kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Még mindig félünk az atipikus foglalkoztatástól

A német-magyar gazdasági együttműködésnek régmúltra visszanyúló gyökerei vannak ugyan, a közös gazdasági környezet a munkaerő-piacokat mégsem mozdította el azonos irányba - derült ki egy múlt heti konferencián, ahol a két ország munkaerő-piaci viszonyait elemezték, hangsúlyozva az atipikus foglalkoztatás fontosságát.

images

Jelenleg az atipikus munkavégzési formák fejlődnek a legdinamikusabban Európában és az európai joggyakorlatban, amit az is nagyon jól mutat, hogy az elmúlt 5 évben létrehozott új munkahelyeknek több mint az 50 százaléka kifejezetten atipikus foglalkoztatáson alapult. A 2008. május 23-án a budapesti Goethe Intézet és a Friedrich Ebert Stiftung által közösen megrendezésre kerülő "Magyarországi munkaviszonyok: ez vár Németországra is?" című konferencia és pódiumbeszélgetés témája a két ország munkaerő-piacának elemzése és a résztvevő szakértők jövőképről alkotott elképzeléseik felvázolása volt. Az egynapos program fókuszában az atipikus foglalkoztatás állt.

A konferencia címe arra enged következtetni, hogy a magyarországi munkaerőpiac a németországinál előbbre jár. Valóban így van ez, s ha igen, milyen tények szolgálnak alapul ennek a feltételezésnek? A résztvevők több szempontból formáltak véleményt az atipikus foglalkoztatásról, munkáltatói és munkavállalói érdekcsoportok álláspontját közvetítve, valamint hazai és külföldi tudományos szakértői szemszögből.


Magyarországi munkaviszonyok: ez vár Németországra is? vs. Németországi munkaviszonyok: ez vár Magyarországra is?



A Dr. Baló György, a Magyar Televízió kulturális igazgatója által találóan felvetett két kérdés történelmi múltban gyökerező válaszokat generált a résztvevő szakértőkben. Magyarországon az atipikus foglalkoztatási formákra történő áttérés a 90-es évek elején kezdődött, amikor a gazdasági és a politikai váltás átrendezte a cégek struktúráját. Az atipikus foglalkoztatási formák (pl. részmunkaidős foglalkoztatás, bedolgozói -és távmunka, határozott idejű foglalkoztatás, önfoglalkoztatás) bevezetésének elsődleges célja az volt, hogy a munkaerőpiac minél gyorsabban megfeleljen a versenygazdaság által meghatározott követelményeknek, minél hatékonyabb és rugalmasabb legyen.

Németországban az utóbbi néhány évben kezdődött elterjedni a határozott időre megkötött munkaviszony, részmunkaidős foglalkoztatás és az egyéb, megszokottól eltérő és szociális jogokkal kevésbé körülbástyázott munkaviszony. A német átalakulásoktól eltérően a magyar pálya egy gyors kényszerpálya volt, amelyben a munkaerő-piacnak a lehető leggyorsabban válaszolnia kellett a kapitalizmus adta gazdasági kihívásokra. A németországi átalakulást a szakszervezetek ereje és ellenállása, a munkavállalói egyéb érdekképviseleti szervezetek, valamint a szociális biztonság megtartásáért tett erőfeszítések akadályozták. Nehézségekkel és a hagyományostól eltérő foglalkoztatással szembeni gátakkal Magyarországon is számolni kell.

Dr. Koltay Jenő, az MTA Gazdaságtudományi Intézetének igazgató-helyettese kiemelte, hogy a "szocialista" vállalatok vezetőinek fenntartásai voltak a részmunkaidős foglalkoztatással szemben, így az atipikus foglalkoztatási formák közül a részmunkaidőben dolgozók száma még mindig alacsonynak mondható. A más rendszerben nevelkedett vezetők fejében él ugyanis egy olyan negatív kép a részmunkaidőről, hogy aki nem nyolc órában dolgozó munkavállaló, annak a munkához való hozzáállása nem komoly.

Koltay professzor véleménye szerint Magyarországon a hagyományostól eltérő foglalkoztatás még le van maradva a Németországban tapasztalhatótól, az atipikus foglalkoztatást illetően a német munkaerőpiac fejlettsége alulmarad az élen járó skandináv országoktól, mint Finnország vagy Svédország. Míg Magyarországon a 2005-ös adatok szerint 24,9 százalék volt az atipikus formában foglalkoztatottak aránya, addig Németországban ugyanez az arány 49,4 százalék volt. Szintén Németország jár hazánk előtt a fekete és szürkegazdaságot tekintve, mivel a társadalom gondolkodásmódja illetve az adó- és járulékfizetési morál jóval fejlettebb a magyarországi szinttől, a társadalom és gazdaság egésze jóval átláthatóbb, az adót nem fizetők tábora ezzel párhuzamosan jóval kisebb.


Bizonytalan rugalmasság



A részmunkaidőt, határozott idejű munkaviszonyt és az egyéb, normálistól eltérő foglalkoztatási viszonyokat gyakran illetik a "bizonytalan" pejoratív jelzővel. Ennek oka egyrészt abban keresendő, hogy a munka világában sajnos még gyakran összemosódnak az atipikus foglalkoztatási formák és a munkaerő-bérlési megoldások. Igaz ugyan, hogy mindkét hatás az utóbbi egynéhány évtizedben vált elterjedtté Magyarországon, a két foglalkoztatási forma azonban nem azonos, két különböző munkaviszonyról van szó. A munkaerőbérlést a munkavállalók gyakran a kiszervezés velejárójának tulajdonítják, ami alapvetően negatív érzelmeket és félelmeket kelt a dolgozókban. Hiába van a munkaerő-bérléssel foglalkoztatottaknak ugyanaz a joga és törvény adta védelme, mint a nem bérelt munkavállalóknak, a bérléssel szemben berögzült negatív attitűd egyelőre nem látszik csökkeni.

Rózsáné Dr. Lupkovics Mariann, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének jogásza szerint az atipikus foglalkozatást illetően a "bizonytalan" jelzőt nem magára a foglalkoztatásra használják. A dolgozó érzi magát bizonytalan helyzetben és nem a munkaviszonyt tekinti annak. Gyakran nem a dolgozó döntése, hogy a munkaviszonya módosul, például részmunkaidős szerződéssé, így a "bizonytalanság" erre a függő helyzetre utal. A jövőre nézve is hordoz bizonytalanságot véleménye szerint az atipikus formában alkalmazottak helyzete, nem biztos a folyamatos alkalmazásuk mondjuk egy határozott idejű munkaszerződés megléte esetén.

A bizonytalan jelző továbbá a dolgozók egyéb élethelyzetét jellemzi, mivel az atipikus munkaviszony a magánéletben esetenként ellehetetlenítheti őket privát célok megvalósításában. A legáltalánosabb példa erre, hogy egy határozott vagy részmunkaidővel rendelkező munkavállaló nem azonos kondíciókkal jut hitelhez a pénzpiacon, mint egy határozatlan idejű nyolcórás munkaviszonnyal rendelkező. A flexibilis munkavállalási formák alkalmazásakor fennáll a törékeny foglalkoztatás veszélye, amikor a munkavállaló nagyon kiszolgáltatott a tőkének, a vállalatvezetésnek. Kérdés, hogy a munkavállalók jó értelemben vett flexibilitása mikor és hogyan fordul át a valódi kölcsönös alkuhelyzetből a dolgozó érdekeinek megsértésébe.


Liberalizáció és tudás alapú társadalom



A megszokott, eddig dominánsan munkaszerződéssel megkötött és szociális jogokkal körülbástyázott munkavállalástól, foglalkoztatástól eltérő munka elterjedésének alapvető követelménye a rendezett, szabályozott és átlátható munkaerőpiac.

Dr Uwe Fachinger, a brémai Vechta Egyetem professzora szerint a munkaerőpiac liberalizálását gátló tényezőket meg kell szüntetni, a közvetlen állami beavatkozás mértékét minimálisra kell redukálni. A szakértő szerint el kell választani egymástól a know-how-n és szakértelmen alapuló szolgáltatási szektort és a termelés-orientált szektorokat. Míg az utóbbiban könnyebben megvalósítható az atipikus foglalkoztatás, addig a tudásigényes ágazatokban körültekintően kell alkalmazni a hagyományostól eltérő foglalkoztatási formákat. A részmunkaidős vagy határozott idejű foglalkoztatás nehézségeket okozhat például a képzés-fejlesztés terén. Egy részmunkaidőn vagy távmunkán alapuló vállalatnak a továbbképzési és fejlesztési rendszereit a megszokottól eltérően kell átalakítani és hatványozottabb figyelemben kell részesíteni, mivel a cég hosszú távú jövőjét nagyban befolyásolja, hogy mennyire tud lépést tartani a fejlesztésekkel és iparági újdonságokkal.


Állami szerepvállalás



Az atipikus foglalkoztatási formák elterjedésében az állami szerepvállalásnak kiemelt jelentősége van. Az állam olyan egyéb támogatói programok bevezetésével segítheti elő a foglalkoztatás fellendítését, mint új munkahely létrehozásának támogatása, beruházási, képzési támogatások, munkanélküliek vállalkozóvá válását elősegítő támogatások, önfoglalkoztatási támogatások, foglalkoztatáshoz kapcsolódó járulék átvállalás, távmunka programok vagy részmunkaidős programok. Ezen programok főként a tényleges szabályozás realizálásáig, a munkáltatóknak különböző jogcímen adott támogatások keretében segítik elő az atipikus foglalkoztatást, azon belül is főként az elmaradott térségekre, illetve a munkanélküli, vagy hátrányos helyzetű állampolgárokra fókuszálva.

Magyarországot Európai Uniós viszonylatban még alacsony foglalkoztatási ráta jellemzi (54,4 százalék) ugyan, de ez a szám az elmúlt 5-7 évben folyamatosan javult - magyarázta Koltay Jenő. Magyarország ugyanis ráállt a portugál vagy ír útra, ahol az atipikus foglalkoztatás arányának emelkedésével ment végbe az aktív munkavállalói részvétel növelése.

A másik kiemelt téma, ahol az állami szerepvállalás elengedhetetlen, a támogatási programok és a társadalombiztosítás helyzetének tisztázása és átláthatóvá tétele - fejtette ki Fachinger professzor. Az atipikus foglalkoztatás során felmerül a kérdés, hogyan lehet kezelni például részmunkaidő esetén a nyugdíjazást vagy a betegbiztosítást. Ezekre és a hasonló jellegű kérdésekre a pénzügyi politikának kell konkrét és hosszú távú terveket kidolgoznia.


Üzenet



Zárásként elmondhatjuk, hogy az atipikus foglalkoztatási formákban is rejlik bizonyos fokú veszély, amennyiben annak szabályozása során a törvényhozók nem fektetnek kellő figyelmet az atipikus foglalkoztatás jellegéből adódó munkavállalói oldal gyengülésének. A konferencián részt vevő szakértők egyetértettek abban, hogy a munkaerőpiac felzárkóztatása és átalakítása politikai kérdés. Közös nézőpont alakult ki azzal kapcsolatban is, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt kellene helyezni a képzés-fejlesztésre, valamint, hogy az államnak az aktív dolgozókat kellene nagyobb támogatásban részesíteni és egyébként pedig kisebb inaktív réteget kellene segélyezni.

Kérdés, hogy az elméletben könnyen működő programok a gyakorlatban hogyan valósíthatók meg, hogyan lehet az egyre átalakuló gazdasági kihívásoknak megfelelő munkapiaci megoldásokat a valós életben is működtetni és hosszú távon fenntarthatóvá tenni.

Mohácsi Györgyi, HR Portal

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk