Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 1 éve

Nem vesznek fel kismamákat

images
A válaszadókat megkérdeztük, hogy melyek azok a pozíciók, ahol nem szívesen foglalkoztatnak kisgyermekes szülőket. Érdekes véleményekre derült fény, mert többnyire olyan pozíciókba nem szeretik alkalmazni az anyukákat, ahol több műszak van vagy az adott munkakör sok túlórával és utazással jár, emiatt komoly problémát jelentene a gyermek betegsége miatt a „hiányzás”.

Sajnos, szinte sehol nem szívesen alkalmaznak kismamákat, mert sok cég nem törekszik a toleranciára és valódi társadalmi felelősségvállalásra, pedig egy nő akkor is teljes jogú munkavállaló, ha gyermeke születik. A megkérdezettek szerint a kismamák helyzetének javítására megoldást jelentene védett munkahelyek létrehozása és nagyszülői segítség igénybevétele, ahol megoldható.

45 még nem választóvonal

Felmérésünkben utánajártunk, hogy milyen pozíciókban nem szeretik alkalmazni a középkorúakat. A megkérdezettek szerint a középkorú munkavállalókat főként IT, értékesítési, ügyfélszolgálati és adminisztratív, valamint több műszakos pozíciókban nem alkalmazzák szívesen, ahol fontos a fizikai erőnlét. Hátrányként hozták fel a 45 év felettiekkel kapcsolatban a rugalmatlanságot és az elavult szakmai és nyelvi ismereteket, továbbiakban fontosnak tartanák ismertetni a korosztállyal, hogy lehetnének proaktívabbak az állásokra jelentkezéskor.

Több szakember problémának látja, hogy a munkáltatók nem tanulták meg kihasználni a 45 év feletti munkavállalókban rejlő tapasztalatokat, nyugalmat, megfontoltságot és inkább vetélytársat látnak a fiatalabb vezetők az idősebb korosztályban. Sok szervezet beállt a fiatalok foglalkoztatására, de a 20 évesek között is vannak együttműködésre képtelenek, míg a 45 év felettiek között is van pörgős, életvidám. Nem az életkornak, hanem munkaközösségbe való beilleszthetőségnek kellene számítani.

A 45 év feletti korosztály a szakmai és nyelvi tudás szinten tartásával, fejlesztésével és proaktívabb hozzáállással tud reagálni a fejlődésre.

A szakemberek a 45 év felettiekkel kapcsolatban felhozták, hogy ennek a korosztálynak a bérigénye sokkal magasabb, mint egy fiatal munkavállalóké, amit nem minden munkáltató tud kitermelni. Az állam adó- és járulékcsökkentéssel, továbbá átképzések támogatásával és felzárkóztató tréningekkel tudná elősegíteni a középkorosztály foglalkoztatását.

A vállalatok szervezeti szinten bevezethetnék, hogy érzékenyítő tréningekkel feloldják a rossz beidegződéseket az idősebb korosztály foglalkoztatásával szemben. Felvételi folyamataik során a cégek törekedhetnének arra, hogy seniorabb pozíciókra több középkorú személyt alkalmazzanak a pályakezdő fiatalok helyett. A vállalatok mentorprogramokba és az idősebb korosztály projektekbe való bevonásával, betanításával tudná kiaknázni szaktudásukat, azon oknál fogva, míg ennek a korosztálynak megvan a szakmai tapasztalata, addig a fiataloknak csak „papírja van róla”.

A munkaerőhiány és a társadalom elöregedése azonban megoldás lesz a problémára, mert aki nem vesz fel 45 év feletti munkavállalót lassan bezárhatja az ajtókat.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Mi alapján dönt a HR-es?
2. oldal - Nem vesznek fel kismamákat
Follow hrportal_hu on Twitter