Megjelent: 2 éve

Miért tudja kijátszani a főnököm a műszakpótlék fizetését?

A fizetésem összege fix. Délután 13 órától este 21 - 22 óráig dolgozom. A jelenléti ívet úgy írja munkáltató, hogy 10 órától 14-ig dolgozunk, hogy ne kelljen délután pótlékot fizetnie. Jogos ez?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 134. § értelmében a munkáltató köteles nyilvántartani a rendes és rendkívüli munkaidőt, készenlétet és szabadságot. A nyilvántartásból naprakészen megállapíthatónak kell lennie a teljesített rendes és rendkívüli munkaidőnek, valamint a készenlét kezdő és befejező időpontjának.

A fentiekből két lényeges dolog következik:

- egyrészt: a munkaidőnyilvántartás vezetésének kötelezettsége a munkáltatót terheli;

- másrészt: a munkaidőnyilvántartást naprakészen (és a valóságnak megfelelően) kell vezetni.

A kiforrott hatósági és bírósági gyakorlat alapján a munkáltató kizárólagos felelőssége a munkaidőnyilvántartás vezetése, függetlenül attól, hogy az adminisztrációt és annak ellenőrzését átengedi-e a munkavállalónak, illetve a közvetlen felettesének. Nem hivatkozhat tehát a munkáltató arra, hogy a „téves” bejegyzést a munkavállaló tette, vagy a munkavállaló helytelenül értelmezte a munkaidőnyilvántartás kitöltésének logikáját. A munkaidőnyilvántartás szabályszerű vezetésének ellenőrzése is a munkáltató feladata, ezért, ha ezt átengedi a munkavállalónak (pl. közvetlen felettes), akkor is a munkáltató tartozik helytállni. Az viszont bizonyítási kérdés lehet, hogy a munkáltató utasította-e a munkavállalót a valóságtól eltérő adatokkal történő kitöltésre, illetve, hogy egyáltalán a valóságtól eltérően került-e kitöltésre a jelenléti ív.

A fentiekből következik az is, hogy nem jogszerű, ha a munkáltató a műszakpótlék megfizetését úgy próbálja meg elkerülni, hogy a munkaidőnyilvántartást nem a valóságnak megfelelően vezeti vagy erre utasítást ad. Ez esetben a munkáltató nem csak egy esetleges munkaügyi ellenőrzés eredményeként szembesülhet bírsággal, de sikeres bizonyíthatóság esetén az érintett munkavállalók elmaradt munkabér jogcímén követelhetik a munkaügyi bíróságon a korábban ki nem fizetett műszakpótlékot is. A munkaügyi igények 3 év alatt évülnek el, azaz 3 évre visszamenőleg lehet követelni a ki nem fizetett műszakpótlékot. Ilyenkor azonban a bizonyítási teher a felperes munkavállalókon lesz, azaz nekik kell tudni igazolni (iratokkal és tanúvallomásokkal) minden egyes napra(!) lebontva, hogy milyen munkaidőbeosztás szerint dolgozott ténylegesen és ehhez képest melyik nap milyen mértékű műszakpótlék nem került bérszámfejtésre és kifizetésre.

Munkajogi problémája van? Munkavállalóként használja ügyvédkeresőnket!

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Antalóczy Adrienn

Dr. Antalóczy Adrienn LL.M., ügyvéd, munkajogi és adatvédelmi szakjogász. Kiemelt szakterülete a munkajog, valamint a munkajoggal összefüggő adatvédelmi kérdések.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kötelezheti-e a cég a dolgozókat home office-ból való bejárásra, ha többeket felment alóla?

A cégemnél két éve otthoni munkavégzés van. Májustól vissza kell térni az irodába. Hat ember dolgozik azonos pozícióban, kettő külföldre... Teljes cikk

Gyod esetén fizetés nélküli szabadságra is járna szabadság?

A munkavállaló (Mt.) beteg gyermekeire tekintettel a gyerekek 10 éves koráig gyes-en volt. Kiveszi a felhalmozott szabadságát, majd megigényli a... Teljes cikk

Jár-e bámilyen juttatás, ha gyed alatt szűnik meg a munkahelyem?

Jelenleg a 8 hónapos babámmal vagyok Gyeden. Ma tudtam meg, hogy az üzlet ahol dolgoztam és ahonnan szülni mentem februártól bezár. 2017. december óta... Teljes cikk