Az önfejlesztőről, aki a versengésben tanulási és fejlődési alkalmat lát, hasznos képességek megszerzésének és a jó szórakozásnak a lehetőségét. 

A hiperkompetitív típusról: ők, az élet minden területén versenyeznek, ahol csak tudnak. A siker és a győzelem óriási jelentőséggel bír a számukra, és sajnos akár tisztességtelenségre is hajlandóak a győzelem elérése érdekében. 

A „szimpla” versengéskerülőkről, akik nem tudnak pozitívan megküzdeni a vesztéssel, így inkább nem versenyeznek, hogy elkerüljék a bukást. 

A szorongó versengéskerülőkről, akikben a versenyhelyzetek eleve szorongást ébresztenek, ezért ha nem muszáj, nem is lépnek bele versenyhelyzetekbe. 

Végezetül megemlítette a közömböseket is: őket egyszerűen nem érdekli semmilyen verseny, így hát nem is versenyeznek.

Az előadást panelbeszélgetés követte, amelyben Kristóf Györgyi, a Hammel and Hochreiter ügyvezetője kérdezte a résztvevőket a témával kapcsolatos benyomásaikról, élményeikről, véleményükről. Békefi Gábor, a Dreher Sörgyárak Zrt. vezérigazgatója első számú vezetőként szerzett, több évtizedes tapasztalatairól, bevált módszereiről mesélt, Tóvári Zsuzsa pszichológusként az egyén oldalát elemezte, izgalmas példákkal fűszerezve, míg Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus a csapat, a közösség verseny-vonatkozásait színesítette megtörtént esetekkel.

Tóvári Zsuzsa, Szvetelszky Zsuzsanna, Békefi Gábor

Tóvári Zsuzsa, Szvetelszky Zsuzsanna, Békefi Gábor

Akár a vállalati és az egyéni célok összehangolására, akár az ehhez szükséges kommunikációra gondolunk, a verseny és az együttműködés folyamatainak átgondolása, értelmezése a vezetők számára és szervezeti szinten egyaránt elengedhetetlen, derült ki a gasztronómiai és zenei élménnyel egyaránt fűszerezett ünnepi rendezvényen.

 

  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
További cikkek
Az elmúlt 15 év legnagyobb növekedését tapasztalták a családi cégek tavaly

A családi vállalkozások a Covid-19-világjárványt követően talpra álltak: globális szinten 71%-uk realizált növekedést az értékesítésben,... Teljes cikk

Továbbra is lendületben a családi vállalkozások

A globális gazdaságnál is gyorsabban növekednek a családi vállalkozások – derül ki az EY és a svájci St. Gallen Egyetem friss Global Family... Teljes cikk

Padlógázzal előre! De meddig?

Hogy bírod? – teszik fel a kérdést, mikor egy vezető napi 10-14 órát dolgozik. Hogy bírod? – teszik fel a kérdést, mikor egy interim projekt... Teljes cikk