kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Lehetséges-e a flow élmény a munkahelyen?

Belefeledkezhetünk-e úgy a munkába, hogy jóleső izgalmat jelent a szakmai kihívások megoldása? A Piac & Profit konferenciáján kiderült, a flow élmény nem kizárólag a boldogságról szól, hanem egy olyan tudatállapotról, amikor az ember fókuszált, hatékony, és képességei maximumát hozza.

A pozitív pszichológia a hiányosságok és kudarcélmények tudatának erősítése helyett az egyén erősségeire, erényeire, a sikerélményekre és a pozitív visszacsatolásokra koncentrál. Vagyis arra, mi történik bennünk és körülöttünk, ha jól érezzük magunkat. Felmerül hát a kérdés, mi kell ahhoz, hogy emelkedett állapotba kerüljünk?

A flow élmény jellemzői

  • Magas koncentráló készség
  • Időérzékelés megváltozik
  • Magasabb teljesítmény
  • Nem a vezetői szint kiváltsága
  • Nem tartalomtól függ, hanem a tevékenység minőségétől
  • Művészetben és sportban figyelték meg először
  • Kimozdulás a komfortzónából

    Munkánk végzésekor nem lehetséges az állandó örömérzet. Igen gyakran ki kell lépni a komfort zónánkból, hogy új kihívásokat oldjunk meg. "Ehhez bátorság kell", mondta Dr. Kovács Eszter pszichológus, a Profil Training ügyvezető igazgatója. A vezetőknek pontosan erre kell inspirálniuk beosztottjaikat.

    A flow élményt gyakran megfigyelték hegymászóknál, ezért kézenfekvő a hasonlat: "Oxigénhiányos állapotokon keresztül vezet az út. Nem lehet állandóan a komfort zónában tartózkodni", tette hozzá Szerémi Péter kommunikációs szakértő az Emotional Dynamics munkatársa.

    A boldogság nem a könnyű pillanatokból jön, hanem az izgalmas kihívások megoldásából. "A pozitív stresszt nem szabad lebecsülni. Kell az izgatottság", hangsúlyozta Skonda Mária, a Victoria-Volksbanken biztosítótársaságok vezérigazgató-helyettese, aki a stresszkutató Selye János könyveire utalt. Ez a pozitív stressz tettrekészségként hajtja az embert, hogy reggel kedvvel, elszántsággal lásson munkához. A boldog munkavállaló ugyanis magasan motivált.

    Hogy ez létrejöhessen, vissza kell adni neki a fontosságtudatát: hogy tudja, mennyi minden függ attól, minőségi munkát végez-e. Ezt jól illusztrálja a két kőfaragóról példázat. Az egyik azt mondta: "Fene egye meg, egész nap ezt a követ kell farigcsálnom." A másik: "Igen, én is részt veszek a katedrális építésében!"

    Elengedhetetlen továbbá a tartalékok mobilizálása, mindazok képességek mozgósítása, ami a felszín alatt van. Hiszen tudatos énünk alig 20 százalékát jelenti teljes személyiségünknek. Akárcsak egy jéghegynél, a maradék 80 százalék a felszín alatt van, hivatkozott a pszichológiai szakirodalomra Skonda Mária.

    Élettanilag két üzemmódban működik az agy: a félelem állapotában vagy támad, vagy menekül, a kinyílás állapotában pedig kooperációra és teremtést, kreativitásra hajlamos. Ha stresszben van, még a meglévő képességeit is kevésbé tudja kihasználni, magyarázta Dr. Kovács Eszter. A flow élmény során "100 százalékosan aktív az idegrendszerem, nyitott minden ingerre. Ez nem lehet permanens", a relaxáló periódusokra is szükség van.

    Halmos Ádám, a Nyitott Könyv Kiadó tulajdonosa szerint "a boldogság nem biztos, hogy jó a hétköznapokban. Mert abból nem feltétlenül jön létre kreatív feszültség. A flownak kitüntetett állapotnak kell lennie".

    Minden relatív

    Ilniczky Juhász Andrea, a Bosch Miskolc tréning menedzsere a vállalat felmérését idézte, amely a 80 százalékban fizikai munkásokból álló állományban is magas elégedettséget és munkakedvet mutatott ki, holott ők mechanikus munkát végeznek. A dialógus során felvetődött a munkavállaló "biorobotként" való alkalmazása --– pontosan ezt kell kiküszöbölnie egy jó műszakvezetőnek.

    Ilyen is akadt a konferencia közönségének soraiban. Nemcsak elégedettséget sikerült elérnie alkalmazottainál, de meglepve tapasztalta, hogy míg csoportja bizonyos döntéseket vagy folyamatokat pozitívan élt meg, az 50 méterrel arrébb lévő másik szervezeti egység tagjai negatívan. Mert vezetőjük az összetartást a közös búslakodás révén valósította meg, ott ez adta az összefogó erőt a közös öröm helyett.

    "Különböző környezet mást hoz ki az emberekből", jegyezte meg Gazsi Zoltán, aki úgy látja, "nem azon kell dolgozni, hogy boldoggá tegyem az embereket, hanem hogy elhárítsam az akadályokat a munkájuk elől.
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Az X generációsok tudják: ha nem tanulsz, véged - avagy miért jó megtartani a középkorú munkavállalót?

    Nincsenek könnyű helyzetben manapság az X generációs (jellemzően 1960 és 1979 között született) munkavállalók. Könnyen kerülhetnek... Teljes cikk

    Az év eleje a felmondások ideje?

    Az év elején történő felmondások aránya bár változó lehet, azonban sok cégnél ebben az időszakban, az év végi bónuszok kifizetését követően... Teljes cikk

    Menni vagy maradni? Váltási dilemmák év elején

    Hiába gondolkodik a munkavállalók közel fele munkahelyváltáson, Szemán Zoltán karrier-tanácsadó szerint ez inkább a vágyat fejezi ki, nem a... Teljes cikk