Megjelent: 6 éve

Megtanulnának önéletrajzot írni a diákok

Tíz iskola tesztelte a Liga Szakszervezetek által kidolgozott Munkavállalói ismeretek című tananyagot, amely később bekerül a szakoktatás rendszerébe. A diákok szerették és hasznosnak találták a tréningeket, ezeknek mennyiségét növelnék is az elméletibb részek rovására - tájékoztatta az érdekvédelmi szervezet a HR Portált.

A Munkavállalói ismeretek című, szakiskolák számára fejlesztett tananyagot országszerte tíz iskola 40 pedagógusa és 680 diákja tesztelte. A tananyag később bekerül a szakoktatás rendszerébe, a diákok külön tantárgy keretében szerezhetik majd meg a munkaerőpiacon is szükséges ismereteket.

A közlemény szerint a kipróbáló tanárok munkanaplókat töltöttek ki a leckékhez kapcsolódóan, illetve a tesztelésben részt vett diákok kérdőívet töltöttek ki a tanév végén. A munkanapló elemzés és a kérdőíves kutatás alapján megadott szakmai ajánlásokat figyelembe véve zajlik jelenleg a tananyag továbbfejlesztése, kiegészítése, a fókuszpontok áthelyezése - áll a közleményben.

A kutatásból kiderül, a tanárokhoz hasonlóan az órákon részt vett diákok is élvezték a tanórákat, a tananyag minőségével, tartalmával, mennyiségével, fogalomhasználatával elégedettek, jónak tartották azokat.

A kutatás legfontosabb eredményének azt tekinthető az érdekképviselet szerint, hogy a diákok a gyakorlatorientált, készségfejlesztő témákat részesítik előnyben, szemben az elméletibb, hagyományos tanulásszervező formában tanult leckékkel. Szerették és hasznosnak találták a tréningeket, ezeknek mennyiségét növelnék is az elméletibb részek rovására. Újszerűnek tartották az órákon használt pedagógiai módszereket, a csoport és páros munkákat, a kooperatív módszereket és a tréningszerű feldolgozásmódot.

"A tantárgy bevezetése hasznos lehet a velem egykorú emberek számára, hogy tisztában legyenek a munkavállalás feltételeivel, képességeikkel és lehetőségeikkel. " - írta az egyik diák.











A válaszadók 54,7 százaléka tartotta hasznosnak a munkavállalói ismeretek tananyagot, 24,7 százaléka pedig teljesen hasznosnak, a két kategória összesen 79,1 százalék, ami azt jelenti, hogy a válaszadók nagy többsége szerint nagyon fontosak és szükségesek az órán megszerzett ismeretek - áll a kutatási összefoglalóban.







A tréningek közül a diákok a leghasznosabbnak az önéletrajzírás és a motivációs levél készítése című tréninget tartották. Ez az adat a magyar közoktatási rendszer sokszor kritizált kevésbé gyakorlatorientált, inkább a lexikális tudás megszerzését preferáló voltára is felhívja a figyelmet.







Arra, hogy a mai diákok szívesebben tanulnának kevesebb elméleti vonatkozású témáról, és több időt szeretnének olyan készségek elsajátításával tölteni, amelyek a munkaerőpiacon történő elhelyezkedés során jobb pozícióba tudja őket helyezni.





A Liga a tananyagot "A munkáért!" című projekt keretében dolgozta ki, amelyhez összesen 1,6 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv keretében. A projekt négy pillérre épül: az új munka törvénykönyve munkaadói és munkavállalói hatásvizsgálata, a kollektív szerződések kötésének elősegítése tanácsadással, a vállalkozók képzése, illetve a munka világát érintő témákban a fiatalok felkészítése tananyaggal - olvasható a közleményben.
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Magyar-izraeli kutatói mobilitási program indulhat hamarosan

Már 2021 második felében a kutatói mobilitást támogató közös programot indíthat Magyarország és Izrael - közölte az Innovációs és... Teljes cikk

Magolás helyett készségfejlesztést és játékosítást! - így látja a LEGO menedzsere

Mi kell ahhoz, hogy versenyképes pályakezdők kerüljenek ki az iskolapadból? Ács János, a Lego magyarországi menedzsere erre is választ ad, amikor egy... Teljes cikk

Felsőoktatási jelentkezés: a visszaszámlálás elkezdődött

Még öt napig, azaz február 15-én éjfélig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe. Teljes cikk