Megjelent: 2 hónapja

Miért tudja kijátszani a főnököm a műszakpótlék fizetését?

A fizetésem összege fix. Délután 13 órától este 21 - 22 óráig dolgozom. A jelenléti ívet úgy írja munkáltató, hogy 10 órától 14-ig dolgozunk, hogy ne kelljen délután pótlékot fizetnie. Jogos ez?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 134. § értelmében a munkáltató köteles nyilvántartani a rendes és rendkívüli munkaidőt, készenlétet és szabadságot. A nyilvántartásból naprakészen megállapíthatónak kell lennie a teljesített rendes és rendkívüli munkaidőnek, valamint a készenlét kezdő és befejező időpontjának.

A fentiekből két lényeges dolog következik:

- egyrészt: a munkaidőnyilvántartás vezetésének kötelezettsége a munkáltatót terheli;

- másrészt: a munkaidőnyilvántartást naprakészen (és a valóságnak megfelelően) kell vezetni.

A kiforrott hatósági és bírósági gyakorlat alapján a munkáltató kizárólagos felelőssége a munkaidőnyilvántartás vezetése, függetlenül attól, hogy az adminisztrációt és annak ellenőrzését átengedi-e a munkavállalónak, illetve a közvetlen felettesének. Nem hivatkozhat tehát a munkáltató arra, hogy a „téves” bejegyzést a munkavállaló tette, vagy a munkavállaló helytelenül értelmezte a munkaidőnyilvántartás kitöltésének logikáját. A munkaidőnyilvántartás szabályszerű vezetésének ellenőrzése is a munkáltató feladata, ezért, ha ezt átengedi a munkavállalónak (pl. közvetlen felettes), akkor is a munkáltató tartozik helytállni. Az viszont bizonyítási kérdés lehet, hogy a munkáltató utasította-e a munkavállalót a valóságtól eltérő adatokkal történő kitöltésre, illetve, hogy egyáltalán a valóságtól eltérően került-e kitöltésre a jelenléti ív.

A fentiekből következik az is, hogy nem jogszerű, ha a munkáltató a műszakpótlék megfizetését úgy próbálja meg elkerülni, hogy a munkaidőnyilvántartást nem a valóságnak megfelelően vezeti vagy erre utasítást ad. Ez esetben a munkáltató nem csak egy esetleges munkaügyi ellenőrzés eredményeként szembesülhet bírsággal, de sikeres bizonyíthatóság esetén az érintett munkavállalók elmaradt munkabér jogcímén követelhetik a munkaügyi bíróságon a korábban ki nem fizetett műszakpótlékot is. A munkaügyi igények 3 év alatt évülnek el, azaz 3 évre visszamenőleg lehet követelni a ki nem fizetett műszakpótlékot. Ilyenkor azonban a bizonyítási teher a felperes munkavállalókon lesz, azaz nekik kell tudni igazolni (iratokkal és tanúvallomásokkal) minden egyes napra(!) lebontva, hogy milyen munkaidőbeosztás szerint dolgozott ténylegesen és ehhez képest melyik nap milyen mértékű műszakpótlék nem került bérszámfejtésre és kifizetésre.

Munkajogi problémája van? Munkavállalóként használja ügyvédkeresőnket!

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Antalóczy Adrienn

Dr. Antalóczy Adrienn LL.M., ügyvéd, munkajogi és adatvédelmi szakjogász. Kiemelt szakterülete a munkajog, valamint a munkajoggal összefüggő adatvédelmi kérdések.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mivel járhat, ha nem írom alá a szerződés módosítást a koronavírus miatt?

Négy műszakban dolgozom, napi 8 órát, a munkaadóm három műszakos heti 32 órára változtatná a munkaidőmet, mivel járhat ha nem fogadom el és nem... Teljes cikk

Hogyan jár el jogosan a munkáltató a fizetés nélküli szabadság kiadásakor?

Fizetés nélküli szabadság igénylése esetén járhat-e el úgy a munkáltató, hogy csak olyan igénylést vesz át a munkavállalótól, amelyen a kezdő... Teljes cikk

A felmentés időtartalmára leírt átlagkeresetet mi alapján kell kiszámolnia a munkáltatónak?

A felmentés időtartalmára leírt átlagkeresetet miként (mi alapján) kell kiszámolnia a Munkáltatónak? A Munkáltató "távolléti díj" alapján, havi... Teljes cikk