kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Miért tudja kijátszani a főnököm a műszakpótlék fizetését?

A fizetésem összege fix. Délután 13 órától este 21 - 22 óráig dolgozom. A jelenléti ívet úgy írja munkáltató, hogy 10 órától 14-ig dolgozunk, hogy ne kelljen délután pótlékot fizetnie. Jogos ez?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 134. § értelmében a munkáltató köteles nyilvántartani a rendes és rendkívüli munkaidőt, készenlétet és szabadságot. A nyilvántartásból naprakészen megállapíthatónak kell lennie a teljesített rendes és rendkívüli munkaidőnek, valamint a készenlét kezdő és befejező időpontjának.

A fentiekből két lényeges dolog következik:

- egyrészt: a munkaidőnyilvántartás vezetésének kötelezettsége a munkáltatót terheli;

- másrészt: a munkaidőnyilvántartást naprakészen (és a valóságnak megfelelően) kell vezetni.

A kiforrott hatósági és bírósági gyakorlat alapján a munkáltató kizárólagos felelőssége a munkaidőnyilvántartás vezetése, függetlenül attól, hogy az adminisztrációt és annak ellenőrzését átengedi-e a munkavállalónak, illetve a közvetlen felettesének. Nem hivatkozhat tehát a munkáltató arra, hogy a „téves” bejegyzést a munkavállaló tette, vagy a munkavállaló helytelenül értelmezte a munkaidőnyilvántartás kitöltésének logikáját. A munkaidőnyilvántartás szabályszerű vezetésének ellenőrzése is a munkáltató feladata, ezért, ha ezt átengedi a munkavállalónak (pl. közvetlen felettes), akkor is a munkáltató tartozik helytállni. Az viszont bizonyítási kérdés lehet, hogy a munkáltató utasította-e a munkavállalót a valóságtól eltérő adatokkal történő kitöltésre, illetve, hogy egyáltalán a valóságtól eltérően került-e kitöltésre a jelenléti ív.

A fentiekből következik az is, hogy nem jogszerű, ha a munkáltató a műszakpótlék megfizetését úgy próbálja meg elkerülni, hogy a munkaidőnyilvántartást nem a valóságnak megfelelően vezeti vagy erre utasítást ad. Ez esetben a munkáltató nem csak egy esetleges munkaügyi ellenőrzés eredményeként szembesülhet bírsággal, de sikeres bizonyíthatóság esetén az érintett munkavállalók elmaradt munkabér jogcímén követelhetik a munkaügyi bíróságon a korábban ki nem fizetett műszakpótlékot is. A munkaügyi igények 3 év alatt évülnek el, azaz 3 évre visszamenőleg lehet követelni a ki nem fizetett műszakpótlékot. Ilyenkor azonban a bizonyítási teher a felperes munkavállalókon lesz, azaz nekik kell tudni igazolni (iratokkal és tanúvallomásokkal) minden egyes napra(!) lebontva, hogy milyen munkaidőbeosztás szerint dolgozott ténylegesen és ehhez képest melyik nap milyen mértékű műszakpótlék nem került bérszámfejtésre és kifizetésre.

Munkajogi problémája van? Munkavállalóként használja ügyvédkeresőnket!

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Antalóczy Adrienn Munkajogi szakértő - Dr. Antalóczy Adrienn

Dr. Antalóczy Adrienn LL.M., ügyvéd, munkajogi és adatvédelmi szakjogász. Kiemelt szakterülete a munkajog, valamint a munkajoggal összefüggő adatvédelmi kérdések.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Andirkó Balázs István LL.M. ügyvéd válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Cserép Zoltán öngondoskodási szakértő válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek